BellyBestFriend
Rozpocznij swój osobisty, inteligentny kalendarz ciąży BellyBestFriend!
Oceń ten wątek:
AUTOR
WIADOMOŚĆ

aganieta
Znajoma
11

Wysłany: 5 grudnia 2014, 12:41
Cytuj | (0) | Zgłoś
Mam pytanie, podczas wizyty doktor wykryła mięśniak cos koło albo 1 cm. Z emocji nie wypytałam o to choć podczas badania pamietałam. Czy któraś z was się spotkała z czymś takim. Jestem debiutantką ale zarazem przerażona że wyszłam bez konkretnych informacji :(

Wiadomość wyedytowana przez autora 5 grudnia 2014, 12:42

.

kasjja
Autorytet
593

Wysłany: 5 grudnia 2014, 12:54
Cytuj | (0) | Zgłoś
Mięśniak 1 cm nie ma znaczenia. U mnie przed ciążą były mięśniaki 4 cm, a w ciąży trzy mi urosły - do 10, 8 i 6 cm i nie stanowiły przeszkody porodowej i urodziłam sn w 3 godziny. Taki mały mięśniak to nic takiego, najpewniej w ciąży się wchłonie, zazwyczaj się wchłaniają, ja byłam rzadkim przypadkiem, że tak urosły, ale i tak było ok. Nawet jakby miał Ci urosnąć, to najwyżej dwa razy, jakby miał 2-3 cm to też nie będzie miał znaczenia.

l22nzbmhsqrq54a6.png
mhsv15nmkhg23r51.png

aganieta
Znajoma
11

Wysłany: 5 grudnia 2014, 20:16
Cytuj | (0) | Zgłoś
Czyli nie zagraża to ciąży ? Tak łopatologicznie proszę ... w sensie czy może to stanowić problem podczas porodu, czy ogólnie zagrozić ciąży?

.

gosia86
Autorytet
4712

Wysłany: 6 grudnia 2014, 04:00
Cytuj | (0) | Zgłoś
Mięśniak nie zagraża ciąży
Też mam jednego
Na ostatniej wizycie pani dr wytłumaczyła że jedynie mogę odczuć czasem ból bo mięśniak zniekształca macicę ale dziecku absolutnie nie zagraża i nie jest wskazaniem do cc

8p3os65gknud0twt.png
iv09tgf6v8u0j0rv.png

aganieta
Znajoma
11

Wysłany: 6 grudnia 2014, 11:56
Cytuj | (0) | Zgłoś
hmm a co to cc ? Chyba jeszcze nie ogarnęłam waszych skrótów :P

.

gosia86
Autorytet
4712

Wysłany: 6 grudnia 2014, 11:58
Cytuj | (1) | Zgłoś
Cesarskie cięcie

aganieta lubi tę wiadomość

8p3os65gknud0twt.png
iv09tgf6v8u0j0rv.png

aganieta
Znajoma
11

Wysłany: 6 grudnia 2014, 16:24
Cytuj | (0) | Zgłoś
kurcze, chyba powinnam się domyśleć :P

.

Kosogłos83
Przyjaciółka
65

Wysłany: 8 grudnia 2014, 12:20
Cytuj | (0) | Zgłoś
Gosia, Aganieta, Zależy jaki mięśniak niestety. Ja też mam jednego, wielkości 5 na 6 na 9 (w 11 tyg a w ciąży mięśniaki się powiększają) i prawdopodobnie będę przez niego mieć cc bo jest przy wyjściu samym. Ale może się uda nie mieć;) Ważne by ginekolog Ci kontrolował go:)A i jeszcze zależy od tego jaki jest mięśniak, bo mamy podsórowicówkowe, podśluzówkowe, może być uszypułowany bądź nie. I od tego też zależy czy przeszkodzi maluchowi czy nie. Na szczęście "najbardziej popularne" są te które nie przeszkadzają;)

pozdrawiam

Wiadomość wyedytowana przez autora 8 grudnia 2014, 12:24

Magda_lena88
Autorytet
3255

Wysłany: 8 grudnia 2014, 12:32
Cytuj | (0) | Zgłoś
ja osobiście jestem posiadaczką dwóch mięśniaków każdy ma ok 13mm ale od początku jak tylko trafiłam do mojego obecnego gina mówi, że nie są one zagrożenie dla ciąży ani przeszkodzą w zajściu..ale tak jak pisze kosogłos83 zależy jaki to rodzaj i gdzie umiejscowiony i warto je kontrolować :) moje ponoć cały czas są takie malutkie, że lekarz o nich nie wspomina bo mówi, że nie ma co straszyć niepotrzebnie pacjentki ale ja się zawsze podpytuję jak się mają :P

relghdgecegtmzr9.png

P6dtp2.png

gosia86
Autorytet
4712

Wysłany: 8 grudnia 2014, 12:48
Cytuj | (0) | Zgłoś
Mi tego mięśniaka wykrył dr w trakcie badania w maju przed łyżeczkowaniem powiedział że jest na zewnątrz macicy, wtedy o to nie pytałam bo traciłam dziecko
Kolejna wzmianka o mięśniaku dopiero na usg genetycznym w obecnej ciąży
Jeszcze jutro powiem o nim mojej gin z nfz i zobaczymy co powie

8p3os65gknud0twt.png
iv09tgf6v8u0j0rv.png

Kosogłos83
Przyjaciółka
65

Wysłany: 8 grudnia 2014, 13:06
Cytuj | (0) | Zgłoś
Kontrolujcie je bo to naprawdę ważne.

A ja mojego wymiary podałam w cm więc jak widać jest niestety mega duży. Długość 9 cm miał dwa miesiące temu prawie a teraz niestaty łapką go nawet wyczuwam więc pewnie skubany jeszcze urósł. Ale póki maleństwu nie zagraża nie mam czym się przejmować:)

Dowiedz się więcej o swojej ciąży!

Sprawdź BellyBestFriend Premium

• kontrola przyrostu wagi
  • śledzenie rozwoju ciąży
  • dieta dla ciąży

Wypróbuj miesiąc za darmo, potem tylko 29 zł / mies.

UTWÓRZ KONTO

Twoje dane są u nas bezpieczne. Nigdy nie udostępnimy nikomu Twojego adresu e-mail ani bez Twojego pozwolenia nie będziemy wysyłać do Ciebie wiadomości. My również nie lubimy spamu!

Twój adres e-mail: 
OK Anuluj
Dziękujemy za dołączenie do BellyBestFriend!

Wysłaliśmy do Ciebie wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Aby aktywować konto przejdź do swojej poczty email , a następnie kliknij na link aktywacyjny, który do Ciebie wysłaliśmy.

Jeśli nie widzisz naszej wiadomości, zajrzyj proszę do folderu Spam.

OK (15)