BellyBestFriend
Odpowiedz
Forum > III trymestr > trądzik jak sobie z nim poradzić?
Rozpocznij swój osobisty, inteligentny kalendarz ciąży BellyBestFriend!
Oceń ten wątek:
AUTOR
WIADOMOŚĆ

Alicja 28
Znajoma
2

Wysłany: 27 maja 2017, 11:05
Cytuj | (0) | Zgłoś
Cześć dziewczyny, jestem w 28 tygodniu ciąży. Mam ogromny problem z trądzikiem. Pojawił się na twarzy, ramionach i plecach. Próbowałam już maść cynkową, maseczki oczyszczające ale jest coraz gorzej :( Pomocy

Alicja

zimowa stokrotka
Autorytet
478

Wysłany: 27 maja 2017, 11:42
Cytuj | (1) | Zgłoś
Mi tez nic nie pomagało, ani maść cynkowa, ani kremy czy toniki oczyszczające, ale ostatnio zaczęłam krostki smarować sudocremem i o dziwo pomaga. Na buzi większość znikła, blizny bledną i chyba jest szansa że zaczną być niewidoczne. Teraz zajmę się ramionami i plecami. Może też spróbuj?

Alicja 28 lubi tę wiadomość

o148i09kzitj1pv1.png
mhsvi09k321kr4xp.png

Alicja 28
Znajoma
2

Wysłany: 27 maja 2017, 11:47
Cytuj | (0) | Zgłoś
Dziękuję bardzo :) Spróbuje jeszcze dzisiaj, mam nadzieje że chociaż trochę się poprawi.

Alicja

[konto usunięte]

Wysłany: 27 maja 2017, 18:32
Cytuj | (1) | Zgłoś
Mi w ciąży cera bardzo się wygładziła.. Mam tam jakieś drobne syfki od czasu do czasu,ale jest spora różnica . Przed ciążą miałam bardzo problematyczną cerę i z doświadczenia wiem,że im lepiej roboty przy niej, tym lepiej. Zero maści,zero toników.

Myj twarz jakimś delikatnym żelem bez barwników i zapachów, przetrzyj płynem micelarnym i nałóż krem nawilżający z dobrym składem :)

zokeia
Autorytet
1466

Wysłany: 27 maja 2017, 22:19
Cytuj | (1) | Zgłoś
Skoro pojawił się trądzik teraz, to najprawdopodobniej szybko zniknie, jak tylko hormony przestaną szaleć :)
Mogę tylko spróbować doradzić coś odnośnie pielęgnacji, bo od czasów nastoletnich do 23 roku życia miałam ciężki trądzik leczony silnymi lekami (m.in. musiałam podpisać oświadczenie, że wiem, że nie wolno mi zajść w ciążę przez rok od kuracji, bo leki uszkadzają płód). Dorze, że kuracja pomogła :)
1. nawilżaj
2. jak najmniej dotykaj
3. NIE DRAP I NIE WYCISKAJ
4. Jeśli otworzy ci się jakiś prychol ( tylko go sama nie rozdrapuj) to posmaruj wodą utlenioną w żelu. Żaden krem nie jest tak dobry. Ranę najlepiej po prostu odkazić, wtedy szybciej się goi.
5. Na uspokojenie cery może rzeczywiście pomogą sudokremy i inne, ale one wysuszają i może być po pewnym czasie gorzej. Sama zaobserwujesz.
6. Nie opalaj - poprawa będzie tylko chwilowa jak przy wysuszających kremach
7. Maluj się, żeby mieć lepsze samopoczucie :) Sprobuj kosmetyków mineralnych, przypudruj sobie nawet dekold, czy plecy podkładem annabelle minerals
8. Zrezygnuj z mechanicznych peelingów i płynów do mycia z granulkami - podrażniają i pogarszają cerę
9. Myj buzię w tym co sama zaobserwujesz skóra czuje się najlepiej. Na niektórych działa mydło bambino, na innych preparaty do cery trądzikowej, na innych mleczko i wacik.
10. Niektórym osobom stan cery pogarsza się po czekoladzie i pikantnych potrawach.

Mam nadzieję, że problem sam szybko zniknie i nie będziesz musiała testować różnych metod :)

Wiadomość wyedytowana przez autora 27 maja 2017, 22:11

tb73epoky7bge1zc.png
atdc4z173dng7siu.png
43kt3e5e37vlpped.png

Laurka
Autorytet
2290

Wysłany: 30 maja 2017, 15:11
Cytuj | (0) | Zgłoś
Z tego co wiem, to masci z cynkiem na tradzik w ciazy uzywac nie mozna, ale moze mi sie cos pomylilo... Sprawdzilabym to jeszcze.

Ja mialam ten problem w III trymestrze pierwszej ciazy, a teraz w drugiej to jeszcze przed polmetkiem mnie strasznie wysypalo. Krosty mam wszedzie na ramionach plecach, nawet bokach (talii, ktorej nie ma ;) ), ale o dziwo nie na buzi. Obwiniam hormony. Taka widac moja ciazowa watpliwa uroda :/ W przypadku # 1 przeszlo mi jakies 3-4 miesiace po porodzie.

08.02.2015 Luna
28.07.2017 Gaja
21.09.2019 Enya

zimowa stokrotka
Autorytet
478

Wysłany: 30 maja 2017, 15:58
Cytuj | (0) | Zgłoś
Co do maści zawierających cynk: pytałam swojego ginekologa, pozwolił ale cienkie warstwy i tylko na zmiany (krosty), żebym nie smarowała się cała po prostu. Niewielka ilość nie zaszkodzi taka jest jego opinia.

o148i09kzitj1pv1.png
mhsvi09k321kr4xp.png

zokeia
Autorytet
1466

Wysłany: 30 maja 2017, 23:04
Cytuj | (0) | Zgłoś
Trzeba unikać cynku? O, nie wiedziałam!
Probuję znależć jakieś informacje o szkodliwości, ale póki co znajduję pozytywne wiadomości.
Dlaczego nie wolno takiej maści używać?

Wiadomość wyedytowana przez autora 30 maja 2017, 22:57

tb73epoky7bge1zc.png
atdc4z173dng7siu.png
43kt3e5e37vlpped.png

Milenka~11
Autorytet
449

Wysłany: 13 lipca 2017, 21:16
Cytuj | (0) | Zgłoś
Cikalfate z Avene i krem z filtrem na dzień też avene, taki mineralny filtr 50, co do reszty zaleceń pielęgnacyjnych przychylam się do zasad zokei.
Cikalfate używam 4 lata, mąż mi go podkrada i smaruje się po goleniu a to coś znaczy.
Cikalfate zalecają po kuracjach złuszczających albo laserowych bo ma wodę termalną i kompleks przeciwzapalny. Już zaplanowałam, że "becikowe" idzie na mój laser, coś muszę mieć z życia za trud porodu, a porsche od męża raczej nie dostanę;-)

dqpri09k6uedld97.png

Dowiedz się więcej o swojej ciąży!

Sprawdź BellyBestFriend Premium

• kontrola przyrostu wagi
  • śledzenie rozwoju ciąży
  • dieta dla ciąży

Wypróbuj miesiąc za darmo, potem tylko 29 zł / mies.

UTWÓRZ KONTO

Twoje dane są u nas bezpieczne. Nigdy nie udostępnimy nikomu Twojego adresu e-mail ani bez Twojego pozwolenia nie będziemy wysyłać do Ciebie wiadomości. My również nie lubimy spamu!

Twój adres e-mail: 
OK Anuluj
Dziękujemy za dołączenie do BellyBestFriend!

Wysłaliśmy do Ciebie wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Aby aktywować konto przejdź do swojej poczty email , a następnie kliknij na link aktywacyjny, który do Ciebie wysłaliśmy.

Jeśli nie widzisz naszej wiadomości, zajrzyj proszę do folderu Spam.

OK (15)