BellyBestFriend
Odpowiedz
Forum > Poród > Problemy z kręgosłupem - poród naturalny czy cc?
Rozpocznij swój osobisty, inteligentny kalendarz ciąży BellyBestFriend!
Oceń ten wątek:
AUTOR
WIADOMOŚĆ

Karolcia27
Autorytet
931

Wysłany: 9 lipca 2018, 14:48
Cytuj | (0) | Zgłoś
Hej:) od jakiegoś czasu zmagam się z nawrotami rwy kulszowej, czasami przy ataku jestem przez jakiś czas przywiązana do łóżka... odpukać w ciąży rwa jeszcze mnie nie "chwyciła". Z rezonansu wyszła przepuklina na kręgosłupie oraz inne cyrki w odcinku lędźwiowym. Jeśli macie podobne doświadczenia lub inne problemy z kręgosłupem, proszę napiszcie jaki poród jest najlepszym wyjściem? Wybieram się do neurologa w najbliższym czasie, ponieważ gin mówi, że to on zadecyduje, jednak chciałabym znać opinię innych na ten temat. Szczerze, wcześniej o tym nie myślałam, dopóki koleżanka nie nastraszyła mnie, że jej znajoma z przepukliną na kręgosłupie po sn była przez miesiąc przywiązana do łózka, bo taki był nacisk na nerw.

4 cs - 29 marca II kreseczki <3

7v8r9n73wz5zsofj.png

heterozygota 677CT i 1298AC oraz heterozygota w PAI - 1 4G

belladonna
Autorytet
1212

Wysłany: 9 lipca 2018, 18:18
Cytuj | (0) | Zgłoś
Zależy od tego jakie zmiany w kręgosłupie. Czasem wystarczy rodzić w jakiejś pozycji ktora odciąża kręgosłup. Czasem dyskopatia lub przepuklina mogą być wskazaniem do cc. Skonsultuj z dobrym ortopedą, ginekologiem ale również warto pogadac z położną.

[konto usunięte]

Wysłany: 4 sierpnia 2018, 17:09
Cytuj | (0) | Zgłoś
Ja miałam 8 miesięcy temu operację kręgosłupa, przepuklina była tak duża że nic juz nie pomagało. Jestem w 8 tc jestem przed wizyta u ortopedy, nie wiem co powie ale obawiam się że bedzie cc.

Domiluk
Koleżanka
3

Wysłany: 11 sierpnia 2018, 17:24
Cytuj | (0) | Zgłoś
Hej, mam podobną sytuację. Cierpię na dyskopatię lędźwiowo-krzyżową i mam przepukliny. Podczas wizyty ortopeda sam stwierdził, że mogą być komplikacje i jak najbardziej wskazane rozwiązanie ciąży poprzez cesarskie cięcie. Z tą opinią dopiero będę u ginekologa więc nie mam pojęcia co on na to.
Zastanawia mnie jedna rzecz, jakie znieczulenie dostane skoro krążki miedzykregowe są zdeformowane...boję się znieczulenia ogólnego:( Wiecie może coś na ten temat?

16udugpjm9p131x6.png
Pierwsza ciąża wyczekiwana,
Hashimoto + niedoczynność tarczycy,
ANA2 dodatnie, dyskopatia
12tydz. krwotok i krwiak - opanowany
Cukrzyca ciążowa na insulinie doposiłkowej

Rencia
Znajoma
8

Wysłany: 12 sierpnia 2018, 20:40
Cytuj | (0) | Zgłoś
Też mam dyskopatię. Ale to nie kwalifikuje do CC. Za to rozejście spojenia łonowego już tak. Chociaż i przy rozejściu nikt nie chciał mi dać skierowania. Ginekolog zwalał na ortopeda a ortopeda na ginekologa bo to on ze mną będzie rodzić.

Renia

Domiluk
Koleżanka
3

Wysłany: 21 sierpnia 2018, 07:48
Cytuj | (0) | Zgłoś
Może to też zależy od objawów jeszcze. Ja w tej chwili mam już braki czucia w nogach i problemy z chodzeniem. Ból okropny. No ale choruje na to już ponad 8 lat.
Jednak tak jak piszesz, nie jestem taka pewna co na to powie ginekolog, może zanegować i koniec.

16udugpjm9p131x6.png
Pierwsza ciąża wyczekiwana,
Hashimoto + niedoczynność tarczycy,
ANA2 dodatnie, dyskopatia
12tydz. krwotok i krwiak - opanowany
Cukrzyca ciążowa na insulinie doposiłkowej

judysia86
Przyjaciółka
83

Wysłany: 8 października 2018, 16:54
Cytuj | (0) | Zgłoś
Rencia wrote:
Też mam dyskopatię. Ale to nie kwalifikuje do CC. Za to rozejście spojenia łonowego już tak. Chociaż i przy rozejściu nikt nie chciał mi dać skierowania. Ginekolog zwalał na ortopeda a ortopeda na ginekologa bo to on ze mną będzie rodzić.

moja bratowa w takiej sytuacji dostała od ortopedy

"Tam gdzie nie ma dzieci, brakuje nieba" ❤️

promienna
Nowa
0

Wysłany: 12 października 2018, 16:01
Cytuj | (0) | Zgłoś

Trzony kręgów lędźwiowych o prawidłowej wysokości, typowej strukturze. W części górno-przedniej trzonu kręgu L4 okorowany fragment kostny jak w przypadku limbus vertebra. Przestrzenie mk niezwężone. Szerokość kanału kręgowego kostnego i otworów nieprawidłowa. Stawy mk niezmienione. Na poziomie L5-S1 tylna szerokopodstawna przepuklina krążka mk wpukla się na głębokość 6mm, nieco modeluje worek oponowy i dyskretnie zwęża otwory mk. Szerokość kanału kręgowego w wymiarze strzałkowym zmniejszona do 9mm. Drobne guzki Schmorla blaszek granicznych trzonów kręgów L1 - L3. Innych zmian nie uwidoczniono. rawidłowa Wnioski: Dyskopatia L5-S1 ze stenozą kanału kregowego. Limbus vertebra L4.
Wnioski: Dyskopatia L5-S1 ze stenozą kanału kręgowego. Limbus Vertebra L4. Poza tym jak w opisie.

Będę wam wdzięczna za odpowiedź

zalamana89
Koleżanka
1

Wysłany: 19 października 2018, 14:24
Cytuj | (0) | Zgłoś
nikt ci tutaj nie pomoze, lekarze tak samo. mam podobnie i nikt nic nie wie...moze lekarze zamiast sie uczyc sciagali i teraz taka niewiedza panuje

[konto usunięte]

Wysłany: 19 października 2018, 17:02
Cytuj | (0) | Zgłoś
Dyskopatia nie jest przeciwskazaniem do porodu naturalnego. Choc jak wiadomo sa rozne teorie. I najlepiej doradzic sie swojego lekarza neurologa czy ortopede gdyz kqzdy przypadek jest inny.
Ja mialam CC ale nie ze wzgledu na b.duzych zmiany w kregislupie a ze wzgledu na inne problemy zdrowtne. Znieczulenie zwykle mialam podane wewnatrz oponowe.
Ale powtarzam wazna jest konsultacja u swoich lekarzy.

Dowiedz się więcej o swojej ciąży!

Sprawdź BellyBestFriend Premium

• kontrola przyrostu wagi
  • śledzenie rozwoju ciąży
  • dieta dla ciąży

Wypróbuj miesiąc za darmo, potem tylko 29 zł / mies.

UTWÓRZ KONTO

Twoje dane są u nas bezpieczne. Nigdy nie udostępnimy nikomu Twojego adresu e-mail ani bez Twojego pozwolenia nie będziemy wysyłać do Ciebie wiadomości. My również nie lubimy spamu!

Twój adres e-mail: 
OK Anuluj
Dziękujemy za dołączenie do BellyBestFriend!

Wysłaliśmy do Ciebie wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Aby aktywować konto przejdź do swojej poczty email , a następnie kliknij na link aktywacyjny, który do Ciebie wysłaliśmy.

Jeśli nie widzisz naszej wiadomości, zajrzyj proszę do folderu Spam.

OK (15)