BellyBestFriend
Rozpocznij swój osobisty, inteligentny kalendarz ciąży BellyBestFriend!
Oceń ten wątek:
AUTOR
WIADOMOŚĆ

Emma1985
Ekspertka
Postów: 159
171

Wysłany: 17 lipca 2015, 18:26
Cytuj | (0) | Zgłoś
Jak szczesliwie donosc ciaze z PCO


Emma1985
Ekspertka
Postów: 159
171

Wysłany: 17 lipca 2015, 18:30
Cytuj | (0) | Zgłoś
Hej,

Zalozylam ten temat abysmy my "wybrane przez los" z pco mogly dzielic sie informacjami co jak juz w koncu uda sie zajsc w ciaze. Mi prawie po roku udalo sie zajsc w upragniona ciaze ale nie trwala ona zbyt dlugo, dlatego dzielmy sie tu:

- problemami typowo zwiazanymi z pco w czasie ciazy ( poziomy hormonow)
- lekami ktore przyjmujecie w czasie ciazy ( metformina, encorton i co jeszcze????)


Emma1985
Ekspertka
Postów: 159
171

Wysłany: 17 lipca 2015, 18:36
Cytuj | (0) | Zgłoś
Zaczne od siebie :

walcze od wrzesnia 2014
insulinoopornosc
slaba podatnosc ma stymulacje ( dopiero gonal f dawka 500 dal efekty )
androstendion 7


Biore encorton, glucophage, i inne wotaminy
dodatkowo: DCi

tak naprawde zaszlam w ciaze dopiero po tym jak prze miesiac bralam po 2 tabletki DCI dziennie

w czwrwcu zaszlam pierwsza ciaze ale dosc szybko przestala sie rozwijac i teraz szukam powodu. Zatrzymala sie ma hcg 120

Wyniki badan :
Androstndion 7
TSh 3,5 ( przed ciaza 2,5)
progesteron: w szczytowym punkcie duzo powyzej normy dla 3 trymestru 150 ng
glukoza 80


Chamomilla
Ekspertka
Postów: 211
175

Wysłany: 20 lipca 2015, 23:23
Cytuj | (0) | Zgłoś
Po krótce moja historia:

Luty 2014
TSH 4,7
Leczenie: Euthyrox 25

Czerwiec 2014
TSH 2,7
Androstendion 8
Leczenie: Euthyrox 25, Pabi-Dexamethason 500-pół tabl.

Sierpień 2014:
TSH 2,0
Androstendion 3,5
Leczenie: Euthyrox 25
i decyzja o próbie zajścia w ciąże - udana

Październik 2014:
poronienie - nieznana przyczyna(6t./7t.)

Listopad 2014:
TSH 2,1
Androstendion 4,3(!?)
Glu i insulina na czczo ok
Glu po 2h ok
Insulina po 2h 80,0 (norma 3,0-28,0) !!
Leczenie: Letrox 25, Glucophage XR750 - 1 tabl., Pabi-Dexamethason 500 pół tabl.

Luty 2015:
TSH 2,42
Androstendion 3,6 (0,75-3,89)
Leczenie-przygotowanie do ciąży: Letrox 50, odstawienie metforminy i deksamethasonu

Marzec i kwiecień 2015:
zatrzymanie miesiączki

Maj 2015:
Leczenie: Letrox 50, Glucophage XR750

Czerwiec 2015:
Test ciążowy pozytywny - odstawienie Glucophage

TSH 1,49 (0,4-4,78)

Lipiec 2015:
TSH 1,4 (0,27-4,2) więc wzrosło, bo tu inne normy
Androstendion 4,7 (0,3 -3,7) też wzrost i niestety ponad normę ;/

Lekarz endokrynolog kategorycznie kazał odstawić Pabi-dexamethason jak już będę w ciąży ;/ jestem ciekawa co teraz powie, bo sądzę że androstendion będzie rósł, a widzę że Ty Emma przyjmujesz encorton. Bierzesz go z zalecenia ginekologa czy endokrynologa? I ten wynik andorstendionu 7 to był mimo brania encortonu?

Co do zatrzymania rozwoju to mam przeczucia, że za to jest odpowiedzialny androstendion ;/



f2wle6ydyez5rsng.png

KathleenPL
Autorytet
Postów: 1673
683

Wysłany: 22 lipca 2015, 03:55
Cytuj | (0) | Zgłoś
Ja mam pcos ale o dziwo nie mam insulinoopornosci i tarczyce mam w porządku. Przez większą czesc ciąży gin kazała mi brać wit D i lutke ale jako, że moja druga ciążą (wystarana 3 lata, przy cyklu z Clo) jest bardzo wymiotna to w zasadzie żadnych leków w trakcie nie bralam. Pcosa wykryli mi lekarze juz w LO i od początku mówili, ze bedzie problem z ciazami. Pierwsza nieplanowana zrobiła się sama. A druga juz wystarana... Ale tak za pierwszym jak i za drugim wszystko jest w porządku i żadnych specjalistycznych leków brać nie muszę.

Powodzenia!

atdciei3o1k6xtk1.png
relgk6nl74aaqa70.png

Emma1985
Ekspertka
Postów: 159
171

Wysłany: 26 lipca 2015, 19:22
Cytuj | (0) | Zgłoś
Chamomilla a Ty masz nadmiar androstendionu z nadnerczy czy jajnikow?

Ja z tego co wiem tego od jajnikow nie da się zbić żadnymi lekami.

Encorton dostałam bo nie reagowalam na żadną symulacje gonotropinami.


Emma1985
Ekspertka
Postów: 159
171

Wysłany: 26 lipca 2015, 19:24
Cytuj | (0) | Zgłoś
Ja właśnie mam ten jajnikow:( i jedyny sposób aby go obizyc to tabletki any na zatrzymanie funkcjonowania :(


Emma1985
Ekspertka
Postów: 159
171

Wysłany: 26 lipca 2015, 19:27
Cytuj | (0) | Zgłoś
Kathleen Ty szczesciaro:)


KathleenPL
Autorytet
Postów: 1673
683

Wysłany: 28 lipca 2015, 05:10
Cytuj | (0) | Zgłoś
U mnie tabletki anty tylko pogarszaly sprawę. Tylam po nich okropnie i w zasadzie to by było na tyle. Owulacje zatrzymały mi się całkiem. Martwię się czy nie zrobią mi się z tego wszystkiego jakieś miesniaki na jajnikach. Moja mama miala usowane jajniki właśnie z tego powodu, miesniaki zaczynały się zmieniać w jakieś guzy więc woleli usunąć wszystko...

atdciei3o1k6xtk1.png
relgk6nl74aaqa70.png

Chamomilla
Ekspertka
Postów: 211
175

Wysłany: 1 sierpnia 2015, 18:24
Cytuj | (0) | Zgłoś
Ja mam androstendion wydzielany przez jajniki. obnizal się tylko dzięki metforminie, która tez dobrze działała na insulinoopornosc. Odkad zaszłam w ta ciaze kazano mi odstawić metformine, i wlasnie dostałam diagnozę od innego lekarza, ze odstawienie metforminy spowodowalo to ze jestem teraz w takiej sytuacji-czekam na poronienie, bo dzidziuś przestal się rozwijać...
Nastepna ciaza o ile taka będzie tylko na metforminie, bez niej ani rusz :(

f2wle6ydyez5rsng.png

KathleenPL
Autorytet
Postów: 1673
683

Wysłany: 2 sierpnia 2015, 11:31
Cytuj | (0) | Zgłoś
Chamomilla napisała:
Ja mam androstendion wydzielany przez jajniki. obnizal się tylko dzięki metforminie, która tez dobrze działała na insulinoopornosc. Odkad zaszłam w ta ciaze kazano mi odstawić metformine, i wlasnie dostałam diagnozę od innego lekarza, ze odstawienie metforminy spowodowalo to ze jestem teraz w takiej sytuacji-czekam na poronienie, bo dzidziuś przestal się rozwijać...
Nastepna ciaza o ile taka będzie tylko na metforminie, bez niej ani rusz :(
O kurcze, strasznie współczuję :( Ale to dziwne, nie dostałaś od razu skierowania na badania insuliny, cukru itp? DOpiero po tych badaniach lekarz powinien podejmować decyzję o odstawieniu bądź zostawieniu metforminy.
Ja brałam metforminę, ale bardzo źle na nią reagowałam i lekarz kazał odstawić.

atdciei3o1k6xtk1.png
relgk6nl74aaqa70.png

Emma1985
Ekspertka
Postów: 159
171

Wysłany: 3 sierpnia 2015, 00:56
Cytuj | (0) | Zgłoś
Chamomilla ja przeżyłam dokładnie to samo, odstawilam metformine juz po owulacji, zaszlam w ciążę ale przestała się dość szybko rozwijać :( głową do góry będzie kolejna ciaza:)


Emma1985
Ekspertka
Postów: 159
171

Wysłany: 3 sierpnia 2015, 00:58
Cytuj | (0) | Zgłoś
Chamomilla a jaka dawke bierzeszz metforminy? ja teraz mam miesiac przerwy - za 2 tyg startuje z stymulacja i staraniami:)


Ewela87
Ekspertka
Postów: 180
70

Wysłany: 9 września 2015, 15:41
Cytuj | (0) | Zgłoś
Mi dr kazał odstawić metforminę od razu jak się dowiedziałam, że jestem w ciąży, natomiast Pabi- dexamethason biorę nadal, z tym, że 1 tabl. co drugi dzień. Będziemy z tej dawki schodzić stopniowo. Pytałam w kilku źródłach i dowiedziałam się, że czy pabi czy encorton stosuje się w ciąży na zbicie naszych natrętów ;)

f2w3rjjgkoi890wn.png

KathleenPL
Autorytet
Postów: 1673
683

Wysłany: 11 września 2015, 14:44
Cytuj | (0) | Zgłoś
Ewela87 napisała:
Mi dr kazał odstawić metforminę od razu jak się dowiedziałam, że jestem w ciąży, natomiast Pabi- dexamethason biorę nadal, z tym, że 1 tabl. co drugi dzień. Będziemy z tej dawki schodzić stopniowo. Pytałam w kilku źródłach i dowiedziałam się, że czy pabi czy encorton stosuje się w ciąży na zbicie naszych natrętów ;)
Koleżanka nie ma pcosa a w ciąży jej wyszły kiepskie wyniki badań tarczycy i dostała encorton.

atdciei3o1k6xtk1.png
relgk6nl74aaqa70.png

madzia2526
Ekspertka
Postów: 283
83

Wysłany: 11 września 2015, 15:28
Cytuj | (0) | Zgłoś
Hej dziewczyny, też jestem obarczona pcos + wysokie wyrzuty insuliny. W trakcie ciąży dostałam też lek na tarczycę, poza nim przyjmuję luteinę bo niestety plamię i witaminy - resztę leków odstawialiśmy z lekarzem od razu po tym jak się dowiedziałam o ciąży.

7a4ap07wpy0eq58n.png

Ewela87
Ekspertka
Postów: 180
70

Wysłany: 21 września 2015, 22:05
Cytuj | (0) | Zgłoś
KathleenPL napisała:
Koleżanka nie ma pcosa a w ciąży jej wyszły kiepskie wyniki badań tarczycy i dostała encorton.

Bo leki z tej grupy hamują autoagresje organizmu i działają też przeciwzapalnie, więc wszystko w normie :)

f2w3rjjgkoi890wn.png

Aga23
Ekspertka
Postów: 427
62

Wysłany: 25 września 2015, 19:46
Cytuj | (0) | Zgłoś
Jejku ja mam pcos ale ani razu nie odczulam ze cos moze byc nie tak skoro zaszlam i to byl najwiekszy problem

Serduszko <3 Mój synek
1usa2n0agusqcyxu.png

Aga23
Ekspertka
Postów: 427
62

Wysłany: 25 września 2015, 19:49
Cytuj | (0) | Zgłoś
Dziewczyny a moze wy sie orientujecie co z tym pco po ciazy?Taka diagnoza zostala postawina przy probach zajscia wiec lecialam tylko na stymulacji owulacji.

Serduszko <3 Mój synek
1usa2n0agusqcyxu.png

sebza
Autorytet
Postów: 1911
1843

Wysłany: 25 września 2015, 22:00
Cytuj | (0) | Zgłoś
pcos nie da się wyleczyć, więc po ciąży także można mieć objawy. Niektóre jednak mają szczęście i sytuacja po ciąży u nich się normuje.
Ja w ciąży brałam metforminę przez pierwszy trymestr i progesteron dopochwowy przez większość ciąży. Wszystkie badania, łącznie z glukozą miałam dobre.

atdci09k89ytpjkc.png


Dowiedz się więcej o swojej ciąży!

Sprawdź BellyBestFriend Premium

  • kontrola przyrostu wagi
  • śledzenie rozwoju ciąży
  • dieta dla ciąży

Wypróbuj miesiąc za darmo, potem tylko 29 zł / mies.

UTWÓRZ KONTO

Twoje dane są u nas bezpieczne. Nigdy nie udostępnimy nikomu Twojego adresu e-mail ani bez Twojego pozwolenia nie będziemy wysyłać do Ciebie wiadomości. My również nie lubimy spamu!

Twój adres e-mail: 
OK Anuluj
Dziękujemy za dołączenie do BellyBestFriend!

Wysłaliśmy do Ciebie wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Aby aktywować konto przejdź do swojej poczty email , a następnie kliknij na link aktywacyjny, który do Ciebie wysłaliśmy.

Jeśli nie widzisz naszej wiadomości, zajrzyj proszę do folderu Spam.

OK (15)