BellyBestFriend
Odpowiedz
Forum > Problemy i komplikacje > Jakie macie sposoby na oszczędzanie
Rozpocznij swój osobisty, inteligentny kalendarz ciąży BellyBestFriend!
Oceń ten wątek:
AUTOR
WIADOMOŚĆ

Rozeczka
Przyjaciółka
29

Wysłany: 23 marca 2021, 12:55
Cytuj | (0) | Zgłoś
Czy oszczędzacie na co dzień pieniadze?

Czy macie jakieś skuteczne patenty jakimi możecie się podzielić?

Annite
Przyjaciółka
55

Wysłany: 24 marca 2021, 07:53
Cytuj | (0) | Zgłoś
1. Znalazłam dobrych specjalistów na NFZ oraz laboratorium. Zapisuję się z wyprzedzeniem i mam spokój. W razie nagłej sytuacji jeżdżę wieczorem na npl lub sor - np z silnym bólem anginowym.
2. Woda z filtru zamiast butelki, filtry tylko w promocji, w dużym zapasie
3. Nie farbuje włosów. To nie tylko z oszczędności, ale w ogóle obrzydza mnie ta mysl 🙂
4. Zmieniłam abonament na taki, który kosztuje 20 zl miesięcznie
5. Zgarniam kosmetyki za free na lokalnych grupach oddazowych. Od miesięcy kupuje tylko pastę i dezodoranty. Mam uporządkowane pudełko z zapasami.
6. Żarówki energooszczędne
7. Wymiana bardzo starej zmywarki na nowoczesna. Po roku mam już o wiele niższy rachunek za wodę i jestem prawie pewna, że to dzięki niej.
https://www.tanie-konto.pl/ranking-kont-oszczednosciowych/

Na stronie jest ranking takich kont.
Jeśli chodzi o zarobki, to część staram się przelewać na konto oszczednościowe od razu po dostaniu wypłaty.

Wiadomość wyedytowana przez autora 20 kwietnia 2021, 12:56

lestaa
Autorytet
198

Wysłany: 31 marca 2021, 11:37
Cytuj | (0) | Zgłoś
Ja od dawna oszczędzam pieniądze na różne cele, a także aby mieć jakieś zabezpieczenie.
Metod oszczędzania jest wiele, zależy czy masz problem z oszczędzaniem, czy raczej nie wiesz jak do tego podejść.
Mogę podać kilka głównych kategorii:
1. Media - wydajemy masę na wodę, prąd. Zużywać mniej wody - prysznic częściej zamiast kąpieli, wyłączać wodę jak ma tylko lecieć chociażby 3 sekundy czy przy zmywaniu czy kąpieli. Zmienić syfony na takie, której mniej wody dają, a większe ciśnienie. Wyłączać światło, wyłączać rzeczy z kontaktu, nie zostawiać na standby itd.
2. Nie kupować nowych rzeczy- szukać alternatyw - wymiana produktów, korzystanie z grup oddażowych na FB/OLX (tzw śmieciarek), albo kupować używane rzeczy.
3. Interesować się cenami - łatwiej nie przepłacić jak wiemy ile dany produkt powinien kosztować. Można notować wydatki.
4. Kupować mniej/inaczej - dużo pieniędzy ląduje w koszu, bo kupujemy za dużo i nie zużywamy np. jedzenie, które się psuje, albo nam się nudzi. Kupowanie bardziej ekonomiczne - czasem niektóre produkty są droższe, ale starczają na dłużej niż ich tańsze odpowiedniki, bo np jest większy otwór i więcej wyleci, więc szybciej zużyjemy (szampony, pasty, płyny miceralne/toniki)
5. Z góry zakładać ile chcemy zaoszczędzić i tyle odłożyć.
6. Zastanowić się nad zbędnymi wydatkami - czy naprawdę potrzebujemy XYZ rzeczy? Może coś co robimy jakoś regularnie, to korzystać rzadziej?

To takie główne pomysły, które przychodzą mi do głowy.

09/09/21 - urodziny długo oczekiwanego synka :)

Dowiedz się więcej o swojej ciąży!

Sprawdź BellyBestFriend Premium

• kontrola przyrostu wagi
  • śledzenie rozwoju ciąży
  • dieta dla ciąży

Wypróbuj miesiąc za darmo, potem tylko 29 zł / mies.

UTWÓRZ KONTO

Twoje dane są u nas bezpieczne. Nigdy nie udostępnimy nikomu Twojego adresu e-mail ani bez Twojego pozwolenia nie będziemy wysyłać do Ciebie wiadomości. My również nie lubimy spamu!

Twój adres e-mail: 
OK Anuluj
Dziękujemy za dołączenie do BellyBestFriend!

Wysłaliśmy do Ciebie wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Aby aktywować konto przejdź do swojej poczty email , a następnie kliknij na link aktywacyjny, który do Ciebie wysłaliśmy.

Jeśli nie widzisz naszej wiadomości, zajrzyj proszę do folderu Spam.

OK (15)