AUTOR | WIADOMOŚĆ
|
|
---|---|---|
![]()
Ingebjorg |
Cześć Dziewczyny! Czy któraś z Was boryka się z tą chorobą? Ja mam łuszczycę skóry głowy, odstawiłam wszystkie leki odkąd jestem w ciąży i strasznie się zaostrzyło:( nie wiem co robić, jakie maści stosować albo zioła.
Limerikowo lubi tę wiadomość |
|
![]()
Limerikowo |
Po 4mcu powinno zniknac, ( do 4mca moze sie zaostrzyc i atakowac nowe obszary) ok ze odstawilas leki , dobry jest daivonex z pochodna wit d, ale malo i ostroznie tylko gdy naprawde mus
wit d mozna aplikowac w kroplach sobie , moze ciut pomoc po ciazy jesli karmi sie mm to choroba powraca po np 2mch ale np w mniej ostrej formie, choc kazdy jest innym przypadkiem ![]() na hormonach podczas karmienia piersia choroba nie powinna sie pojawic szybko Zdrowka! |
|
![]()
Pinia108 |
Witaj! Ja sie borykam z łuszczyca. Do 4 miesiaca nie stosowałam żadnych leków na receptę. Myłam głowę szampon Paraderm Plus, na ciało żel do mycia Pharmaceris P a po myciu Mediderm. Teraz w 5 miesiacu dostałam robiona masc z wit. D i wit.A - jest bardzo tłusta więc już zmiany mi tak strasznie nie pękają. Na głowę codziennie wieczorem stosuje olej kokosowy - kupiony w zielarskim - i rano zmywam szamponem Paraderm Plus. Jesli posmaruje codziennie to z głowy sie nie sypie, ale wianuszek jest caly czas czerwony. Szkoda ze nie ma już słonecznej pogody - po plażowaniu trochę lepiej wyglądały ręce. W tej ciazy nie wywaliło mnie bardzo, bo przed poczeciem miałam fototerapie UVB 311 nm. Pozdrawiam Biedroneczki
![]() Limerikowo lubi tę wiadomość Marianna [*] 08.11.2013 8tc
Kamilka 7.01.2015 Jan [*] 19.04.2016 12 tc (8/9 tc) Weronika 11.08.2017 |
|
![]()
Ingebjorg |
Dzięki Dziewczyny, ja na razie smaruje głowę po każdym myciu oliwą z oliwek - strasznie uciążliwe ale nie sypie się i tak nie swędzi, za to włosy trochę słabo wyglądają. myje szamponem paraderm. Przejdę się chyba z tym do dermatologa ale boje się, że mimo ciąży zapisze jakieś mocne leki.
Limerikowo lubi tę wiadomość |
|
![]()
Mag.1990 |
Ingebjorg ja się nabawiłam najprawdopodobniej łojotokowego zapalenia skóry głowy - najpierw dostałam od dermatologa pimafucort (na receptę z antybiotykiem - było po nim lepiej), później travogen (też na receptę - pogorszyło się), teraz squamax (bez recepty do stosowania również przy łuszczycy - ułatwia złuszczanie się naskórka - fakt po nim bardziej się sypie).
Do tego szampon od początku oliprox z witaminami - jest fajny. Dostałam skierowanie na badanie mykologiczne i zobaczymy dopiero co wyjdzie:/ Dermatologa mam 1 października dopiero jak będzie już wynik badania, więc wtedy będę wiedziała co powie jeśli ono coś wykaże. Limerikowo lubi tę wiadomość |
|
![]()
Limerikowo |
Ingebjorg wrote:
Dzięki Dziewczyny, ja na razie smaruje głowę po każdym myciu oliwą z oliwek - strasznie uciążliwe ale nie sypie się i tak nie swędzi, za to włosy trochę słabo wyglądają. myje szamponem paraderm. Przejdę się chyba z tym do dermatologa ale boje się, że mimo ciąży zapisze jakieś mocne leki.
radze przeczekac do 4mca wlacznie lub nawet pozniej powinny objawy łuszczycy ustapic z szamponow delikatny i ok jest pharmaceris Wiadomość wyedytowana przez autora 31 sierpnia 2014, 23:35 Ingebjorg lubi tę wiadomość |
|
![]()
karolinka85 |
Hej,ja tez choruje na łuszczyce..i w 3-obecnej ciazy dowiedzialam sie,ze to ona mogla byc sprawca moich 2wczesniejszych poronien
![]() ![]() Dzis weszlismy w 12tc..a do wizyty i usg 12dni..strasznie sie boje.. Limerikowo lubi tę wiadomość |
|
![]()
Sroka |
Ja od 10 lat mam już zmiany. Najpierw było kilka a teraz już znaczne plamy na rękach głowie. Kilka na głowie i na nogach.
w ciazy odstawilam wszystko bo nawet paraderm ma dziegciowe wyciągi i nie można tego stosowac. Teraz jestem 6tyg po porodzie i masakra jest na mojej skórze. Niestety tylko natluszczam bo u dermatologa jeszcze nie byłam a na wszystkich moich lekach pisze żeby nie stosować przy karmieniu piersią. A Wy jak sobie radzicie? |
|
![]()
karolinka85 |
No wlasnie slyszalam kiedys od dermatologa ze podobno najwiekszy wysyp jest 4m-ce po porodzie?
|
|
![]()
Ingebjorg |
Hej, ja się w końcu wybrałam do dermatologa (byłam w 24 tc). Dostałam żel do nacierania na złuszczenie naskórka CEKOGEL 30 i płyn do wcierania Elocom (lekki steryd ale można stosować od II trym.) pomogło super. Już się nie sypie z głowy. Stosowałam w sumie z 5 dni i teraz już mam spokój. Będę tylko stosować kurację przypominającą co 2 tyg.
|
|
![]()
Sroka |
Ja miałam swego czasu elocom. Niestety moja skóra się do niego po czasie przyzwyczaiła i później był jeszcze gorszt wysyp plam
![]() Ja po porodzie jeszcze nie byłam u dermatologa a musiałabym się wybrać bo ogniska się nasiliły:/ |
|
![]()
Aska87 |
witam, i ja mam łuszczyce na szczęście bardzo łagodną głównie na dłoniach i ramionach... przez ostatnie kilka miesięcy praktycznie mi zanikły objawy tylko raz na jakiś czas się coś pojawiało... i teraz właśnie zaczynają mi się nowe pojawiać
![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]()
Sroka |
W mojej ciąży łuszczyca się uspokoiła i ponoć tak zazwyczaj jej bo organizm wytwarza tyle hormonów. Ale za to po porodzie u mnie masakra. Wysyp totalny. Też mi powtarzali że może zniknąć ale nic z tego :c
|
|
![]()
Ingebjorg |
U mnie w ciąży się nasiliła - wręcz mnie zasypało
![]() |
|
![]()
Aska87 |
dzięki za odp
![]() ![]() |
|
![]()
Sroka |
A jakie leki stosujesz? Ja szukam jakiegoś specjalisty na śląsku by móc się do niego zgłosić ale jak na razie nie trafiłam na nikogo konkretnego. A sypie się już nawet za uszami i zauważyłam że pępek też zaatakowało :c
|
|
![]()
setti |
Podbijam
![]() Od dwóch tygodni łuszczyca żyć mi nie daje. ![]() Dwa lata temu dostrzegłam u siebie pierwsze ognisko choroby, które samo znikło. Ciążę zaczęłam z łuszczycą na kolanach i jedną plamką na nodze. Dwa tygodnie temu, dosłownie z dnia na dzień okropnie wysypało mnie na brzuchu, po kilku dniach zaczęło swędzieć, a zmiany rozprzestrzeniły się po całym moim ciele! Głowa mnie swędzi, a brzuch wręcz pali (chyba w 50% pokrywają go czerwone, zlewające się ze sobą plamy). Mniej dokuczają mi zmiany na piersiach, szyi, nogach, rękach... Mam nawet ślady (na szczęście nieliczne) na twarzy i w uszach. Zgroza! ![]() Byłam już u dermatologa. Otrzymałam recepty na jakieś sterydowe maści i skierowanie na naświetlania, ale nie chcę ryzykować zdrowiem maleństwa. Może i bym poszła na te ostatnie, ale jak na złość najgorszy wyrzut łuszczycy mam akurat na brzuchu! ![]() Smaruję się medidermem,kremem nivea i roosmanowską emulsją dla kobiet w ciąży. Do włosów kupiłam szampon physiogel. Jak na razie nic to nie pomaga. ![]() Straszna masakra ![]() ![]() Wiadomość wyedytowana przez autora 19 stycznia 2017, 12:25 ![]() ![]() |
|
![]()
Pinia108 |
Jesli masz skierowanie na naświetlania to korzystaj! Promieniowanie UVB 311 nm jest bezpieczne. Mnie w szpitalu deramtologicznym powiedzieli że lepiej się naświetlać niż mieć zaostrzony stan zapalny skóry - bo to on bardziej wpływa na dziecko. Nawilżanie to postawa - może spróbuj olej kokosowy nierafinowany - mnie on często ratował w poprzedniej ciąży.
Mnie pomagają też preparaty BlueCap (krem i szmpon). Rozmawiałam kiedyś z przedstawicielem i powiedział, że w ciąży też mogę je stosować. Ja używałam w ciąży szamponów dziegciowych - tylko nie trzymałam ich na głowie długo tylko zmywałam. Mam sporo próbek szampony dziegciowego mogę Ci przesłać. Znajdź na facebooku lub w necie Świętokrzyskie Stowarzyszenie Chorych na Łuszczycę i napisz że masz kontakt z BB to ci wyśle próbki. Marianna [*] 08.11.2013 8tc
|
![]()
setti |
Pinia108, dziękuję za odzew!!
![]() Jutro kupię olej kokosowy nierafinowany i zacznę kurację. Ty go po prostu wmasowywałaś w skórę, czy mieszałaś z czymś?? Co do reszty zastanowię się... Brzuch mnie tak pali, jakby mnie ktoś torturował, aż zaczęłam rozważać te naświetlania... Z drugiej strony jak coś się stanie dziecku, nigdy sobie nie wybaczę. Jak myślisz, czy bezpieczniej będzie się naświetlać w II trymestrze niż teraz, czy nie ma to znaczenia?? ![]() ![]() |
|
![]()
Pinia108 |
olej teraz w zime będzie miał stała konsystencje, wiec ja go przekładałam do kieliszka i kieliszek pod ciepłą wode aby się łato smarował
![]() coo trymestru to nie wiem, chyba lekarz się wypowiedział. Ja przez pierwszy trymestr unikałam sterydów, dopiero po 16 tyg. pozwoliłam sobie kilka plamek na twarzy posmarować, bo konsultacji z ginekolog i dermatolog Marianna [*] 08.11.2013 8tc
Wysłaliśmy do Ciebie wiadomość z linkiem aktywacyjnym.
Aby aktywować konto przejdź do swojej poczty email , a następnie kliknij na link aktywacyjny, który do Ciebie wysłaliśmy.
Jeśli nie widzisz naszej wiadomości, zajrzyj proszę do folderu Spam.