BellyBestFriend
Odpowiedz
Forum > W ciąży - ogólne > Suplementy w ciąży - warto? Jakie?
Rozpocznij swój osobisty, inteligentny kalendarz ciąży BellyBestFriend!
Oceń ten wątek:
AUTOR
WIADOMOŚĆ

kupiszka
Debiutantka
6

Wysłany: 7 kwietnia 2016, 11:54
Cytuj | (3) | Zgłoś
Dziewczyny, takie pytanie. Bo zdania są generalnie podzielone i już sama nie wiem co i jak? Warto brać suple w ciąży czy może wystarczy zdrowa dieta? Wiadomo, że kwas foliowy tak czy inaczej trzeba ale co z cala reszta? Jakimis dha, witaminami i innymi? Bralyscie? Bierzecie? Osobno, w suplemencie?

mari-anna, alexania, MISqA lubią tę wiadomość

alexania
Znajoma
17

Wysłany: 8 kwietnia 2016, 16:10
Cytuj | (4) | Zgłoś
ja tam jestem zdania ze w ciazy nie tylko trzeba sie zdrowo odzywiac ale tez dostarczac sobie odpowiednich witamin i mineralow. Zakladam, że nie jesz tyle swiezych ryb zeby miec wystarczajaca dawke dha chociazby

mari-anna, MISqA, kupiszka, TheForfie lubią tę wiadomość

rudi
Ekspertka
78

Wysłany: 8 kwietnia 2016, 17:42
Cytuj | (0) | Zgłoś
witamina D (bo tej każdy ma za mało w naszym klimacie) i jod

gyxwtv73y2bcylsz.png

Amore2016
Znajoma
10

Wysłany: 11 kwietnia 2016, 16:20
Cytuj | (0) | Zgłoś
przede wszystkim zdrowa dieta, bo suplementy wiadomo są gorzej przyswajalne. Jeżeli nie jesz ryb, to może warto sięgnąć po dobrej jakości tran. Wszelkie suplementy powinno się konsultować z lekarzem. Mój gin. twierdzi, że przez sztuczne witaminy rodzą się duże dzieci i dlatego jest ich przeciwnikiem.

aneta93
Autorytet
630

Wysłany: 11 kwietnia 2016, 16:43
Cytuj | (1) | Zgłoś
2 ginekologów z którymi rozmawiałam jest za, jeden stwierdził, że będzie się wzorował na badaniach ,jeśli będą ok, to witamin nie będzie.
Jako że nie przepadam za rybami i odpycha mnie teraz od mięsa, to uzupełniam sobie witaminy i minerały suplementem Femibion Plus

Wiadomość wyedytowana przez autora 11 kwietnia 2016, 16:41

TheForfie lubi tę wiadomość

bl9ci09k5h6xkmfc.png

mari-anna
Debiutantka
3

Wysłany: 14 kwietnia 2016, 11:43
Cytuj | (3) | Zgłoś
Kwas foliowy to oczywisćie podtawa i to jeszcze przed ciążą. Cała reszta to już kwestia umowna. Co komu potrzeba. Oczywiście warto jakieś suplementy brać w trosce o zdrowie dziecka, ale mamy mają z tym różnie

alexania, MISqA, kupiszka lubią tę wiadomość

alexania
Znajoma
17

Wysłany: 15 kwietnia 2016, 10:46
Cytuj | (3) | Zgłoś
no ja znam takie kobiety, którym wystarczył kwas foliowy, ale sama akurat wspomagałam się prenatalem duo, żeby mieć i odpowiednią dawkę dha i witamin i żelaza. Miał też chyba jod i cholinę z tego co pamiętam

MISqA, kupiszka, TheForfie lubią tę wiadomość

MISqA
Debiutantka
9

Wysłany: 18 kwietnia 2016, 12:39
Cytuj | (3) | Zgłoś
najgorsze jest to że zły wybór matki dobija się potem na zdrowiu dziecka. Nie zapominajmy że to okres, który zaważa na rozwoju maluszka i warto o niego dodatkowo zadbać

alexania, kupiszka, TheForfie lubią tę wiadomość

alexania
Znajoma
17

Wysłany: 20 kwietnia 2016, 15:07
Cytuj | (3) | Zgłoś
oczywiscie ze tak, dlatego wcale nie popieram tego zeby z suplementow rezygnowac. To nie sa jakies wielkie koszty a mozna jednak znczanie pomoc i sobie i dzidziusiowi. Mozecie sobie np. zobaczyc jak wazna jest chociazby cholina http://dziendobry.tvn.pl/wideo,2064,n/cholina-dla-kobiet-w-ciazy-czym-jest,199547.html. Sama nawet o tym nie wiedziałam

MISqA, kupiszka, TheForfie lubią tę wiadomość

[konto usunięte]

Wysłany: 20 kwietnia 2016, 19:37
Cytuj | (0) | Zgłoś
Ja bralam taki preparat MamaDha. Jedna tabletka dziennie na noc.

MISqA
Debiutantka
9

Wysłany: 6 maja 2016, 16:18
Cytuj | (2) | Zgłoś
alexania, o tej cholinie też nie słyszałam ale obejrzałam filmik więc jestem bogatsza o nową wiedzę :)

kachna62, ale ten preparat to samo dha, tak? Brałaś coś jeszcze poza tym? Dha to już coś ale chyba jednak za mało

Wiadomość wyedytowana przez autora 6 maja 2016, 16:13

alexania, kupiszka lubią tę wiadomość

alexania
Znajoma
17

Wysłany: 9 maja 2016, 16:22
Cytuj | (1) | Zgłoś
a znacie w ogole jakies suplementy oprocz prenatalu ktore zawieraja choline? Przejrzalam internet i w sumie nic nie znalazlam. Szkoda troche ze producenci tych wszystkich multiwitamin dla kobiet o to nie dbaja

kupiszka lubi tę wiadomość

kupiszka
Debiutantka
6

Wysłany: 12 maja 2016, 10:20
Cytuj | (0) | Zgłoś
Widzę, że rozwinęła się tu całkiem fajna dyskusja i że jednak większość z was jest za tym żeby te suplementy brać. Te preparaty multi rzeczywiście wydają się najsensowniejsze. Przynajmniej nie trzeba łykać kilku tabletek na raz i ma się wszystko w jednym

Paolaaa
Autorytet
188

Wysłany: 15 maja 2016, 17:04
Cytuj | (1) | Zgłoś
Ja myślę, że warto brać dodatkowo: żelazo, jod, kwas foliowy, magnez, wit D i kwas DHA.

Ja odżywiałam się bardzo zdrowo przed ciążą i raz na pół roku robiłam badania, które zawsze wychodziły mi dobrze i pomimo, że w ciąży starałam się jeść jeszcze lepiej to dzidzia tak wysysała ze mnie wszystkie wiataminy i minerały, że wyniki bardzo szybko mi się pogorszyły. Dopiero przy zdrowej diecie plus witaminy wszystko jest OK.

Ja biorę Pregna Plus, Pregna DHA, MagneB6- Pregne wybrałam dlatego, że są niewielkie tabletki, a ja kapsułki nigdy w życiu nie połkne. Magneb6 gryze i popijam :)

4c3t9n73nr884ilb.png
01.03.2016- test HARMONY- zdrowa dziewucha :*
15.08.2016- WITAJ KSIĘŻNICZKO :-)

Anna26
Przyjaciółka
45

Wysłany: 15 maja 2016, 22:02
Cytuj | (1) | Zgłoś
Ja również Pregna Plus, chciałam zmienić na falvit,ale lekarz stwierdził że Pregna zawiera to co najwaźniejsze w ciąży, że wszystkie witaminy nie ma po co brać + magnez Asmag ( czysty bez Wit. B ) resztę witamin staram się dostarczać żywnością Pregna plus zażywam od 5 tyg. ciąży i wyniki zawsze miałam ok i jestem zadowolona:)

w57vs65gx51rsw3w.png

Paolaaa
Autorytet
188

Wysłany: 18 maja 2016, 16:41
Cytuj | (0) | Zgłoś
Ja biorę dodatkowo pregna DHA bo w pregnie plus jest za mało DHA. Od drugiego trymestru zalecana jest dawka 500-600 a w zwykłej Pregnie jest tylko 20.

Wiadomość wyedytowana przez autora 18 maja 2016, 16:47

4c3t9n73nr884ilb.png

TheForfie
Ekspertka
434

Wysłany: 19 maja 2016, 12:28
Cytuj | (0) | Zgłoś
Paolaaa oprocz zwyklych suplementow bierzesz jeszcze pregna DHA czy tylko to? Bo ja od poczatku ciazy biore pregna plus i lekarze mowili ze to dobrze, ostatnio dostalam recepte na zelazo i nie wiem czy teraz nie bd musiala kupic magnezu bo mnie lapie skurcze lydek czasami, zobaczymy o lekarz powie.

ug37e6ydmras9566.png

Paolaaa
Autorytet
188

Wysłany: 9 czerwca 2016, 14:35
Cytuj | (0) | Zgłoś
Tak, oprócz zwykłych sumpelementów biorę dodatkowo kwas DHA z firmy Pregna - 2 kapsułki dziennie bo minimalne dziennie zapotrzebowanie takiej ilości wymaga.
Żelazo na receptę też biorę od ok 13 tc bo pomimo zdrowego odżywiania i brania suplementów spadło mi szybko, ale chyba dzięki temu na dzień dzisiejszy jest w normie, a jestem w 3 trymestrze gdzie żelazo spada najczęściej i najszybciej bo teraz dziecko wysysa z nas najwięcej tego pierwiastka :)

Magnez brałam jakiś czas, na początku ciąży bo często czułam bóle miesiączkowe, a później skurcze brzucha. Jak przeszło to odstawiłam.

Aaaa, no i jeszcze jedna ważna rzecz. Na opakowaniach suplementów napisane jest zapotrzebowanie na witaminy w ciagu doby. Trzeba pamietać, że jest to MINIMALNE zapotrzebiwanie, bardziej nazwałabym to zapotrzebowanie potrzebne do naszego przeżycia dlatego nie ma co sie bać przedawkowania. To na prawdę nie jest takie proste ... :/

4c3t9n73nr884ilb.png

Platanowa
Debiutantka
1

Wysłany: 5 października 2016, 10:41
Cytuj | (0) | Zgłoś
Dla mnie ciąża to z jednej strony szok a z drugiej totalna zmiana nawyków. Muszę bardziej uważać na to co jem bo zwykle jadałam na mieście i przyznam, że mdłości zmusiły mnie też na przestawienie się na lepsze jedzenie :D Codziennie staram się spacerować chociaż małą godzinkę, lepiej mi się wtedy śpi no i hartuje się :D O suplementach też nie zapomniałam bo jestem zdania, że samym jedzeniem nie wpłyniemy odpowiednio na nasz organizm. Ja biorę pregne plus, tam jest kwas foliowy i kwasy DHA czyli to co potrzebne jest w naszym stanie :)

dikarska
Debiutantka
0

Wysłany: 19 października 2016, 10:15
Cytuj | (0) | Zgłoś
alexania wrote:
a znacie w ogole jakies suplementy oprocz prenatalu ktore zawieraja choline? Przejrzalam internet i w sumie nic nie znalazlam. Szkoda troche ze producenci tych wszystkich multiwitamin dla kobiet o to nie dbaja

Cholinę chyba rzeczywiście ma tylko prenatal. Też jej nigdzie indziej nie znalazłam a to w sumie dość dziwne bo czytam że jest bardzo ważna w rozwoju mózgu dziecka chociażby

Dowiedz się więcej o swojej ciąży!

Sprawdź BellyBestFriend Premium

• kontrola przyrostu wagi
  • śledzenie rozwoju ciąży
  • dieta dla ciąży

Wypróbuj miesiąc za darmo, potem tylko 29 zł / mies.

UTWÓRZ KONTO

Twoje dane są u nas bezpieczne. Nigdy nie udostępnimy nikomu Twojego adresu e-mail ani bez Twojego pozwolenia nie będziemy wysyłać do Ciebie wiadomości. My również nie lubimy spamu!

Twój adres e-mail: 
OK Anuluj
Dziękujemy za dołączenie do BellyBestFriend!

Wysłaliśmy do Ciebie wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Aby aktywować konto przejdź do swojej poczty email , a następnie kliknij na link aktywacyjny, który do Ciebie wysłaliśmy.

Jeśli nie widzisz naszej wiadomości, zajrzyj proszę do folderu Spam.

OK (15)