AUTOR | WIADOMOŚĆ
|
|
---|---|---|
|
||
![]()
ladySiSi |
Witajcie,
Słyszałam, że podczas ciąży nie można robić wielu rzeczy związanych z leczeniem zębów, np. wyrywać, leczyć kanałowo, brać znieczulenia. Co jeśli sytuacja jest kryzysowa i coś się dzieje z zębami? Któraś z Was ma jakieś doświadczenia w tym temacie? Dodam, że w miarę regularnie odwiedzam stomatologa. W piątek zaczął mnie boleć ząb, później ból przeszedł na głowę i to tak mocno że 3h przesiedziałam w domu zamiast iść do pracy. Staramy się o dzidziusia i akurat za kilka dni powinnam dostać @. Jest za szybko żeby jakikolwiek test pokazał mi ciążę, a jak w niej jestem to nie powinnam brać żadnych tabletek przeciwbólowych. Dzisiaj wypadła mi część zęba, tego, który mnie bolał 4 dni temu i jutro idę na wizytę. Boję się, bo zawsze brałam znieczulenie. 01.2017 - rozpoczęcie starań o pierwsze dziecko
2x - CB (04.2019; 01.2020) ♡ od 11.2019 - stymulacja: lametta + ovitrelle 💊 Euthyrox 112, Metocard, Witamina B12 dr Enzmann, Wit.D, luteina (4-14dpo), Acard + heparyna (od pozytywnego testu ciążowego) 👽 Niedoczynność tarczycy, hashimoto, częstoskurcz komorowy, PAI-1 4G homo 💉 Kwas foliowy- 34,90 / p/c.p. kardiolipinie IgG,IgM - ujemne / p/c.p. beta-2-glikoproteinie IgG,IgM- ujemne / Antykoagulant toczniowy- ujemny / fibrynogen- 2,59 / glukoza- 85 / cholesterol LDL- 137 / testosteron- 0,3 / TSH- 0,838 / FT3- 3,30 / FT4- 1,12 / ferrytyna- <1,04 / wit.B12- 467 / wit.D3- 24,2 / morfologia- ok / HSG- oba drożne / AMH- 2,05 "Nienawidzę czekania, ale jeśli dzięki temu będę miała szansę być z tobą, będę czekała tak długo jak trzeba." ![]() |
|
![]()
Rucola |
ladySiSi wrote:
Witajcie,
Słyszałam, że podczas ciąży nie można robić wielu rzeczy związanych z leczeniem zębów, np. wyrywać, leczyć kanałowo, brać znieczulenia. Co jeśli sytuacja jest kryzysowa i coś się dzieje z zębami? Któraś z Was ma jakieś doświadczenia w tym temacie? Dodam, że w miarę regularnie odwiedzam stomatologa. W piątek zaczął mnie boleć ząb, później ból przeszedł na głowę i to tak mocno że 3h przesiedziałam w domu zamiast iść do pracy. Staramy się o dzidziusia i akurat za kilka dni powinnam dostać @. Jest za szybko żeby jakikolwiek test pokazał mi ciążę, a jak w niej jestem to nie powinnam brać żadnych tabletek przeciwbólowych. Dzisiaj wypadła mi część zęba, tego, który mnie bolał 4 dni temu i jutro idę na wizytę. Boję się, bo zawsze brałam znieczulenie. #wegemama#wegerodzinawkomplecie
Synek 💚 31.08.2018r. Córeczka i Synek 💜💙 7.01.2021 |
|
![]()
Annite |
Wiadomo, ze najlepiej jest takich rzeczy nie robić jak jest się w ciązy Ale sytuacje bywają rózne i nic nie jest tutaj czarno białe. O wiele gorsze jest doprowadzenie do rozwoju próchnicy czy powaznych zniszczeń niż przeprowadzenie leczenia kanałowego czy wyrwania zęba. Zęby sa połączone z układem z całym ciałem tak wiec olanie sobie sytuacji moze doprowadzić do poważnych komplikacji.
Poza tym obecnie są bezpieczne znieczulenia, stosowane również w ciązy. https://madentplock.pl/implanty-szansa-na-piekny-usmiech/ Wiadomość wyedytowana przez autora 24 czerwca 2020, 09:45 |
|
![]()
Zielona koniczyna |
ladySiSi wrote:
Witajcie,
Słyszałam, że podczas ciąży nie można robić wielu rzeczy związanych z leczeniem zębów, np. wyrywać, leczyć kanałowo, brać znieczulenia. Co jeśli sytuacja jest kryzysowa i coś się dzieje z zębami? Któraś z Was ma jakieś doświadczenia w tym temacie? Dodam, że w miarę regularnie odwiedzam stomatologa. W piątek zaczął mnie boleć ząb, później ból przeszedł na głowę i to tak mocno że 3h przesiedziałam w domu zamiast iść do pracy. Staramy się o dzidziusia i akurat za kilka dni powinnam dostać @. Jest za szybko żeby jakikolwiek test pokazał mi ciążę, a jak w niej jestem to nie powinnam brać żadnych tabletek przeciwbólowych. Dzisiaj wypadła mi część zęba, tego, który mnie bolał 4 dni temu i jutro idę na wizytę. Boję się, bo zawsze brałam znieczulenie. Ja w czasie mojej 4 i 5 ciąży normalnie jeździłam do dentystki oczywiście jak tylko się dowiedziałam o ciąży to zadzwoniłam i poinformowałam że w ciąży jestem , raz tylko musiałam wziąść zaświadczenie że jestem pod opieką ginekologa brałam specjalne znieczulenie nawet w czasie ciąży wypadł mi ząb była to przednia jedynka i musiałam wstawić nowego bo poprzedni mi się złamał zawsze możesz z ginekologiem o tym porozmawiać i ze swoją Panią stomatolog . Dawniej Szczęśliwa Mamusia 🙂 .
Synek 16 lat ❤️ Córeczka 9 lat ❤ Córeczka 8 lat ❤ ![]() ![]() 04.06.2016.r [*] Aniołek 💔Pamiętamy słoneczko💔 Jesteśmy razem 13 lat❤❤❤❤. Na ovufriend i bbf od 2016 roku 😊. |
|
![]()
Bluberry |
W pierwszej ciąży miałam leczenie kanałowe że znieczuleniem. Jedynie lekarz zalecił żeby robić to w II trymestrze.
Janek 2015❤️Marysia 2019❤️Wojtek 2020❤️
|
|
![]()
Annite |
Powiem Wam, ze obecnie lekarze stomatolodzy dysponują wieloma bezpiecznymi znieczuleniami,tak więc leczenie zębów w ciązy nie jest niebezpieczne. Jest wręcz wskazane bo o wiele wieksze zagrożenie stanowi niewyleczona próchnica. Zęby są połączone z całym ciałem i jeśli olejemy sobie sytuację możemy nabawić się przykrych komplikacji, takich jak przedwczesny poród.
http://www.med-online.pl/stomatolog-kiedy-na-nfz-a-kiedy-prywatnie/ Obecnie tylko bardzo trudno jest dostać sie na nfz, trzeba chodzić prywatnie ![]() Wiadomość wyedytowana przez autora 24 sierpnia 2020, 09:16 |
|
![]()
Frelciaa |
Ja w drugim trymestrze planuje wyleczyć zęby pod narkoza. Konsultowałam się i można
![]() 👩🏻🦰 29l.
🔺endometrioza IIIst., 🔹kir BX 🔺MTHFR_677C>T homo 🔺PAI-1 4G hetero 💊acard od 1dc i 💉heparyna od transferu 🔺ryzyko celiakii - dieta bg - 5 transfer poronienie w 8tc. ![]() 👨🏽33l. 🔺HBA 58% 🔹reszta parametrów w normie 🤰🏼Zarodeczku nasz malutki rośnij duży, okrąglutki. Pięknie się zagnieżdżaj i na 9 miesięcy w moim brzuszku zamieszkaj”👩❤️👨 16.06- 6 transfer blaski 4BB ![]() 22.06.20 6 dpt- beta 43,33 prog.33 24.06.20 8 ddpt- beta 113,9 prog.35 16.07.20 - ❤️ Serduszko nasze bije! 25.07.20- 2 cm Kluseczka ![]() 25.08.20- badania prenatalne. Wrzesień USG- będzie chłopiec 👶🏼 Październik USG połówkowe- rośnie Bąbel ![]() Grudzień- Zdrowy Synek ![]() ![]() Litania do św Józefa 🙏🏻 |
|
![]() |
Wysłaliśmy do Ciebie wiadomość z linkiem aktywacyjnym.
Aby aktywować konto przejdź do swojej poczty email , a następnie kliknij na link aktywacyjny, który do Ciebie wysłaliśmy.
Jeśli nie widzisz naszej wiadomości, zajrzyj proszę do folderu Spam.