BellyBestFriend
Odpowiedz
Forum > W ciąży - ogólne > Zmiana z wizyt prywatnych na te w ramach NFZ
Rozpocznij swój osobisty, inteligentny kalendarz ciąży BellyBestFriend!
Oceń ten wątek:
AUTOR
WIADOMOŚĆ

moonia
Nowa
0

Wysłany: 16 kwietnia 2014, 18:20
Cytuj | (0) | Zgłoś
Witam,
Mam do Was pytanko- otóż przypuszczając że jestem ciąży chciałam zarejestrować się do wcześniej już "upatrzonej" ginekolog. Okazało się jednak, że najbliższa wizyta u niej w ramach NFZ jest na koniec sierpnia. W innym gabinecie przyjmuje prywatnie.
Tutaj pojawia się moje pytanie- czy można po jakimś czasie z wizyt prywatnych "przeskoczyć" na te refundowane? u tego samego lekarza.
Będę wdzięczna za opinie.

Moonia

[konto usunięte]

Wysłany: 16 kwietnia 2014, 18:32
Cytuj | (0) | Zgłoś
Moonia a dlaczego nie? Placac zus masz prawo do opieki zdrowotnej - to ze decydujesz sie teraz na opieke prywatna wynika z braku terminow (ja tez chodze prywatnie ze wzgledu na czestsze usg, indywidualne podejscie do pacjentki i kozliwosc kontaktu telefonicznego w przypadku problemu) wiec w kazdej chwili mozesz przeniesc prowadzenie ciazy na nfz :-) nikt Ci nawet nie zabroni rownoczesnie chodzic do 10 ginekologow prywatnych celem konsultacji - masz do tego prawo - w koncu za to placisz. Jezeli ginekolog jest w porzadku i jest lekarzem z powolania a nie nastawionym na kase to nie zmienj podejscia do Ciebie jak przepiszesz sie do niego na nfz. Moja siostra przeniosla sie na nfz pod koniec ciazy ze wzgledow finansowych i nie bylo z tym problemow jej dotychczasowa karta ciazy byla kontynuowana problem byl tylko taki ze nie miala usg ale na nfz to tak zazwyczaj wyglada.. :-(

[konto usunięte]

Wysłany: 16 kwietnia 2014, 19:54
Cytuj | (0) | Zgłoś
Moonia kobieta w ciąży ma pierwszeństwo więc powinnaś rzucić hasło "ciąża" i powinni Cię przyjąć bez problemu na nfz :)

maaartinka
Autorytet
689

Wysłany: 21 kwietnia 2014, 19:01
Cytuj | (0) | Zgłoś
A czy można chodzić i prywatnie i na NFZ? Czy taka ilość badań może zaszkodzić dziecku?

201411191762.png

Martynika
Autorytet
5671

Wysłany: 21 kwietnia 2014, 23:37
Cytuj | (0) | Zgłoś
Wiele kobiet działa na "dwa fronty",właśnie dlatego,że,jak pisała Camille,na nfz jest niewiele usg,itd.Jeżeli mówiąc o szkodliwości badań masz na myśli usg-nie,nie może w żaden sposób zaszkodzić dziecku.

maaartinka
Autorytet
689

Wysłany: 22 kwietnia 2014, 09:48
Cytuj | (0) | Zgłoś
Hmm..czyli mogłabym chodzić 2 razy w miesiącu? Czyli np początkiem miesiąca na NFZ a w połowie prywatnie do innego lekarza? Czy któraś z was też tak chodzi?

201411191762.png

Ninusia
Ekspertka
258

Wysłany: 29 maja 2014, 22:06
Cytuj | (0) | Zgłoś
Witam Was
co do lekarza... zaczęłam prywatnie... na ostatniej wizycie kiedy potwierdziła mi, że jest pęcherzyk, zapytałam czy mogłabym zapisać się do niej na NFZ :) i to, co i jak mi powiedziała wprawiło mnie w niezły szok :)
Mianowice, że bez żadnego problemu mogę chodzić do niej na NFZ... zaproponowałam prywatne wizyty przy konieczności zrobienia usg, ale powiedziała, że nie ma takiej potrzeby :)
Więc chodzimy sobie z Fasolkiem do Pani Doktor na wizyty na NFZ :)
fakt, nie poświęca tyle czasu, ile przy wizytach prywatnych (to przez nawał osób), ale wszystko dokładnie wytłumaczy :)

Trzymajcie się Mamuśki :)

jmmg93c.png

agnieszka1290
Ekspertka
74

Wysłany: 3 lutego 2017, 17:16
Cytuj | (0) | Zgłoś
Podbijam temat dawno tu nikt nic nie pisał:-) Dziewczyny jak jet z tymi wizytami na NFZ ? jak one wyglądają ? warto chodzić czy lepiej dać sobie spokój i chodzić prywatnie?:-)

[konto usunięte]

Wysłany: 3 lutego 2017, 20:22
Cytuj | (0) | Zgłoś
Ja nie cierpię wizyt na nfz.

Ostatnio byłam tylko i wyłącznie po zaświadczenie o ciąży, bo potrzebowałam do pracy. Położna zaczęła jakimś dziwnym tonem pytać, dlaczego nie pójdę do swojego lekarza prowadzącego...że skakać tak po lekarzach, to nie bardzo pasuje .

Ginekolog spóźnił się 1,5 h .

Nie wyobrażam sobie chodzić do gina na nfz. Tym bardziej,że długo starałam się o dziecko i chcę mieć jak najlepszą opiekę :)

Natka88
Autorytet
6054

Wysłany: 3 lutego 2017, 22:07
Cytuj | (0) | Zgłoś
Ja chodzilam na NFZ i bylam zadowolona. USG co wizyte, dokladna odpowiedz na pytania, indywidualne podejscie. Obsuwy czaspwe byly, ale to wynikalo z rzetelnosci lekarki, ktora mimo wielu pacjentek nie spieszyla sie. Prawda jest taka, ze roznie mozna trafic, tak jak z ginem prywatnie.
Oczywiscie bylam tez, dla potwierdzenia czy wszystko ok, na USG II i III trymestru + prenatalne, prywatnie.
Co do 'pierwszenstwa' wpisania sie na liste do gina na NFZ na haslo 'ciaza', to jest to prawo martwe. Przynajmniej w Poznaniu.

Aniołek <3 29.10.2014 <3 10tc
Marysia <3 25.09.2015, 3440g i 55cm szczęścia <3
74didf9h1v4xctmm.png

dkdk
Koleżanka
1

Wysłany: 15 maja, 14:19
Cytuj | (0) | Zgłoś
A czy polecicie ginekologa w Rzeszowie?

gwzd
Koleżanka
2

Wysłany: 16 maja, 10:29
Cytuj | (0) | Zgłoś
Możesz dopytać się o wolne terminy w tym gabinecie:
https://ginekolog-rzeszow.p . Pani ginekolog z Rzeszowa i przyjmuje zarówno prywatnie jak i na narodowy fundusz zdrowia.
Musiałabyś jednak samodzielnie do niej zadzwonić i dopytać się kiedy ma terminy na fundusz.
Pani doktor na wizycie jest w stanie wykonać wszystkie niezbędne procedury lecznicze. Zajmuje się też prowadzeniem ciąży.

Wiadomość wyedytowana przez autora 16 maja, 10:29

Dowiedz się więcej o swojej ciąży!

Sprawdź BellyBestFriend Premium

• kontrola przyrostu wagi
  • śledzenie rozwoju ciąży
  • dieta dla ciąży

Wypróbuj miesiąc za darmo, potem tylko 29 zł / mies.

UTWÓRZ KONTO

Twoje dane są u nas bezpieczne. Nigdy nie udostępnimy nikomu Twojego adresu e-mail ani bez Twojego pozwolenia nie będziemy wysyłać do Ciebie wiadomości. My również nie lubimy spamu!

Twój adres e-mail: 
OK Anuluj
Dziękujemy za dołączenie do BellyBestFriend!

Wysłaliśmy do Ciebie wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Aby aktywować konto przejdź do swojej poczty email , a następnie kliknij na link aktywacyjny, który do Ciebie wysłaliśmy.

Jeśli nie widzisz naszej wiadomości, zajrzyj proszę do folderu Spam.

OK (15)