Letnia promocja w BellyBestFriend!

Aktywuj abonament Premium w BellyBestFriend od dziś do 31 sierpnia a otrzymasz od nas prezent:

1 miesiąc - otrzymasz 15 dni w prezencie!

3 miesiące - otrzymasz 1 miesiąc w prezencie!

12 miesiący - otrzymasz 2 miesiące w prezencie!


Z abonamentem BellyBestFriend możesz korzystać również z KidzFriend oraz OvuFriend!

Promocja trwa do 31 sierpnia 2019 roku.

Wykup abonament Zamknij
BellyBestFriend
Dodaj do ulubionych

Pamietniki / Tytuł: Czekamy na drugie szczęście -a Jasiu na Stasia?

Autor: Kjopa3
Wstęp

O mnie: Ja mam 31 lat mój P 36 lat. Znamy się kupę czasu ale parą jesteśmy 8 lat. Mamy już 7 latka w domu który nie może się doczekać rodzeństwa -od zawsze. Marzy mu się siostrzyczka :-) O drugiego szkraba zaczęliśmy się starać w październiku 2014r. Bardzo chciałam aby dzieci były z lipca lub zbliżone daty urodzin. W lutym 2015r. zaszłam w ciążę. Szczęście ogromne!!! Jednak zarodek był za mały i urósł tylko do 4mm. Pod koniec kwietnia zaczęłam plamić. To był koniec :-( W 10tc zaczęłam tracić nasze maleństwo. Szczęście,że wszystko samo się oczyściło. Potem lekarze,badania. Żadnych konkretów. W marcu mój P zrobił badanie nasienia. Plemniki się zlepiały. Androlog kazał brać wit.C 1g,tran 1g,l-karnitynę 2g, wit.E. Po trzech miesiącach powtórzył badanie i nie było już agregacji. W drugim cyklu z Duphastonem i drugim po kuracji P. 8 sierpnia w końcu zobaczyłam drugą bladziutką kreskę na teście. Nie wierzyłam do końca!!! Beta potwierdziła ciążę. Po 19 cyklach od początku starań i 14 cyklach po poronieniu udało się !!!!

Moja ciąża: Pierwsza wizyta zwaliła mnie z nóg. Ciąża-poronienie zagrażające. Trofoblast się odkleja przez krwiaka na kosmówce. Leżymy,leżymy i ćpamy ;-)

Chciałabym być mamą: Jestem już mamą i myślę,że najważniejsze być kochającą mamą. Nauczyć dziecko wrażliwości, współczucia ,szacunku, miłości do innych.

Moje emocje: W pierwszej ciąży czułam spokój. Wiedziałam,że jestem gotowa na macierzyństwo. Teraz jak na razie też jestem spokojna. Wiem,że sobie poradzimy. Bo kto jak nie My :-) Przeżyliśmy wiele od dobrych chwil po biedę. Przeżyliśmy i nic Nas nie może złamać.

2 października 2016, 20:26

08.08.216r.
24dc-11dpo
Skok temperatury. Pobiegłam od razu do toalety zrobić test. Jest dopiero 6.30.
Taki bladzioch wyszedł mi na Pinku:
e8ea483fc64c.jpg

Spytałam P czy widzi drugą kreskę. Potwierdził.
Po 13 pojechałam na Betę.
Wynik Beta HCG 69.47 :-)


Wiadomość wyedytowana przez autora 3 października 2016, 21:14

0 komentarzy (pokaż)
2 października 2016, 20:31

10.08.2016r.
Powtórka Bety i progesteronu.
Wynik
Beta 202.2 HCG podwaja się co 1 dni 3 godzin (28 godzin).
Średni dwudniowy przyrost to 229 mlU/ml (231.9%)
progesteron 78.04 (5.82-75.9 w fazie owulacyjnej)
TSH 1.37
Ft4 16,71

Wizyta wieczorna u endokrynologa. Euthyrox zwiększamy z 25 na 37.5, wit.D3 2000j.m, jodid 200,kwas foliowy.
Ginekolog kazała zwiększyć Duphaston do 2x1tabl.


Wiadomość wyedytowana przez autora 3 października 2016, 21:15

0 komentarzy (pokaż)
2 października 2016, 20:39

11.08.2016r.
Musiałam na pamiątkę zrobić inne testy :-P
1c8b6c0fb44c.jpg

1)Pink
2)Amil
3)Amil
4)Bobo test żółty


Wiadomość wyedytowana przez autora 3 października 2016, 19:02

0 komentarzy (pokaż)
2 października 2016, 20:58

02.09.2016r.
6t5d
Dziś 11.15 pierwsza wizyta u ginekologa. Pani dr. zważyła bez dołu ;-) 56.4kg,kazała wskoczyć na fotel i zrobiła USG. Niestety bardzo mnie nastraszyła. Robiła USG i powiedziała,że jej się to nie podoba bo nie wszystko przykleiło się jak trzeba. W głowie miałam już że powtarza się sytuacja z tamtego roku :-(. Szybko zrobiła dalszy wywiad i zaprowadziła do kolegi na USG. Tam usłyszałam najważniejsze,że jest zarodek i bije mu serduszko. Dostałam Duphaston 2x1tabl.,luteina dopochwowa 100 2x1tabl. i leżeć,leżeć. Kazała jeszcze zrobić badania na p/c kariolopinowe,białko S,antykoagulant tocznia.
A tu nasz szkrab- CRL 9mm:
8d5514a3d6cc.jpg


Wiadomość wyedytowana przez autora 10 lutego 2017, 23:23

0 komentarzy (pokaż)
3 października 2016, 19:18

09.09.2016r.
7t6d
Dziś sprawdziłam wyniki badań które zleciła mi ginekolog.
p/c kardiolipinowe IgM 2.02] (<7.00 MPL-U/ml)
p/c kardiolipinowe IgG 1.61 (<10.00 GPL-U/ml)
białko S 46 L% (60-130)

Serce mi stanęło w gardle przez to białko S.
Zadzwoniłam do mojej ginekolog i powiedziała,że muszę zapisać się do immunologa :-/ Zadzwoniłam do innej znajomej ginekolog z pracy i powiedziała,że powinnam brać zastrzyki i moja lekarka powinna mi dać bez problemu receptę :-/


Wiadomość wyedytowana przez autora 3 października 2016, 21:16

0 komentarzy (pokaż)
3 października 2016, 19:27

10.09.2016r.
8t
Dziś pojechałam do lux medu do internisty żeby jak najszybciej zacząć brać Cleaxane. Dała mi receptę z refundacją bez problemu. UFFFFF.
Stwierdziłam też że jeśli mam brać zastrzyki w brzuch to pojadę zrobić USG i sprawdzę czy z maluchem wszystko ok.
Umówiłam wizytę na 19.00.
Oto nasze 2cm szczęścia i 186 uderzeń <3 :
b669e94a2ea5.jpg

A zaczynamy tak:
8e507cc5bc85.jpg


Wiadomość wyedytowana przez autora 3 października 2016, 20:59

0 komentarzy (pokaż)
3 października 2016, 19:41

16.09.2016r.
8t6d
O 12.40 USG.
Kropek jest,
serduszko bije FHR 160,
krwiak jest nadal niby mniejszy 04X25X25 mm.

Na wizycie u pani dr. o 13.00 dalsze zalecenia. Leki brać jak brałam. Skierowanie na badania,plan opieki przedporodowej, kartę ciąży założymy na następnej wizycie. Dr. nie badała już bo nie chciała ryzykować po USG żeby za dużo TAM nie gmerać ;-)

Dostałam też ostatnie wyniki na antykoagulant tocznia:
LA1 dRVVT-test przesiewowy 27 L sek (31-44)
LA PTT-test przesiewowy 37 sek (33-45)

A od poniedziałku kłuję się w brzuch Cleaxane. Na pierwszy zastrzyk pojechałam do przychodni :-D Teraz robię sama.


Wiadomość wyedytowana przez autora 3 października 2016, 21:17

0 komentarzy (pokaż)
3 października 2016, 20:11

20.09.2016r.
9t3d
Wizyta u endokrynologa. Dawki jak na razie zostawiamy tak jak były Euthyrox 37.5.
TSH 0.9074
FT3 3,18 (1.71-3,71) 73.50%
FT4 1.03 (0.70-1.48) 42.31%


Wiadomość wyedytowana przez autora 3 października 2016, 20:14

0 komentarzy (pokaż)
3 października 2016, 21:11

29.09.2016r.
10t5d
Wizyta u ginekologa.
Założyliśmy kartę ciąży,wyniki zleconych badań w normie (mogę zacząć brać żelazo).
Waga w ciuchach i butach 57.9 kg.
Palpacyjnie wszystko ok. Dr. pobrała próbkę na czystość pochwy.
Recepty wypisane,zwolnienie nadal leżące ze względu na krwiaka do 26.10 i wtedy kolejna wizyta, badanie moczu zrobić.
12.10 badania prenatalne w INVIKCIE.

A wyglądamy tak:
6731ac90a284.jpg
cd4538271bc8.jpg


Wiadomość wyedytowana przez autora 3 października 2016, 21:27

0 komentarzy (pokaż)
3 października 2016, 21:31

11t2d
Wczoraj postanowiłam pisać pamiętnik,głównie na pamiątkę zdjęcia USG i brzucha.Więc teraz będę już na bieżąco :-)
Przypomniało mi się i zerknęłam na wyniki czystości pochwy:
I/II Stopień czystości pochwy wg.Kuczyńskiej.
Preparat bezpośredni barwiony metodą Grama:
Leukocyty:nieliczne
Komórki nabłonkowe:średnio liczne
Flora bakteryjna:pałeczki kwasu mlekowego-średnio liczne
Brak antybiogramu więc chyba jest ok.


Wiadomość wyedytowana przez autora 26 października 2016, 20:21

0 komentarzy (pokaż)
10 października 2016, 19:28

12t2d
Dziś byłam na pierwszej wizycie u lekarki na NFZ. Prowadziła pierwszą ciążę i drugą-poronienie.
Do tej pory chodziłam do lux medu. Drażni mnie tam osobne umawianie się na USG i osobno na wizytę u lekarki. Do tego tamta lekarka mówiła żeby zrobić badania na krzepliwość ale zastrzyków nie przepisała tylko wysłała do immunologa :-/ Jutro idę dopiero na wizytę. Pierwszy termin po miesiącu w innych placówkach prywatnie też termin był na połowę października :-/ A te zastrzyki są bardzo ważne chyba żeby utrzymać ciążę.

Tak więc weszłam do dr. sprawdziła w karcie jakie miałam już zrobione badania. Powiedziałam o odklejającym trofoblaście. Zrobiła USG przez brzuch i od razu stwierdziła,że z trofoblastem nic się nie dzieje i z łożyskiem też wszystko ok. Dzidzia ma 69mm <3
Przepisała cleaxane na refundacje, spytała co potrzebuje i czy chcę zwolnienie. Mam jeszcze z lux medu do 26.10 więc tego dnia następna wizyta. Dała jeszcze skierowanie na mocz,morfologie,hbs,anty-hcv.

A wyglądamy teraz tak:
5de27c876005.jpg


Wiadomość wyedytowana przez autora 10 października 2016, 19:27

0 komentarzy (pokaż)
26 października 2016, 20:50

12.10.2016r.
12t4d

Wczoraj byłam na wizycie u immunologa. Dostałam kolejne skierowania na badania:
-homocysteina
-APC-R
-wole białko S
-przeciwciała p/beta2 glikoproteinie IgM,IgG.

A dziś robiłam USG genetyczne.
CRL=73mm
BPD=21,9mm
NT=1,97mm
kość nosowa (+)
przewód żylny- obecny

Nóżki, rączki, żołądek, serce na miejscu :-D
Dzidzia starsza o tydzień,krwiaka już nie ma-jak się cieszę. Możemy już współżyć :-)
Wyniki ryzyka wg.USG odebrać 20.10

Zdjęcia:
01c97526a045.jpg
2b5e64144c9a.jpg


Wiadomość wyedytowana przez autora 26 października 2016, 21:04

0 komentarzy (pokaż)
26 października 2016, 21:04

20.10.2016r.
13t5d
Dziś byłam u endokrynologa. Leki zostawiamy jak były.
TSH 0,7220
FT4 1,02 (0,7-1,48) 41,03%

A wyglądamy tak:
a67c6279ebc3.jpg


Wiadomość wyedytowana przez autora 26 października 2016, 21:28

0 komentarzy (pokaż)
26 października 2016, 21:15

14t4d

Odebrałam wyniki ryzyka wad:

Stan - ryzyko podstawowe - ryzykowane skorygowane

trisomia 21 -1:594- 1:2240
trisomia 18 - 1:1513- 1:4585
trisomia 13 - 1:4729 - <20000
samoistny przedwczesny poród przed 34 tc-1:195

Dziś byłam na wizycie. Dzidzia starsza o ok. tydzień. Prawdopodobnie będzie drugi synek :-)

CRL= 106mm
BPD= 32mm
HC= 116mm
AC= 104mm
FL= 14mm
waga= 118-148g
33f27dcd7f48.jpg

Moja waga 59kg. Wychodzi od początku 2,5kg na plusie :-) Mam brać witaminy z największą ilością żelaza. Rozglądałam się już i kupię Prenatal. Mogę już stopniowo odstawiać duphaston i luteinę :-)
Dostałam od koleżanki ciuchy ciążowe <3 Bardzo się cieszę :-)
Następna wizyta 24.11

Kilka dni temu kupiłam detektor tętna płodu. Fajnie posłuchać maluszka <3


Wiadomość wyedytowana przez autora 6 grudnia 2016, 12:36

0 komentarzy (pokaż)
6 grudnia 2016, 12:32

24.11.2016
18t5d

Dziś na wizycie dr. potwierdziła SYNKA :-) Cały czas starszy o tydzień.

BPD=47mm
HC=169mm
AC=149mm
FL=33mm
waga=334-340g

Moja waga 62kg.. Wychodzi od początku 5.5kg na plusie.Dostałam skierowanie na mocz i morfologię.
Następna wizyta 15.12

Endokrynolog zwiększył mi dawkę Euthyroxu z 37,5 na 50.
TSH=1,6823 (0,35 - 4,94)
FT4=0,81 (0,7 - 1,48) 14,10%

Zrobiłam sobie cholesterol i wyszedł wysoko:
CHOLESTEROL 348mg/dl (115 - 190)

U immunologa dostałam skierowanie na:
-białko S
-d-dimery
-anty-XA

Wyglądamy tak:
5976cf59168c.jpg
ea5c88fa68d5.jpg


Wiadomość wyedytowana przez autora 10 lutego 2017, 23:49

0 komentarzy (pokaż)
9 grudnia 2016, 23:47

20t6d

Dziś wizyta u alergologa. Do nosa wodę morska mogę psikać a w razie duszności Ventolin. Mam być w lutym na wizycie. Już zapisałam się na 27.02.2017r. Jeśli nie będzie przeciwwskazań to mam zrobić spirometrię i panel oddechowy ale z krwi. Wcześniej na testach skórnych wyszła mi alergia na olchę.

Potem badania w AM do immunologa. Anty Xa,d-dimery i białko S.

-Anty Xa 0,43 (0,6-1,00)
-D-dimery 1433,10 (<500)
-białko S 49% (60-130)

Wizyta 15.12 i zobaczymy podejrzewam,że zwiększy mi dawkę Cleaxane :-/


Wiadomość wyedytowana przez autora 10 lutego 2017, 23:57

0 komentarzy (pokaż)
13 grudnia 2016, 23:57

21t3d

Dziś byłam na wizycie na USG połówkowym :-)

Wszystko w porządku :-)

BPD=55mm
HC=195mm
AC=180mm
FL=40mm
waga=523g
szyjka=41mm

Przepływy ok. Synek starszy o tydzień ułożony główką w dół.

627b415b5916.jpg
60ec7ee6ef9b.jpg
faa5a5925b90.jpg
97adf9ed4e99.jpg


Wiadomość wyedytowana przez autora 10 lutego 2017, 23:08

0 komentarzy (pokaż)
10 lutego 2017, 23:21

15.12.2016r.
21t5d

Dziś byłam u ginekolog prowadzącej. Zrobiła też swoje USG. Wszystko ok.

Potem byłam u immunolog. Tak jak myślałam-zwiększyła mi dawkę Clexane z 0,4 na 0,6. Skierowanie na:
-białko S
-d-dimery
-anty-XA
Następna wizyta 02.02.2017r.

A to ja 22t5d:
2e1179d25597.jpg
d6e788cb8276.jpg


Wiadomość wyedytowana przez autora 10 lutego 2017, 23:31

0 komentarzy (pokaż)
10 lutego 2017, 23:34

19.01.2017r.
26t5d

Wizyta u ginekologa. Synek starszy już o 2 tyg. :-D
BPD=76mm
HC=272mm
AC=251mm
FL=54mm
waga=1356-1450g

Moja waga 66kg. Wychodzi od początku 10,4kg na plusie. Wczoraj robiłam obciążenie glukozą.
na czczo-85
po2h-90

Dostałam skierowanie na mocz i morfologię.
Następna wizyta 16.02.

A to my z 25t ,7.01:
91af5d4c1a1d.jpg
b47269108fad.jpg


Wiadomość wyedytowana przez autora 10 lutego 2017, 23:40

0 komentarzy (pokaż)
11 lutego 2017, 00:05

02.02.2017r.
28t5d

3 dni temu byłam na dodatkowej wizycie u innej lekarki. Bolał mnie dziwnie brzuch.Na szczęście wszystko ok. Dała skierowanie na USG więc byłam dziś :-).
Tak więc synek starszy o 2tyg.:
BPD=78mm
HC=290mm
AC=268mm
FL=58mm
waga=1642g

Pani dr. stwierdziła,że 4kg. będzie jak nic. Wszystko ok. z małym.

Robiłam badania tarczycy:
TSH=1,15 (0,27 - 4,2)
FT4=0,90 (0,93 - 1,7) -3,90% :-/

W poniedziałek byłam u endokrynologa.Dawka zostaje 50 bo pani dr. powiedziała,że w III trym. FT4 może być tak nisko. Następna wizyta 27.02.

Dziś też wizyta u immunologa i wyniki:
-Anty Xa 0,60 (0,6-1,00)
-D-dimery 1203 (<500)
-białko S 61% (60-130)

Wyniki na dawce Clexane 0,6 poprawiły się i ta dawka zostaje. Następna wizyta 16.03.


Wiadomość wyedytowana przez autora 11 lutego 2017, 00:01

0 komentarzy (pokaż)
UTWÓRZ KONTO

Twoje dane są u nas bezpieczne. Nigdy nie udostępnimy nikomu Twojego adresu e-mail ani bez Twojego pozwolenia nie będziemy wysyłać do Ciebie wiadomości. My również nie lubimy spamu!

Twój adres e-mail: 
OK Anuluj
Dziękujemy za dołączenie do BellyBestFriend!

Wysłaliśmy do Ciebie wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Aby aktywować konto przejdź do swojej poczty email , a następnie kliknij na link aktywacyjny, który do Ciebie wysłaliśmy.

Jeśli nie widzisz naszej wiadomości, zajrzyj proszę do folderu Spam.

OK (15)