AUTOR | WIADOMOŚĆ
|
|
---|---|---|
![]() [konto usunięte] |
Hej, są tu jakieś dziewczyny mieszkające w Norwegii? Mozna by się wymienić doświadczeniami nt. lekarzy, USG, szpitali.
Gośśśka, Agulaa, K., Alutka 32 lubią tę wiadomość |
|
![]()
Gośśśka |
hej ja mieszkam na co dzień w Oslo
![]() ![]() Myszka-Minnie lubi tę wiadomość |
|
![]()
Myszka-Minnie |
Witajcie Dziewczyny
![]() Dolaczam do Was. Widze,ze jestescie blizej niz dalej. Czy Ktos jeszcze jest z tego pieknego kraju? |
|
![]()
Myszka-Minnie |
Hej Dziewczyny,
Mam do Was pytanko: Mogly byscie w skrocie napisac jak wyglada schemat ciazy w Norwegii? Jest on podobny do polskiego, czy calkowicie odbiega i pozostawia wiele do zyczenia. Bede wdzieczna za odpowiedzi. |
|
![]()
kafabi |
Czekamy:
Andriel ![]() ![]() Miuu ![]() ![]() Czarna_owca ![]() ![]() Felice ![]() ![]() Nefer ![]() ![]() Motylkowa ![]() ![]() Monique ![]() ![]() Na świecie: Kafabi ![]() ![]() Asiorka1987 ![]() ![]() Annggela ![]() ![]() Carolline ![]() ![]() Kitaja ![]() ![]() Marti87 ![]() ![]() Meggi77 ![]() ![]() Cynnia ![]() ![]() Giannaa ![]() ![]() Ale ![]() ![]() Befff ![]() ![]() Froggie ![]() ![]() Pianistka ![]() ![]() Na porodówkę i na czas po porodzie: -szlafrok -klapki pod prysznic -bidon -chusteczki nawilżane -gumka / wsuwki do włosów -dokumenty -pomadka ochronna -muzyczka -tel + ładowarka -wygodne ubranie zanim przebiorę się w koszulę -dla męża: koszulka + spodenki -koszule / piżama -kosmetyki (żel pod prysznic, szampon etc) -majtki -skarpety (cienkie i grubsze) -legginsy / dres -topy do karmienia / tshirty -staniki do karmienia -wkładki laktacyjne -maść na brodawki -podkłady / podpaski -majtki jednorazowe -pieluchy tetrowe Witam i ja z chęcią się do Was przyłączę ![]() Z tego co wiem to w Norwegii wogóle się "nie cackają" jestes w ciązy okey , ale to nie choroba :)Opieka nad ciezarna zajmuja sie w Norwegii lekarz rodzinny (pierwszego kontaktu), polozna . Nie ma jednorodnego modelu schematu wizyt kontrolnych w ciazy. Opieka nad ciezarna jest bezplatna.Ciaze prowadzi lekarz rodzinny i to do niego nalezy sie zglosic na pierwsza wizyte kontrolna. Lekarz kontaktuje ciezarna z polozna (a jesli tego nie zrobi to mozna samemu poprosic o polozna w helsestasjon - przychodni osob zdrowych). Wiele ciezarnych wogole nie odwiedza ginekologa w czasie ciazy i jest to normalna sytuacja w Norwegii, sprawdzona przez wiele lat praktyki tutaj. Przez pierwsze 32 tygodnie wizyty kontrolne odbywaja sie co miesiac, nastepnie co 2 tyg. az do tygodnia 36, a potem co tydzien az do porodu. Karta ciazy zakladana jest najczesciej podczas pierwszej wizyty.Badania krwi: * grupa krwi, czynnik Rh (przy ujemnym proba powtarzana w 32 i 36 t.c.), test na syfilis i HIV (tylko przy pierwszej wizycie) * proba przeciwcial rozyczki (tylko przy pierwszej wizycie, chyba ze zachodzi koniecznosc powtorzenia) * poziom zelaza (wykrycie niedokrwistosci) * tzw. % krwi, czyli HCT i HGB, proba powtarzana wielokrotnie * czasami proba na toksoplazmoze, hepatitt-B i hepatitt-C Badanie ginekologiczne przy pierwszej wizycie u lekarza rodzinnego, w normalnie przebiegajacej ciazy nie jest powtarzane. Jesli minely trzy lata od ostatniego badania cytologicznego to lekarz pobierze probe, w przypadku kobiet ponizej 25 roku zycia pobrana zostanie proba na obecnosc bakterii chlamydii. A co do USG to pierwsze miedzy 17-19tyg. Myślę że choć troszkę pomogłam ![]() Wiadomość wyedytowana przez autora 11 lutego 2016, 17:02 Myszka-Minnie, asiorka1987, Cynnia, Miuu, Andriel lubią tę wiadomość |
|
![]()
Topola |
I ja się zapisuję. Ale chyba tutaj cisza i jesteśmy Myszka tylko my i nasze robaczki
![]() |
|
![]()
Topola |
Pierwsze usg dopiero 17-19 tydzień?? Jak to? To nie sprawdzają czy wogóle ciąża dotarła do macicy? Nie wiem czy mi się to podoba.
A wiecie może czy można poprosić o usg prywatnie i ewentualnie jakie są koszty? |
|
![]()
kafabi |
Oczywiscie mozesz udac sie do prywatnego lekarza i zrobic usg wczesniej ( koszt około 1000 kor )
![]() |
|
![]()
Myszka-Minnie |
Kafabi, dzieki bardzo za informacje. Widze,ze dobrze jestes zorientowana
![]() ![]() Mam nadzieje,ze będzie Nas tu coraz wiecej ![]() |
|
![]()
kafabi |
Myszka - Minnie teraz i ty będziesz dobrze zorientowana
![]() ![]() |
|
![]()
Myszka-Minnie |
Taka informacja duzo pomogła
![]() Kafabi, A z jakiego regionu Norwegii jestes? |
|
![]()
kafabi |
ja w Sarpborgu mieszkam , jakieś 30 km od granicy szweckiej
![]() Myszka-Minnie lubi tę wiadomość |
|
![]()
Myszka-Minnie |
To fajnie, pewnie czesto smigasz na zakupy do Szwecji.
Ja mieszkam w Oslo. |
|
![]()
kafabi |
dokladnie co drugi tydzien smigamy i robimy konkretne zakupy nawet polskie produkty, bo tutaj wszystko to samo i wybór marny niestety ...
|
|
![]()
Myszka-Minnie |
Tego Ci zazdroszczę
![]() |
|
![]()
kafabi |
MY też uwielbiamy jezdzic do Szwecji, zawsze jakaś odskocznia od tutejszych sklepów i wiekszy wybór wszystkiego
![]() |
|
![]()
maja35 |
Hej Dziewczynki! Ja jestem z Oslo. Obecnie staram się o 5-te maleństwo.Mam 2 nastoletnie córki i 2 synków w niebie,których urodziłam tutaj w lutym w 18 tyg.
Ja na pierwsze USG potwierdzające ciąze poszłam prywatnie i dobrze zrobiłam,bo odrazu wysłali pismo do szpitala i miałam powtórzone USG w 12 tyg a potem co 2 i co tydzien.Moja ciążą była od początku zagrożona i mimo częstej kontroli nie udało się chłopców uratować.Jak teraz uda mi się znowu zajśc,to też pójde prywatnie na pare wizyt,żeby sprawdzić czy wszystko ok. Pozdrawiam Wiadomość wyedytowana przez autora 2 czerwca 2014, 20:34 |
|
![]()
Myszka-Minnie |
Witam Cię Maja
![]() Milo,ze ktos nowy dolaczyl. A w ktorym tygodniu poszlas prywatnie na 1 USG i w jakiej klinice bylas? |
|
![]()
maja35 |
Na pierwsze poszlam w 6 tyg ale bylo troche za wczesnie wiec poszlam potem w 8 tyg i uslyszalam juz serduszka.
Ja bylam w Sinsen kliniken u Szczesnego ale on ma stary sprzet wiec nastepnym razem pojde do innego. Wiadomość wyedytowana przez autora 3 czerwca 2014, 17:40 |
|
![]()
kafabi |
Witaj maja35
![]() ![]() Pozdrawiam. |
Wysłaliśmy do Ciebie wiadomość z linkiem aktywacyjnym.
Aby aktywować konto przejdź do swojej poczty email , a następnie kliknij na link aktywacyjny, który do Ciebie wysłaliśmy.
Jeśli nie widzisz naszej wiadomości, zajrzyj proszę do folderu Spam.