AUTOR | WIADOMOŚĆ
|
|
---|---|---|
|
||
![]()
Basia 543 |
Witam, w przychodni położna powiedziała mi, że wynik gbs jest dodatni, na wyniku nic nie ma napisane tylko organizm streptococcus agalactiae wzrost -, szczep -, ilość - i wykres antybiotyków każdy wrażliwy, czy to faktycznie dodatni wynik?
![]() |
|
![]()
Leira |
Jak masz antybiogram i nazwę bakterii to wynik pozytywny. Najpierw identyfikuje się bakterię, a potem testuje na niej wrażliwość na dane antybiotyki. Nawet ta sama bakteria u różnych osób ma inną wrażliwość. U mnie np. wrażliwa jest tylko na jeden antybiotyk, także ten.
Natomiast nie stresuj się - GBS ma 30% kobiet i nie jest to wielki problem przy porodzie - dostaniesz antybiotyk w trakcie porodu, a jak nie zdążysz i mały się zarazi to podadzą maluchowi i po sprawie. EDIT: dodam, że nawet przy pozytywnym GBS maluch może, ale nie musi zarazić się przy porodzie. Wiadomość wyedytowana przez autora 6 stycznia 2019, 22:56 ![]() |
|
![]()
Basia 543 |
A to że mam wszędzie - to znaczy, że mam jakąś ladgodniejsza odmianę niż inni co np maja wzrost +++?
|
|
![]()
Leira |
Basia 543 wrote:
A to że mam wszędzie - to znaczy, że mam jakąś ladgodniejsza odmianę niż inni co np maja wzrost +++?
Ciężko mi się odnieść do tego, może nie zostało to sprawdzone, albo wypełnione. Generalnie jak jest robiony posiew i bakterii nie ma to napisane jest "Wynik: UJEMNY (-)", czy coś w ten deseń. W którym tygodniu jesteś? 35-37? Czy młodsza ciąża? ![]() |
|
![]()
Basia 543 |
Jestem w 38+4, wynik był robiony w 36 tygodniu.
|
|
![]()
Leira |
Basia 543 wrote:
Jestem w 38+4, wynik był robiony w 36 tygodniu.
Pytam bo ja tez miałam GBS, tyle, że jakoś chyba w I czy II trymestrze, a na koniec ciaży w III trymestrze okazało się, że GBS zniknął oO. Niestety w szpitalu i tak podali mi antybola, bo dla nich jeden wynik pozytywny w trakcie ciąży oznacza nosicielstwo i możliwy nawrót ![]() ![]() |
|
![]()
Basia 543 |
Dziękuję za odpowiedzi
![]() |
|
![]() |
Wysłaliśmy do Ciebie wiadomość z linkiem aktywacyjnym.
Aby aktywować konto przejdź do swojej poczty email , a następnie kliknij na link aktywacyjny, który do Ciebie wysłaliśmy.
Jeśli nie widzisz naszej wiadomości, zajrzyj proszę do folderu Spam.