BellyBestFriend
Odpowiedz
Forum > III trymestr > obrzęki stóp i kostek
Rozpocznij swój osobisty, inteligentny kalendarz ciąży BellyBestFriend!
Oceń ten wątek:
AUTOR
WIADOMOŚĆ

karen657
Ekspertka
91

Wysłany: 20 grudnia 2014, 13:42
Cytuj | (0) | Zgłoś
Jestem w 35 tygodniu i okropnie puchną mi stopy i kostki. Maść z kasztanowca pomaga niewiele, trzymanie w górze może odrobinę i już nie mam pomysłów, jak sobie pomóc. Czy któraś zna jakieś naturalne, sprawdzone metody? Z góry dzięki! Przede mną świąteczne zakupy i nie wiem, jak to ogarnę z takimi stopami ;)

tb73mg7ynzddudc6.png

tb73zbmh5ajb03hr.png

Gosiak
Autorytet
8923

Wysłany: 20 grudnia 2014, 18:06
Cytuj | (0) | Zgłoś
Mi na razie odstukać odpukać nic nie puchnie, ale słyszałam niedawno, że którejś znajomej ginekolog powiedział, żeby jeść dania z ryżem. Ryż wyciąga wodę - wiedziałam, że surowy ma takie właściwości, bo i do solniczki się go wrzuca i podobno jak zaleje się telefon to trzeba go wrzucić na 24h do ryżu i może zacząć działać... ale o gotowanym nie miałam pojęcia. Może spróbuj?

3jgxe6hhizjw14o1.png

relgh371sm3wo78r.png

karen657
Ekspertka
91

Wysłany: 21 grudnia 2014, 01:55
Cytuj | (0) | Zgłoś
Tylko, że mi z kolei lekarka ajurwedyjska powiedziała, że nie mam jeść ryżu, bo zaszkodzi dziecku. Dzisiaj wypróbuję napar z pietruszki, bo poradziła mi to koleżanka - joginka na obrzęki właśnie. Zobaczę, czy coś pomoże :)

tb73mg7ynzddudc6.png

tb73zbmh5ajb03hr.png

Gosiak
Autorytet
8923

Wysłany: 21 grudnia 2014, 09:17
Cytuj | (0) | Zgłoś
karen657 wrote:
Tylko, że mi z kolei lekarka ajurwedyjska powiedziała, że nie mam jeść ryżu, bo zaszkodzi dziecku. Dzisiaj wypróbuję napar z pietruszki, bo poradziła mi to koleżanka - joginka na obrzęki właśnie. Zobaczę, czy coś pomoże :)
No widzisz, a czym to uzasadniała? Ciekawa jestem.
Ja ryżu nie lubię i nie jadam. A sama chodzę do lekarza medycyny tybetańskiej od kilku lat i mam specjalne ziółka na dobrą pracę nerek w ciąży i brak obrzęków i faktycznie ich nie mam.

3jgxe6hhizjw14o1.png

relgh371sm3wo78r.png

anadyjka
Ekspertka
72

Wysłany: 24 grudnia 2014, 03:30
Cytuj | (0) | Zgłoś
O kurka, a czemu nie możesz jesc ryżu, przecież on dla dzidzi jest mega zdrowy, tez pierwszy raz slysze...

Karen 657, a jak u Ciebie z ciśnieniem? Nie masz przypadkiem wysokiego?

my jestesmy w 37tc i raczej nie zauwazylam takich dolegliwosci, wiem, ze kolezanki "puchly" latem i mialy obrzeki na nogach-te co wysokie ciśnienie mialy.Na pewno trzeba wykluczyc sol z potraw, bo ona zatrzymuje wode :-( Nalezy odpoczywac i spac z nożkami uniesionymi wyzej, podkladajac poduche.

"Najpiękniejszym klejnotem jaki kiedykolwiek włożysz na szyję, są rączki Twojego dziecka"

anadyjka
Ekspertka
72

Wysłany: 24 grudnia 2014, 04:08
Cytuj | (0) | Zgłoś
Karen657, o tym pelno jest w necie-poczytaj.

Ale tak na szybko, sprawdź przede wszystkim ciśnienie krwi; 90/140 jest niebezpieczne i moze swiadczyc o zatruciu ciazowym.

Omijaj sól, potrawy wysokoprzetworzone,tluste, straczkowe: groch, fasole, kapuste.Nie pij energetykow, coli.

Swietnie dziala jedzenie jablek, marchwi i picie duzej ilosci wody z cytryna.1,5 l to min. picia wody dziennie nie liczac sokow, herbat,kaw.

Jesli masz nadwage, duzo przybralas w ciazy lub szybko tyjesz ok.0,5kg tygodniowo - to jest to jedna z przyczyn opuchnietych nog i zatrzymywania wpdy.

Czesto ukladaj sie na lewym boku (choc ja dlugo nie moge na nim wytrzymac) i mozesz wykonywac krazenia podnoszac do gory raz jedna,raz druga noge.

Mozesz tez wykonywac chlodne kapiele nog oraz oklady na lydki i kostki.

Daj znac czy i co pomoglo <3

"Najpiękniejszym klejnotem jaki kiedykolwiek włożysz na szyję, są rączki Twojego dziecka"

pannaniedzwiedzia
Ekspertka
93

Wysłany: 26 stycznia 2015, 13:01
Cytuj | (0) | Zgłoś
"Swietnie dziala jedzenie jablek, marchwi i picie duzej ilosci wody z cytryna.1,5 l to min. picia wody dziennie nie liczac sokow, herbat,kaw."

A to lekko dziwne. Ja jak się poskarżyłam lekarzowi na puchnięcie stóp i dłoni to przykazał mi picie max 1,2 litra dziennie wliczając w to wszystkie płyny, nawet zupy :(.

1usagu1ro3mz6qy5.png

Maracuja
Autorytet
241

Wysłany: 26 stycznia 2015, 14:52
Cytuj | (0) | Zgłoś
karen657 wrote:
Jestem w 35 tygodniu i okropnie puchną mi stopy i kostki. Maść z kasztanowca pomaga niewiele, trzymanie w górze może odrobinę i już nie mam pomysłów, jak sobie pomóc. Czy któraś zna jakieś naturalne, sprawdzone metody? Z góry dzięki! Przede mną świąteczne zakupy i nie wiem, jak to ogarnę z takimi stopami ;)

Od kiedy tak zaczęłaś puchnąć? Słyszałam, że większość kobiet pod sam koniec dotyka ten problem.

Maracuja

Patrycjus
Debiutantka
0

Wysłany: 3 lutego 2015, 08:34
Cytuj | (0) | Zgłoś
Ja jestem w 32 tc i puchną mi nie tylko stopy i kostki ale całe nogi i dłonie, szczególnie po wysiłku. Trzeba sie już dziewczyny oszczedzać :)

Maracuja
Autorytet
241

Wysłany: 3 lutego 2015, 08:48
Cytuj | (0) | Zgłoś
Ja polecam picie naparu z pokrzywy. Ja piję od dłuższego czasu i póki co nie mam tego problemu. Pokrzywa jest znana z tego, że usuwa nadmiar wody z organizmu, z resztą obserwuję to sama po sobie, bo widzę ile siusiam jak piję pokrzywę, a ile pijąc herbatki owocowe. Co ważne jest polecana kobietom w ciąży, więc nie trzeba się obawiać. Wystarczy kubek, dwa dziennie.

Maracuja

[konto usunięte]

Wysłany: 9 lutego 2015, 22:23
Cytuj | (0) | Zgłoś
.

Wiadomość wyedytowana przez autora 30 października 2015, 17:35

Magic
Autorytet
3148

Wysłany: 15 lutego 2015, 11:39
Cytuj | (0) | Zgłoś
Mówicie, że pokrzywa jest dozwolona. To chyba sobie kupie bo mi strasznie pychną ręce, palce a chcialabym nosić jeszcze obrączke :)

Lilianka 1.05.2015
Oliwierek 17.08 2016
Kornel 23.06.2018

[konto usunięte]

Wysłany: 15 lutego 2015, 12:47
Cytuj | (0) | Zgłoś
.

Wiadomość wyedytowana przez autora 30 października 2015, 17:35

Pomarańczka
Autorytet
214

Wysłany: 24 kwietnia 2015, 14:55
Cytuj | (0) | Zgłoś
Opuchnięte nogi = słabe krążenie krwi.
Spożywanie sporej ilości wody, rozrzedza ją dzięki czemu jej przepływ jest ułatwiony..

Co więcej jeśli po przespanej nocy opuchlizny się utrzymują trzeba by było porozmawiać z lekarzem, ponieważ może doprowadzić to do zakrzepicy. Kobiety w ciąży są na nią często narażone.

3jvzp07w7jmagt8p.png

Dowiedz się więcej o swojej ciąży!

Sprawdź BellyBestFriend Premium

• kontrola przyrostu wagi
  • śledzenie rozwoju ciąży
  • dieta dla ciąży

Wypróbuj miesiąc za darmo, potem tylko 29 zł / mies.

UTWÓRZ KONTO

Twoje dane są u nas bezpieczne. Nigdy nie udostępnimy nikomu Twojego adresu e-mail ani bez Twojego pozwolenia nie będziemy wysyłać do Ciebie wiadomości. My również nie lubimy spamu!

Twój adres e-mail: 
OK Anuluj
Dziękujemy za dołączenie do BellyBestFriend!

Wysłaliśmy do Ciebie wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Aby aktywować konto przejdź do swojej poczty email , a następnie kliknij na link aktywacyjny, który do Ciebie wysłaliśmy.

Jeśli nie widzisz naszej wiadomości, zajrzyj proszę do folderu Spam.

OK (15)