AUTOR | WIADOMOŚĆ
|
|
---|---|---|
|
||
![]()
diewuszka86 |
Cześć,
jestem obecnie w 2 ciąży. 1 ciąża zakończona porodem w 2016 roku zdrowy syn. Obecnie jestem po badaniach prenatalnych i teście podwójnym i lekarz zasugerował zrobienie testu Sanco z uwagi na pośrednie ryzyko wystąpienia trisomii 21 u płodu. Jestem cała w nerwach. Czy na moim miejscu robiłybyście test DNA? Poniżej szczegóły: Wiek matki: 36 lat Wiek ciąży: 12t+2d FHR: 173 ud/min CRL: 57 mm NT: 1,7 mm Kość nosowa: obecna Przepływ na zastawce trójdzielnej: prawidłowy Anatomia płodu: prawidłowa Trisomia 21 ryzyko podstawowe 1:190, skorygowane 1:868 Czy powinnam się martwić? ![]() |
|
![]()
Madzia35 |
Diewuszka86, jesteśmy w bardzo podobnej sytuacji. Jakie masz białko pappa i bhcg? U mnie:
PAPP-A: 0,436 MoM B-hCG: 0,721 MoM ryzyko skorygowane: 1:752 NT 1,7 mm 12 tydzień mój wiek: 35 lat też jestem bardzo ciekawa jakie są Wasze doświadczenia... |
|
![]()
diewuszka86 |
Madzia35 dziękuję za odpowiedź. Niestety na moich prenatalnych nie mam podanych wyników jedynie napisane, że miałam ten test i tyle..
Pani z laboratorium dziś powiedziała mi, że jak na mój wiek mam dobre wyniki i to ryzyko jest niskie. Będę konsultować się z moim lekarzem. A Wy jak, decydujecie się na dodatkową diagnostykę? Wiadomość wyedytowana przez autora 18 października 2022, 08:45 |
|
![]()
Ajka |
diewuszka86 wrote:
Cześć,
jestem obecnie w 2 ciąży. 1 ciąża zakończona porodem w 2016 roku zdrowy syn. Obecnie jestem po badaniach prenatalnych i teście podwójnym i lekarz zasugerował zrobienie testu Sanco z uwagi na pośrednie ryzyko wystąpienia trisomii 21 u płodu. Jestem cała w nerwach. Czy na moim miejscu robiłybyście test DNA? Poniżej szczegóły: Wiek matki: 36 lat Wiek ciąży: 12t+2d FHR: 173 ud/min CRL: 57 mm NT: 1,7 mm Kość nosowa: obecna Przepływ na zastawce trójdzielnej: prawidłowy Anatomia płodu: prawidłowa Trisomia 21 ryzyko podstawowe 1:190, skorygowane 1:868 Czy powinnam się martwić? ![]() Nie uważam żeby to był jakiś niepokojący wynik, ryzyko skorygowane jest kilka razy niższe niż to wynikające z wieku, co oznacza że i usg i Pappa Ci to ryzyko pozmniejszały... Twoja szansa % na urodzenie chorego dziecka to 0,115%, ryzyko niskie jest poniżej 1:1000 niby,ale to w sumie nie jest jakaś wielka różnica. Możesz zrobić badanie, jeśli Cię to uspokoi, ale ja bym chyba nie wydała tylu pieniędzy... Sama mam ryzyko 1:2365 i 38 lat - moja lekarka stwierdziła że super naprawdę wynik jak na mój wiek, często w tym wieku z tych testów wychodzą znacznie wyższe prawdopodobieństwa. Generalnie to test przesiewowy mające wskazać u których pacjentek warto dalej sprawdzać. A te kobiety u których według testu warto sprawdzać dalej nadal najprawdopodobniej urodzxą zdrowe dzieci. |
|
![]()
diewuszka86 |
Ajka dziękuję za słowa otuchy, dziś już trochę mniej panikuję i staram się patrzeć chłodno na temat. Muszę przyznać, że ryzyko w Twoim wieku wyszło Ci naprawdę niskie, super!
Badanie DNA jest faktycznie drogie, ale mogę je zrobić, zastanawiam się tylko czy to nie będą kolejne dni stresu i oczekiwania na wynik. Poczekam na konsultację u swojego lekarza prowadzącego i wtedy zdecyduję. |
|
![]()
diewuszka86 |
Mój lekarz sugeruje zrobienie tego badania, także jadę dziś.
Najbliższe dni będą ciężkie.. |
|
![]()
Ajka |
diewuszka86 wrote:
Mój lekarz sugeruje zrobienie tego badania, także jadę dziś.
Najbliższe dni będą ciężkie.. No będą, bo jak się czeka na tego typu wynik to zawsze jest ciężko. Ja bym się mega stresowałam gdybym teraz zrobiła to badanie, niezależnie od wyniku Pappy. W każdym razie uważam, że będzie wszystko dobrze u Ciebie i oby wynik był jak najszybciej. diewuszka86 lubi tę wiadomość |
|
![]()
diewuszka86 |
Wynik PRAWIDŁOWY!!
![]() Czekamy na zdrową dziewczynkę. ![]() Ajka lubi tę wiadomość |
|
![]() |
Wysłaliśmy do Ciebie wiadomość z linkiem aktywacyjnym.
Aby aktywować konto przejdź do swojej poczty email , a następnie kliknij na link aktywacyjny, który do Ciebie wysłaliśmy.
Jeśli nie widzisz naszej wiadomości, zajrzyj proszę do folderu Spam.