AUTOR | WIADOMOŚĆ
|
|
---|---|---|
![]()
Behemottka |
Wątek dla dziewczyn oczekujących dzidziusia za oceanem
![]() Dziewczyny, witam się z Kalifornii. Czy ktoraś z Was jest jeszcze za wielką wodą? ![]() Ja mam termin na 16 września. Wiadomość wyedytowana przez autora 17 lutego 2016, 01:43 ![]() |
|
![]()
Laurka |
Pozdrawiam Cie ze Wschodniego Wybrzeza
![]() ![]() ![]() Behemottka, Dorota☆ lubią tę wiadomość 08.02.2015 Luna
28.07.2017 Gaja 21.09.2019 Enya |
|
![]()
Behemottka |
Czesc Laurka, fajnie ze sie odezwałas. Gratuluje córci:).
Tak właśnie myślałam, ze nie za wiele nas tu jest ze względu na różnice czasowe. I tak na wschodzie masz trzy godziny przewagi nade mną ![]() Będę o Tobie pamietała jesli będę miała watpliwości w kwestii rodzenia w Stanach. To mi pierwszy bobas ![]() ![]() |
|
![]()
Laurka |
Od dawna w Stanach? Co Cie sprowadzilo?
Behemottka lubi tę wiadomość 08.02.2015 Luna
|
![]()
Behemottka |
10 lat niemal. Przyjechalam na studia doktoranckie i zostalam, bo sie zakochalam
![]() A u Ciebie? Jaka historia emigracji? ![]() |
|
![]()
Laurka |
E to Ty jestes stara wyjadaczka
![]() ![]() Czego uczysz? Behemottka lubi tę wiadomość 08.02.2015 Luna
|
![]()
Behemottka |
Języka angielskiego
![]() Dla mnie tu w Stanach najgorsze są kwestie urlopu macierzyńskiego i ubezpieczenia. Niby mamy dobre PPO, ale przy tej ciazy wydaliśmy już majątek i jeszcze nie doszliśmy do deductible. Nie sądziłam, ze bycie przyszła mama tak uszczupli nasz budżet. A jak to było u Ciebie z macierzyńskim? Ja jako adjunct nie mam wystarczającej liczby godzin rocznie na federal maternity leave i w zasadzie nie wiem co zrobię we wrześniu. Zajęcia zaczynam pod koniec sierpnia, ale z terminem na polowe września może nie byc tak kolorowo. Coraz cześciej zastanawiam sie nas opcja SAHM, ale chyba bym uschła nie pracujac... a potem bedzie mi trudno wrócić. Lubię moja prace i moi studenci bardzo mnie lubią ![]() Ech, popatrz jaki ze mnie narzekacz! ![]() |
|
![]()
Laurka |
Ja uczylam w Warszawie francuskiego i angielskiego. Teraz robie cos zupelnie innego. Czasem tesknie, ale bardziej za tlumaczeniami niz nauczaniem.
Ja nie wiem kogo stac na SAHM. Jesli jestes w legalnym zwiazku malzenskim, to maz musi zarabiac kokosy, zebys zostala w domu. Natomiast jesli jest inaczej, to i na Medicaid sie zalapiesz Ty i dziecko, itp. Moje ubezpieczenie pokrylo mi wszystko w ciazy (poza pierwsza wizyta z testem - dostalam rachunek na jakies 8 dol. LOL i chyba tylko dlatego, ze tyle mi zostalo z deductible). Przez cala ciaze nic na badania i wizyty nie wydalam (ktorych wcale nie bylo duzo w poronaniu do tego jak sie prowadzi ciaze w Polsce). Ale za to po porodzie dopiero byl zawrot glowy ze wszystkimi copays. I jeszcze ktos cos gdzies zle zrobil i dostalam rachunek na prawie 5 tysiecy za porod i odkrecanie tego, dochodzenie do zrodla, kto zawinil, zajelo mi ze 3 miesiace i milion telefonow, ale to tylko moje szczescie LOL Ja bylam w domu z corka 6 TYGODNI. Tyle ile short term disability po porodzie SN pokrywa. Nie jest to zaden urlop macierzynski, to jest zwolnienie z pracy takie samo jak wtedy, jesli przejdziesz np. operacje kregoslupa i jestes czasowo niezdolna do pracy. FMLA to jest jeden wielki zart, bo 12 tygodni (3 miesiace) NIEPLATNEGO urlopu, to ja sobie moglam wsadzic gdzies. Mam ubezpieczenie medyczne z pracy i na FMLA pracodawca nie placi skladek Twojego ubezpieczenia, wiec zeby zachowac medical benefits musisz w tym okresie placic te skladki z wlasnej kieszeni. Tylko jak je placic jak sie nie dostaje wyplaty? ![]() No ale dziecko zyje, jest zdrowe, dobrze sie rozwija, wiec czegoz chciec wiecej, prawda? 08.02.2015 Luna
|
![]()
Behemottka |
A ja tu wczoraj napisalam dluga odpowiedz i mi ja wcielo...
Mnie wlasnie uczenie odpowiada:) Lubie byc z moimi studentami i w zasadzie to jest moja glowna motywacja do pracy. Moje deductible to 2600, a pozniej bedzie latwiej. Niemniej jednak za porod troche nam przyjdzie zaplacic... Znajoma rodzila w Kaiser Permanente i cala jej ciaza+porod kosztowaly chyba 500 dolarow. Bajka! Co do urlopu macierzynskiego, to mnie wlasnie tylko 6 tygodni przysluguje po porodzie i bodajze do 4 tygodni przed porodem... Ale masz racje, najwazniejsze zeby bobas byl zdrowy. Gratuluje Ci Twojej corci ![]() ![]() |
|
![]()
Laurka |
2600 deductible? Toz to masakra
![]() A gdzie w Kalifornii mieszkacie? Mam znajoma w okolicach Sacramento. Zawsze mnie zazdrosc zzera jak widze ich w krotkich rekawkach a ja sie trzese z zimna ![]() 08.02.2015 Luna
|
![]()
Laurka |
Aha, dowiedz sie dokladnie jak to jest z tymi 4 tygodniami przed porodem. Bo ja teoretycznie moglam przestac pracowac 2 tygodnie przed terminem porodu, ale jesli bym tak zrobila, to one by mi sie juz odliczaly od dopuszczalnych maks 12 tygodni (w ramach FMLA, z czego nie skorzystalam). Biorac pod uwage, ze dziecko moze przyjsc na swiat nawet dwa tygodnie po szacowanym terminie, moglaby to byc okrutna strata czasu, a przeciez chcemy spedzic go jak najwiecej z dzieckiem.
08.02.2015 Luna
|
![]() [konto usunięte] |
.
Wiadomość wyedytowana przez autora 21 marca 2016, 01:58 |
|
![]()
Behemottka |
Laurka wrote:
2600 deductible? Toz to masakra
![]() A gdzie w Kalifornii mieszkacie? Mam znajoma w okolicach Sacramento. Zawsze mnie zazdrosc zzera jak widze ich w krotkich rekawkach a ja sie trzese z zimna ![]() ![]() Ale nie narzekam:) Przynajmniej mamy ladna pogode. Dzisiaj bylo 27 stopni i piekne slonce ![]() ![]() |
|
![]()
Behemottka |
Laurka wrote:
Aha, dowiedz sie dokladnie jak to jest z tymi 4 tygodniami przed porodem. Bo ja teoretycznie moglam przestac pracowac 2 tygodnie przed terminem porodu, ale jesli bym tak zrobila, to one by mi sie juz odliczaly od dopuszczalnych maks 12 tygodni (w ramach FMLA, z czego nie skorzystalam). Biorac pod uwage, ze dziecko moze przyjsc na swiat nawet dwa tygodnie po szacowanym terminie, moglaby to byc okrutna strata czasu, a przeciez chcemy spedzic go jak najwiecej z dzieckiem.
![]() Laurka lubi tę wiadomość ![]() |
|
![]()
Behemottka |
Impresja wrote:
Witam Was, kobietki
![]() Co prawda nie jestem w ciąży, ale szukam kogoś z USA, bo ze mnie całkowity medyczny świeżak za oceanem. Mieszkam w Chicago i poszukuję ginekologa, najlepiej znającego się dobrze na leczeniu endometriozy. Mam też nadzieję, że po wielu miesiącach prób już niebawem będzie nam dane testowanić prowadzenie ciąży i poród w USA. Czy na własną rękę, bez skierowania, można iść do labu i zrobić sobie podstawowe badania jeszcze przed pierwszą wizytą lekarską? Chodzi mi konkretnie o hormony płciowe i tarczycowe. Jak wygląda kwestia badania betaHCG na własną rękę i jakie są koszty? Z góry bardzo Wam dziękuję za pomoc ![]() Czesc Impresja:) Ja zawsze bylam przekonana, ze na wlasna reke nie mozna robic nic, ze na wszystko trzeba miec "doctor's order". Ceny sie beda roznic, w zaleznosci od regionu. BetaHCG nie mialam robionego nigdy. Ogolnie tutaj domowy test ciazowy jest wymiernym potwierdzeniem ciazy. HCG robi sie w przypadku podejrzenia ciazy zagrozonej, poronienia, etc. Tak w Kaliforni. Byc moze Laurka bedzie wiedziala wiecej, bo ona pracuje w szpitalu, wiec ma z tymi sprawami do czynienia ![]() Wiadomość wyedytowana przez autora 23 lutego 2016, 05:50 Impresja lubi tę wiadomość ![]() |
|
![]()
Laurka |
Impresja wrote:
Witam Was, kobietki
![]() Co prawda nie jestem w ciąży, ale szukam kogoś z USA, bo ze mnie całkowity medyczny świeżak za oceanem. Mieszkam w Chicago i poszukuję ginekologa, najlepiej znającego się dobrze na leczeniu endometriozy. Mam też nadzieję, że po wielu miesiącach prób już niebawem będzie nam dane testowanić prowadzenie ciąży i poród w USA. Czy na własną rękę, bez skierowania, można iść do labu i zrobić sobie podstawowe badania jeszcze przed pierwszą wizytą lekarską? Chodzi mi konkretnie o hormony płciowe i tarczycowe. Jak wygląda kwestia badania betaHCG na własną rękę i jakie są koszty? Z góry bardzo Wam dziękuję za pomoc ![]() Witaj Impresja ![]() Mi nie monitorowano beta HCG, zasdniczo sie tego nie robi - tylko w szczegolnych przypadkach (np. jak sie pacjentka leczyla na nieplodnosc czy cos podobnego). "Prowadzenie" ciazy diametralnie sie rozni od tego w Polsce. EDIT: Widze, ze mnie Behemottka ubiegla i powtorzylam/potwierdzilam to, co ona napisala ![]() Wiadomość wyedytowana przez autora 23 lutego 2016, 03:33 Behemottka, Impresja lubią tę wiadomość 08.02.2015 Luna
|
![]()
Laurka |
Behemottka wrote:
Dla mnie nie ma to znaczenia... mam wakacje od polowy czerwca, wiec przed porodem i tak bede miala trzy miesiace wolnego. Poza tym coraz bardziej przekonuje sie do opcji SAHM po porodzie
![]() Super! ![]() Behemottka lubi tę wiadomość 08.02.2015 Luna
|
![]()
Behemottka |
Laurka wrote:
Witaj Impresja
![]() Mi nie monitorowano beta HCG, zasdniczo sie tego nie robi - tylko w szczegolnych przypadkach (np. jak sie pacjentka leczyla na nieplodnosc czy cos podobnego). "Prowadzenie" ciazy diametralnie sie rozni od tego w Polsce. EDIT: Widze, ze mnie Behemottka ubiegla i powtorzylam/potwierdzilam to, co ona napisala ![]() Ha ha ![]() Inna różnica jest taka, ze nikt nie wyda Ci wyników badan do ręki. Wyniki zawsze wracają do lekarza zlecającego i musisz umówić sie na kolejna wizytę, zeby je poznać. W przypadku odchyleń od normy od razu dzwonią i zlecają jakieś działania często wizytę u kolejnego specjalisty ![]() ![]() |
|
![]() [konto usunięte] |
.
Wiadomość wyedytowana przez autora 21 marca 2016, 01:58 |
|
![]()
Laurka |
Impresja a na jakiej wizie przylecialas, jesli moge spytac? Partner/maz nie moze Cie dodac do swojego ubezpieczenia medycznego? Jesli to nie jest opcja, to dowiedz sie gdzie aplikowac od Medicaid - bez zadnego ubezpieczenia zdrowotnego wykonczycie sie z kosztami! No chyba, ze masz worek zlota do dyspozycji.
08.02.2015 Luna
Wysłaliśmy do Ciebie wiadomość z linkiem aktywacyjnym.
Aby aktywować konto przejdź do swojej poczty email , a następnie kliknij na link aktywacyjny, który do Ciebie wysłaliśmy.
Jeśli nie widzisz naszej wiadomości, zajrzyj proszę do folderu Spam.