Walentynki w BellyBestFriend!

Aktywuj abonament BellyBestFriend od dziś do 21 lutego a otrzymasz od nas prezent:

1 miesiąc - otrzymasz 15 dni w prezencie!

3 miesiące - otrzymasz 1 miesiąc w prezencie!

12 miesiący - otrzymasz 2 miesiące w prezencie!


Z abonamentem BellyBestFriend możesz korzystać również z KidzFriend oraz OvuFriend!

Promocja trwa do 21.02.2019 roku.

Wykup abonament Zamknij
BellyBestFriend
Rozpocznij swój osobisty, inteligentny kalendarz ciąży BellyBestFriend!
Oceń ten wątek:
AUTOR
WIADOMOŚĆ

klina
Koleżanka
Postów: 51
12

Wysłany: 13 czerwca 2017, 05:07
Cytuj | (0) | Zgłoś
Odebrałam wyniki i oprócz kilku niepokojących wyników z morfologii mam tsh 5,59 w pierwszym tryumestrze. A powinno być max 2.5. Proszę o kontakt osoby które walczą z tsh.. Boję się o dziecko..

klina

MiMiMI
Debiutantka
Postów: 10
2

Wysłany: 13 czerwca 2017, 09:00
Cytuj | (0) | Zgłoś
TSH zdecydowanie za wysokie. Powinnaś udać się do endokrynologa lub przynajmniej ginekologa, prawdopodobnie przepisze Euthyrox na zbicie TSH. A robiłaś też fT3 i fT4 ? W 1 trymestrze i ogólnie na początku ciąży TSH zazwyczaj wzrasta, bo rozwijający się dzidziuś korzysta z Twojej tarczycy.

Synek na świecie, córeczka w brzuszku - szczęścia rok po roku :)

klina
Koleżanka
Postów: 51
12

Wysłany: 13 czerwca 2017, 14:24
Cytuj | (0) | Zgłoś
Troszkę mnie uspokoilas nie miałam pojęcia że na początku TSH wzrasta. Teraz miałam samo tsh ale w piątek idę jeszcze raz na tsh i FT4. Gin nic nie mówił o ft3 więc nie wiem czy sama mam robić? Wizytę mam w poniedziałek oby wszystko było ok

klina

MiMiMI
Debiutantka
Postów: 10
2

Wysłany: 13 czerwca 2017, 17:06
Cytuj | (0) | Zgłoś
Myślę że fT4 wystarczy. Po prostu warto sprawdzić też hormony obwodowe, bo TSH na początku ciąży lubi szaleć. Ja przy niedoczynności musiałam zwiększać dawki leków, bo praktycznie zaraz po pozytywnym teście zaczęło rosnąć z 2 na około 4.

Synek na świecie, córeczka w brzuszku - szczęścia rok po roku :)

NIKA1982
Przyjaciółka
Postów: 89
28

Wysłany: 14 czerwca 2017, 18:57
Cytuj | (0) | Zgłoś
Musisz mieć komplet badań ... w ciąży ważna jest relacja między FT3 i FT4 ... i koniecznie do endokrynologa ... leki są konieczne i niezbędne ... nie ma co czekać ... wizyta jak najszybciej ... w ciąży TSH nie powinno przekroczyć progu 2,5 w każdym z trymestrów...

TSH w ciąży rośnie tylko w pierwszych kilku tygodniach ... potem fizjologicznie maleje bo zaczyna na nie wpływać progesteron ale nie znaczy to że jest wszystko w porządku z tarczycą... leki trzeba będzie brać przez całą ciążę i kilka tygodni po porodzie ...

ja leczę się na Hashimoto z niedoczynnością tarczycy od 5 lat więc co nieco się nauczyłam od swojego lekarza (nota bene pani prof.)

często zdarza się że w ciąży TSH jest w normie a hormony FT3 i FT4 nie mieszczą się w normach - dla lekarza to sygnał że dzieje się coś niedobrego ... ja przez całą ciążę chodziłam do lekarza co 4 tygodnie

16udyx8ds2v62v88.png

niedoczynność tarczycy - euthyrox 100mg 3x w tyg i 125 mg 4 x w tyg :/


moje pierwsze szczęście ma już ponad 4 latka i jest wesołym łobuziakiem :)

madzialenka84
Autorytet
Postów: 1085
312

Wysłany: 15 czerwca 2017, 18:57
Cytuj | (0) | Zgłoś
U mnie wlasnie TSH, T4 w normie a T3 niskie. Ja biore obecnie Euthyrox 137. Gin mi nic nie powiedzial, dopiero zobaczylam swoj wynik i napisalam do mojej endo, czekam na razie na odpowiedz.

mhsvio4p9at0p7th.png

Alexandra ur. 31.10.2017 w 37tc (CC) 2960g/49cm

[*] 5/6 tc listopad 2016


k878
Autorytet
Postów: 1862
741

Wysłany: 22 czerwca 2017, 09:50
Cytuj | (0) | Zgłoś
Ja też tak mam od początku leczenia niedoczynności: fT4 ustabilizowane, ft3 ciągle spada. Niestety, większość endokrynologów mówi, że na konwersję nie ma wpływu bo to metabolizm, i że fT4 dociera do dziecka, więc jak będzie OK, to powinno się konwertować ile potrzeba. Zresztą TSH działa raczej na fT4, więc może coś w tym jest, inaczej organizm by reagował inaczej.
no i ja się generalnie 100 razy lepiej czuję niż przed leczeniem.

Czytałam kiedyś, że lepiej jest jak się bierze hormony ze świni a nie syntetyczne, ale kupować przez internet jakieś cuda z Tajlandii czy Chin (bo takie są generalnie dostępne) to mnie nie przekonuje :/ Próbuję dietą powalczyć, ale póki co, nic z tego.

Wiadomość wyedytowana przez autora 22 czerwca 2017, 09:41

Córeczka 12.2017 <3

0d1y43r8mbsv3w3o.png

Animfa
Nowa
Postów: 3
0

Wysłany: 8 lipca 2017, 07:46
Cytuj | (0) | Zgłoś
Witam, proszę o pomoc wczoraj odebrałam wyniki i moje TSH wynosi 9,080 a jestem w 10 tygodniu ciąży, mam przepisany Euthyrox 50. Dziś idę zrobić dodatkowe badania ft3 i ft4 a wizytę u endokrynologa mam dopiero w poniedziałek. Strasznie się boję o maleństwo bo to TSH jest strasznie wysokie. Czy któraś z Mam miała tak samo wysokie TSH ???

Animfa

[konto usunięte]

Wysłany: 8 lipca 2017, 12:42
Cytuj | (0) | Zgłoś
na FT3 mozna wpłynąc baaardzo łatwo sama stosowałam novothyral :) niestety podobno mało który endo go uznaje. ja miałam super wyniki na novothyralu ale potem wróciłam do letroxu czy euthyroxu bo wiedziałam ze w ciazy bede musiala odstawić novo.

na Ft3 samym letroxem/euthyroxem nie wpłyniemy ale z tego co zauważyłam zaden endo sie tym nie przejmował. Są dwie szkoły endo. Jedna uważa ze najważniejsze jest FT4 w ciąży a druga ze TSH :) szkoły którą skupia się głownie na FT3 nie poznałam a endo juz mialam wielu.

Animfa ja nie mialam tak wysokiego ale swojego czasu jak bylam w ciazy z 1 dzieckiem znałam dziewczyne którą w 14 tyg pierwszy raz miala badane TSH i wyszło jej 18 !!!!!!! nie wiem czemu gin jej nie kazał wcześniej badać, dziwi mnie ze nie czuła się źle. Dostała leki i wszystko sie wyrównało - córka zdrowa.


Animfa
Nowa
Postów: 3
0

Wysłany: 8 lipca 2017, 12:59
Cytuj | (0) | Zgłoś
Amus87 Dziękuję Ci bardzo za informację mam nadzieję że będzie dobrze.

Animfa

Odolanka
Debiutantka
Postów: 7
0

Wysłany: 1 sierpnia 2017, 15:40
Cytuj | (0) | Zgłoś
Dziewczyny, co zażywacie przy niedoczynności tarczycy- ja biorę Letrox 100 i zawsze w nocy w porze wstawania na siku biorę, żeby po wstaniu z łożka móc już zajadać śniadanie. Dziś wziełam wyjątkowo wcześnie, może ok 3:00 w nocy i obudziłam się tak głodna- późno...że myślałam, ze zemdleję, też tak macie?

Na dodatek od wczoraj mam przyjmować żelazo, jakieś na receptę, tam jest napisane w ulotce, zę między lekami na tarczycę zrobić 2 godziny przerwy i jeszcze nie łączyć z posiłkami mlecznymi, zawierającymi błonnik. Lekarka zaleciła mi branie przed ale podobno trzeba jeszcze godzinę odczekać, a chyba bym z głodu umarła. Dziś wzięłam po śniadaniu, podobno są dwie szkoły. Co Wy na to?

+Alicja+ 17.04.2016 r.
Czekamy na...Malwinkę <3!!!

Szczesliwa_mamusia
Autorytet
Postów: 3921
2364

Wysłany: 2 sierpnia 2017, 08:39
Cytuj | (0) | Zgłoś
ja biorę letrox 150 tak ok godziny 5,6- a potem żelazo Tardyferon ok godziny 7,8. Nic mi lekarz nie mówił,żeby odczekać jeszcze godzinę, tylko tyle by popijac z witaC. Można sokiem albo wodą z cytryną. Po posiłku kazali mi brac żelazo w szpitalu, po miesiącu miałam jeszcze gorsze wyniki niż w szpitalu. Dlatego teraz łykam przed i za chwilę robię sobie śniadanie i jem. nie odczekuje. tylko po letroxie robię przerwę min poł godz. Twój napad głodu, to przypdek, nie jest związany z tym,że wzięłaś leki o 3 rano. Co niektórzy endokrynolodzy polecają nawet wzięcie tabletki na noc, min 4 godziny po kolacji. Przeszłam ogrom endokrynologów. Więc Twój napad głodu był napadem głodu :)

Wojtuś- nasz cud ❤ 01.12.2017
12 cykl starań o drugie dziecko

Odolanka
Debiutantka
Postów: 7
0

Wysłany: 2 sierpnia 2017, 17:16
Cytuj | (0) | Zgłoś
Szczesliwa_mamusia napisała:
ja biorę letrox 150 tak ok godziny 5,6- a potem żelazo Tardyferon ok godziny 7,8. Nic mi lekarz nie mówił,żeby odczekać jeszcze godzinę, tylko tyle by popijac z witaC. Można sokiem albo wodą z cytryną. Po posiłku kazali mi brac żelazo w szpitalu, po miesiącu miałam jeszcze gorsze wyniki niż w szpitalu. Dlatego teraz łykam przed i za chwilę robię sobie śniadanie i jem. nie odczekuje. tylko po letroxie robię przerwę min poł godz. Twój napad głodu, to przypdek, nie jest związany z tym,że wzięłaś leki o 3 rano. Co niektórzy endokrynolodzy polecają nawet wzięcie tabletki na noc, min 4 godziny po kolacji. Przeszłam ogrom endokrynologów. Więc Twój napad głodu był napadem głodu :)

Dzięki za wyjaśnienie, przeczytałam o tym odstępie czasowym, gdzieś ulotce, teraz już jeste lepiej, ale chyba też zacznę brać przed posiłkiem to żelazo:):)

+Alicja+ 17.04.2016 r.
Czekamy na...Malwinkę <3!!!

czekajacanacud1
Autorytet
Postów: 1527
723

Wysłany: 3 sierpnia 2017, 08:17
Cytuj | (0) | Zgłoś
dziewczyny nigdy nie mialam e ciazy badanej tarczycy teraz mialam badania z czystego przypadku skierowanie od innego lekarza i wyszlo cos takiego
tsh 3 gen 1.130 norma 0.27-4.20
ft4 0.931 norma 0.932-1.710
ft3 3.17 norma 2,57-4.43
dodam ze ft4 zawsze mialam ok 0.9 ale przy dolnej normie do 0.7(inne labolatorium i inne normy) a tsh zawsze ba podobnym poziomie
obecie 29+4tc nie biore zsdnych lekow na ta tarczyce i boje sie ze maluchowi moglo sie cos stac przez ten brak kobtroli... do 12tc jadlam witaminy prenatalne z jodem.porazdzie cos wizyta u gin w nablizszy wtorek

6sutskjolve431gm.png

k878
Autorytet
Postów: 1862
741

Wysłany: 3 sierpnia 2017, 10:43
Cytuj | (0) | Zgłoś
Ja bym się nie bała, fT3 to aktywny hormon i masz go w środku normy; nie znam jormy dla ciężarnych na pamięć ale wydaje mi się ze w 3 trym one są blisko tych normalnych;
Tsh jest Ok wiec tym bardziej organizm uznał ze więcej nie potrzebuje;

Córeczka 12.2017 <3

0d1y43r8mbsv3w3o.png

czekajacanacud1
Autorytet
Postów: 1527
723

Wysłany: 3 sierpnia 2017, 11:27
Cytuj | (0) | Zgłoś
kurde a ft4? wszyscy mnie strasza ze jest za niskie...i ze to ono jest najwazniejsze

6sutskjolve431gm.png

yvonneSW
Autorytet
Postów: 427
413

Wysłany: 4 sierpnia 2017, 21:51
Cytuj | (0) | Zgłoś
Ja przed ciążą miałam TSH 2,39 lekarz przepisal mi 0.5tabl eurythox 25. 3 tygodnie później okazało się że jestem w ciąży. Teraz nie mam jak skontaktowac się ze swoim lekarzem. Czy myślicie że powinn odstawic lek?


czekajacanacud1
Autorytet
Postów: 1527
723

Wysłany: 6 sierpnia 2017, 09:38
Cytuj | (0) | Zgłoś
skontaktuj sie z lekarzem zawsze lepiej sie poradzic a widze ze jestes na poczatku ciazy wiec tworza sie wszystkie uklady malucha

6sutskjolve431gm.png

[konto usunięte]

Wysłany: 6 sierpnia 2017, 11:53
Cytuj | (0) | Zgłoś
Nie odstawiaj leku. Zrob badania tsh ft3 i ft4 z wynikami udaj sie do lekarza


Szczesliwa_mamusia
Autorytet
Postów: 3921
2364

Wysłany: 7 sierpnia 2017, 09:45
Cytuj | (0) | Zgłoś
yvonneSW napisała:
Ja przed ciążą miałam TSH 2,39 lekarz przepisal mi 0.5tabl eurythox 25. 3 tygodnie później okazało się że jestem w ciąży. Teraz nie mam jak skontaktowac się ze swoim lekarzem. Czy myślicie że powinn odstawic lek?
absolutnie nie odstawiaj, tylko tak jak Amus radzi, zrób trójce i idź do lekarza. Teraz szczególnie dziecko hormony pobiera od matki.

Wojtuś- nasz cud ❤ 01.12.2017
12 cykl starań o drugie dziecko


Dowiedz się więcej o swojej ciąży!

Sprawdź BellyBestFriend Premium

  • kontrola przyrostu wagi
  • śledzenie rozwoju ciąży
  • dieta dla ciąży

Wypróbuj miesiąc za darmo, potem tylko 29 zł / mies.

UTWÓRZ KONTO

Twoje dane są u nas bezpieczne. Nigdy nie udostępnimy nikomu Twojego adresu e-mail ani bez Twojego pozwolenia nie będziemy wysyłać do Ciebie wiadomości. My również nie lubimy spamu!

Twój adres e-mail: 
OK Anuluj
Dziękujemy za dołączenie do BellyBestFriend!

Wysłaliśmy do Ciebie wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Aby aktywować konto przejdź do swojej poczty email , a następnie kliknij na link aktywacyjny, który do Ciebie wysłaliśmy.

Jeśli nie widzisz naszej wiadomości, zajrzyj proszę do folderu Spam.

OK (15)