AUTOR | WIADOMOŚĆ
|
|
---|---|---|
|
||
![]()
poomocy |
jak w pytaniu? czy ma ktos podwyzszone ANA? tylko nie takie smieszne miana jak 1:100 tylko o wiele wieksze i przy braniu fraxyparyny i acardu jest w ciazy nadal??
poooomocy
|
|
![]()
..::Butterfly::.. |
Ja mam ANA 1:1280. Ciaza na neoparinie , encortonie , i acardzie . Ale u mnie główny czynnik to zaawansowana endometrioza.
![]() ![]() 05.10.17 FET(blastocysta 1BC)i mamy to! Cudzie trwaj! ![]() 15.05.18 Synek jest już na świecie ![]() |
|
![]()
criekietka |
czesc, ja mam tez wysokie ANA, pierwszą ciąże przez to straciłam... teraz jestem na encorton, neoparin, acard, sulfasalazin, duphaston, i luteina dopochwowo, narazie jestem w 6 tygodniu jutro usg... zobaczymy co dalej.
|
|
![]()
Kindziukowa |
Ja mam również ANA i zdiagnozowany zespół Sjogrena, ale nie wiem na jakim poziomie bo badałam 2 lata temu.
Phyllis lubi tę wiadomość |
|
![]()
Phyllis |
Kindziukowa wrote:
Ja mam również ANA i zdiagnozowany zespół Sjogrena, ale nie wiem na jakim poziomie bo badałam 2 lata temu.
Ja też mam Sjogrena, a przed ciążą od wielu lat miałam p-ciała ANA na poziomie 1:320. Wiesz, że teraz w ciąży powinnaś powtórzyć badanie i sprawdzić, który typ p-ciał masz? Jeśli anty-Ro albo anty-La będziesz miała aktywne, będziesz musiała regularnie raz na 2 tygodnie, bodajże od 18 tc, monitorować echo serca płodu. Wspomniane p-ciała mogą bowiem powodować wrodzony blok serca u dziecka. Ciąża często wycisza proces autoimmunologiczny i może się okazać, że aktualnie p-ciał nie będziesz miała. Tak stało się u mnie, badałam je 2-krotnie. Zrób panel ANA 4 najlepiej. Kindziukowa lubi tę wiadomość |
|
![]()
Karolina_Karola |
Ja już niestety jestem po 2 (a właściwie 3)stratach.
Mam ANA 1:1280 obrócz tego antykoagulant toczniowy. Ostatnia ciąża prowadzona na "złotym zestawie" na acard+clexane+encorton (ale mała dawka)skończyła się niepowodzeniem. Teraz od 2 mc biorę Plaquenil, a starania zaczynamy w następnym mc. Lek niestety przenika przez łożysko, ale zmniejsza ilość przeciwciał. Moja reumatolog była ostatnio na konferencji dot. niepowodzeń ciążowych i chorób autoimmunologicznych. Wyniki są ponoć wyjątkowo pozytywne. Kindiukowa widziałam, że ty bierzesz również Plaquenil napisz jaką dawkę i od kiedy, jeśli możesz. Powodzenia dla Was wszystkich! Wiadomość wyedytowana przez autora 22 maja 2019, 14:43 31lat
1. poronienie - 8 tc 2. poronienie - 9 tc # zespół antyfosfolipidowy, toczeń układowy: - ANA 1:1280 - przeciwciała przeciwmitochondrialne - dsDNA 1:160 - antykoagulant toczniowy ++ # PCOS Leki na: -toczeń/zespół antyfosfolipidowy: Encorton 25 mg, Plaquenil 200 mg, Acard 75 mg w ew. ciąży Clexane 40 mg -PCOS: Duphaston 2*1 -dodatkowe: wit. D3, Omega 3-6, magnez + B6, Femibion 0(1) |
|
![]()
Kindziukowa |
Biorę od października a od stycznia zaczęliśmy się z partnerem starac. Lekarz powiedziała
Ze chociaz 3 miesiące przed ciąża dobrze jest zacząć brać żeby już wcześniej zacząć zbijać. Dawka 200mg na dobe |
|
![]()
Karolina_Karola |
Kindziukowa mam taką samą dawkę
![]() O tych 3 mc nic nie słyszałam, ale akurat tak wyjdzie i u mnie także trzymam za nas kciuki! Kindziukowa lubi tę wiadomość 31lat
1. poronienie - 8 tc 2. poronienie - 9 tc # zespół antyfosfolipidowy, toczeń układowy: - ANA 1:1280 - przeciwciała przeciwmitochondrialne - dsDNA 1:160 - antykoagulant toczniowy ++ # PCOS Leki na: -toczeń/zespół antyfosfolipidowy: Encorton 25 mg, Plaquenil 200 mg, Acard 75 mg w ew. ciąży Clexane 40 mg -PCOS: Duphaston 2*1 -dodatkowe: wit. D3, Omega 3-6, magnez + B6, Femibion 0(1) |
|
![]()
abbigal |
Cześć. Mam z. sjogrena.
Jakiś czas temu miała ANA 1:10240(!) Teraz mam 1:2560, więc też kosmiczne ![]() Plaquenil zażywam 2x po 200. Do tego Metypred 4. Co do Metypredu, to reumatolodzy mi mówili, że w ciąży jest nawet bezpieczniejszy niż Encorton, ale co do Plaqunilu, to ani ginekolodzy, z którymi rozmawiałam, ani reumatolodzy nie wiedzą więcej o jego wpływie na ciążę niż można wyczytać z Google - smutne ![]() wiecie czy ten lek jest bezpieczny w trakcie ciąży. Teraz dostałam dodatkowo Neoparin i od 16 tc mam mieć badane przepływy (cokolwiek to znaczy?). Czy którąś z Was się orientuje, czy przy chorobach reumatologicznych podejmuje się jeszcze jakieś inne "środki bezpieczeństwa"? ![]() 6 lat starań C III P I |
|
![]()
Kindziukowa |
abbigal wrote:
Cześć. Mam z. sjogrena.
Jakiś czas temu miała ANA 1:10240(!) Teraz mam 1:2560, więc też kosmiczne ![]() Plaquenil zażywam 2x po 200. Do tego Metypred 4. Co do Metypredu, to reumatolodzy mi mówili, że w ciąży jest nawet bezpieczniejszy niż Encorton, ale co do Plaqunilu, to ani ginekolodzy, z którymi rozmawiałam, ani reumatolodzy nie wiedzą więcej o jego wpływie na ciążę niż można wyczytać z Google - smutne ![]() wiecie czy ten lek jest bezpieczny w trakcie ciąży. Teraz dostałam dodatkowo Neoparin i od 16 tc mam mieć badane przepływy (cokolwiek to znaczy?). Czy którąś z Was się orientuje, czy przy chorobach reumatologicznych podejmuje się jeszcze jakieś inne "środki bezpieczeństwa"? Tez mam Sjogrena. Od 15-16 tyg do 25 trzeba monitorować serduszko. Poproś o skierowanie na echo serca płodu. |
|
![]()
Kindziukowa |
Przepływy, znaczy monitorują serduszko. To dobrze
![]() |
|
![]()
abbigal |
Kindziukowa wrote:
Przepływy, znaczy monitorują serduszko. To dobrze
![]() Wielkie dzięki za odp ![]() Pierwsze echo mi wyznaczyli ostatecznie dopiero na 16t4d, ale mam nadzieję, że nie za późno. Do tej pory serduszko na usg biło jak dzwon, a za tydzień mam też prywatną wizytę, to po proszę by lekarz sprawdził czy wszystko gra. To chyba mam szczęście tym razem do lekarki z NFZ, która wie co robi, bo niektórzy gin. na których trafiałam przed ciążą to nawet nie wiedzieli co to z. sjogrena ![]() ![]() 6 lat starań C III P I |
|
![]()
Karolina_Karola |
Kindziukowa i abbigal widzę po waszych suwaczkach, że jesteście w ciąży i to już gdzieś w połowie. Napiszcie mi proszę jakie leki i w jakich dawkach dostajecie. Ja miałam zwiększyć dawkę Plaquenil na 2*200mg, ale dojeżdżam do pracy 30km a po tym leku coś mam problem z koncentracją i jakieś plamki mi się przed oczami czasami pokazują. Byłam na badaniu dna oka i wszystko w porządku. Jednak coś się dziwnie czuję. Ostatnio miałam Encorton w dawce 25mg i chyba zablokował mi owulację. Mam oprócz chorób autoimmunologicznych również PCI, więc i z zajściem w ciążę mam wciąż kłopot. Ściskam
![]() 31lat
|
![]() |
Wysłaliśmy do Ciebie wiadomość z linkiem aktywacyjnym.
Aby aktywować konto przejdź do swojej poczty email , a następnie kliknij na link aktywacyjny, który do Ciebie wysłaliśmy.
Jeśli nie widzisz naszej wiadomości, zajrzyj proszę do folderu Spam.