BellyBestFriend
Odpowiedz
Forum > Poród > Torbiel szyszynki a CC
Rozpocznij swój osobisty, inteligentny kalendarz ciąży BellyBestFriend!
Oceń ten wątek:
AUTOR
WIADOMOŚĆ

Megiiii
Autorytet
140

Wysłany: 22 października 2017, 23:53
Cytuj | (0) | Zgłoś
Hej dziewczyny, nie widziałam tu takiego wątku, więc zakładam nowy. Czy któraś z Was miała taką sytuację, że na początku ciąży (5 tydzień), lub podczas wykryto u niej torbiel szyszynki? Moja daje objawy, a mimo to neurolog nie zalecił CC. Na necie czytałam, że każda zmiana w mózgu kwalifikuje do cesarki. Tym bardziej, gdy daje objawy, bo powstające w mózgu ciśnienie może być powodem krwotoku. Nie wiem co robić, czy konsultować z innym lekarzem np. prywatnie. Dodam, że ostatnio w poczekalni u ginekologa spotkałam dziewczynę w identycznej sytuacji, która ma wyznaczoną CC (jest w 30 tygodniu). Jej lekarz uznał, że poród SN może stanowić dla niej zagrożenie. Nie podała mi namiaru na lekarza, bo chętnie bym skonsultowała. Po tej rozmowie z nią bardzo się boję, że poród SN może się źle dla mnie skończyć. Ewentualnie macie namiar na dobrego neurologa na Śląsku?

Wiadomość wyedytowana przez autora 22 października 2017, 23:59

1usak6nl4m3t7dp1.png

Mamaokruszka
Autorytet
1006

Wysłany: 23 października 2017, 13:31
Cytuj | (0) | Zgłoś
Ja mam torbiel pokrwotoczną przysadki i nie jest ona wskazaniem do CC. Tzn dla lekarki, która widziała mnie pierwszy raz w życiu nie było opcji, żebym rodziła SN. Lekarze, którzy prowadzą mnie od momentu diagnozy (neurolog i neurochirurg) są zdania, że zdecydowanie powinnam rodzić SN, szczególnie, że mam trombofilię.
Czy wiadomo skąd się wzięła torbiel? Czy miałaś robione np. angio TK, żeby ocenić jak i czy w ogóle jest ukrwiona torbiel? Może faktycznie jest tak, że u Ciebie nie ma ryzyka a u tamtej dziewczyny z jakiegoś powodu musi być CC? Torbiel torbieli nierówna. Ja bym poszła do innego lekarza po opinię

relg2n0ax4qs6djf.png
Asia, mama Aniołka Adasia 05.07.2016 (*)
Forumowa tabelka KLIK!
916au6bdty1b5a3d.png

Megiiii
Autorytet
140

Wysłany: 24 października 2017, 12:57
Cytuj | (0) | Zgłoś
W sumie ta lekarka też widziała mnie dwa razy w życiu. Za pierwszym razem dała mi skierowanie na TK głowy, gdzie wyszła torbiel wielkości 10 mm. Na wyniku nie ma nic o ukrwieniu. Na drugiej wizycie chciała dać mi skierowanie na rezonans, ale gdy powiedziałam jej o ciąży, to zmieniła zdanie i kazała poczekać do porodu. Powiedziała też, że ta torbiel nie będzie przeszkadzać w porodzie naturalnym i to tyle.
Neurologiczne leczę się od wielu lat na migreny skojarzone (tracę przytomność przy nich, mam mega odjazdy) i pierwsze badania też miałam robione wiele lat temu , ale 3 lata temu przeprowadziłam się na Śląsk. Pierwsza lekarka do której trafiłam leczyła mnie bez dodatkowych badań na zaburzenia krążenia mózgowego i nie chciała skierować na powtórne badania, więc za radą mojej doktorki rodzinnej poszłam do tej. No i tak dowiedziałam się o torbieli.
Ostatnio dolegliwości znowu się nasiliły i dlatego martwię się porodem.
Dziewczyna którą spotkałam wytłumaczyła mi, że neurolog leczący ją od wielu lat stwierdził, że migrena skojarzona + torbiel to wystarczający powód do CC. Torbiel wielkości mojej wyszła jej na rezonansie. O ukrwieniu nie wspomniała.
A powiedz mi jak się dostałaś do neurochirurga? Neurolog dał Ci skierowanie, czy może to zrobić lekarz rodzinny? Rzeczywiście wolałabym to skonsultować z jakimś innym specjalistą, a o babce, która mnie obecnie leczy nie ma ani jednej opinii na necie.

1usak6nl4m3t7dp1.png

AKa28
Znajoma
5

Wysłany: 3 listopada 2017, 10:04
Cytuj | (0) | Zgłoś
Ja też mam torbiel i neurochirurg stwierdził, że nie jest ona przeszkodą do porodu sn, co mnie ucieszyło. Chyba zależy od wielkości torbieli, więc to sprawa indywidualna.

Megiiii
Autorytet
140

Wysłany: 4 listopada 2017, 19:28
Cytuj | (0) | Zgłoś
Dzięki za odpowiedzi. Uspokoiłyście mnie trochę. W międzyczasie udało mi się dostać na wizytę. Jednak w moim wypadku dostanę skierowanie na CC, bo mam dodatkowo zaburzenia krążenia. Teraz muszę poczekać na kolejną wizytę do stycznia. Mam nadzieje, że maluch nie pośpieszy się zbytnio.

1usak6nl4m3t7dp1.png

Elvie
Koleżanka
7

Wysłany: 13 grudnia 2017, 13:58
Cytuj | (0) | Zgłoś
Ja też mam stwierdzoną torbiel szyszynki, bez wskazań do cc

19.01.2005 Alan <3
9.03.2017 laparo + histero + kauteryzacja
PCO

Natka94
Ekspertka
137

Wysłany: 21 stycznia 2018, 09:02
Cytuj | (0) | Zgłoś
Mam torbiel śródpajęczynówki i mam wskazanie do CC

60wzjk3.png

Megiiii
Autorytet
140

Wysłany: 21 stycznia 2018, 19:29
Cytuj | (0) | Zgłoś
Czyli co sytuacja, to inna opinia. U mnie będzie na pewno CC. Już rozmawiałam ze swoim ginekologiem. Skierowanie wypisane jest poprawnie.

1usak6nl4m3t7dp1.png

Kawokado
Autorytet
580

Wysłany: 22 stycznia 2018, 14:24
Cytuj | (0) | Zgłoś
Podziwiam, że przy migrenach skojarzonych chcesz decydować się na sn. Ja z tego względu zaplaciłam za prywatna cesarke w pierwszej ciąży i teraz zamierzam zrobić tak samo. Nie wyobrażam sobie ataku migrenowego, w którejkolwiek fazie porodu. Też tracę kontakt ze światem podczas ataku, panikuje itd. dlatego zależało mi na porodzie, którego przebieg będę znała od a do z i nic mnie nie zaskoczy. Atak miałam po 4 dniach od opuszczenia szpitala, ale spodziewałam się tego, bo jednak jest to stres, który organizm musi odreagować.

mhsvpiqvcq4vs5qz.png

dw1LBL5.jpgdw1Lp2.png

Dowiedz się więcej o swojej ciąży!

Sprawdź BellyBestFriend Premium

• kontrola przyrostu wagi
  • śledzenie rozwoju ciąży
  • dieta dla ciąży

Wypróbuj miesiąc za darmo, potem tylko 29 zł / mies.

UTWÓRZ KONTO

Twoje dane są u nas bezpieczne. Nigdy nie udostępnimy nikomu Twojego adresu e-mail ani bez Twojego pozwolenia nie będziemy wysyłać do Ciebie wiadomości. My również nie lubimy spamu!

Twój adres e-mail: 
OK Anuluj
Dziękujemy za dołączenie do BellyBestFriend!

Wysłaliśmy do Ciebie wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Aby aktywować konto przejdź do swojej poczty email , a następnie kliknij na link aktywacyjny, który do Ciebie wysłaliśmy.

Jeśli nie widzisz naszej wiadomości, zajrzyj proszę do folderu Spam.

OK (15)