AUTOR | WIADOMOŚĆ
|
|
---|---|---|
![]()
Martika87 |
Od kilku dni towarzyszy mi rwący ból nóg.
Na początku myślałam,że za mało się ruszam więc dłużej spacerowałam jednak to nic nie dało. Nogi rwą przeważnie pod wieczór,ból jest taki,że wybudza mnie z drzemki. Muszę wtedy nimi machać,ale to i tak średnio pomaga. Pytanie dlaczego tak bolą i czy któraś z Was przez to przechodziła? ![]() |
|
![]()
pakima |
Może być przyczyna krążenia krwi. Proponuje nogi powyżej tułowia mieć jak się leży albo śpi.
|
|
![]()
aagatkaa1984 |
Niedobory magnezu
![]() |
|
![]()
Martika87 |
Biorę magnez 2 razy dziennie oprócz tego Femibion i żelazo na receptę. Myślę,że to nie jest to.
![]() |
|
![]()
aaaa09 |
Martika87 ja mam taki rozpierający, dosc mocny ból łydek i stop, pojawia się parę razy w tyg, trwa przez kilka minut, szukałam w necie co to może być ale nic nie znalazlam, tez biorę magnez, femibion, nie podejrzewam że to brak mikroelementów, myslalam tez ze to brak ruchu, ale po spacerach nie widze poprawy
|
|
![]()
Martika87 |
U mnie poprawy po spacerach też nie ma
![]() Znalazłam coś takiego w necie : Nerw kulszowy jest największym nerwem w ciele człowieka. Spełnia on ważne funkcje sensoryczne i motoryczne w dolnej części ciała. Nerw kulszowy jest odpowiedzialny za czucie w tylnej części ud, dolnej części nogi oraz podeszwie stopy. Dlaczego ból tego nerwu jest powszechny u ciężarnych? Nerw kulszowy biegnie pod macicą aż do nóg, dlatego uważa się, że rozwijające się dziecko uciska na nerw. Najprostszym sposobem na złagodzenie bólu nerwu kulszowego jest położenie się na boku, na stronie przeciwległej do źródła dolegliwości bólowych. To może pomóc w zmniejszeniu nacisku na nerw. Aby uniknąć bólu, ciężarnym kobietom zaleca się unikanie podnoszenia ciężkich przedmiotów i stania przed długi czas. Jeżeli jesteś w ciąży i odczuwasz nacisk na nerw kulszowy podczas stania, podnieś jedną ze stóp i oprzyj ją o coś. Możesz również wypróbować pływania. W celu złagodzenia bólu aplikuj gorące lub zimne okłady na bolesne miejsca. Po konsultacji z lekarzem możesz stosować lek przeciwbólowy dozwolony dla ciężarnych. We wtorek idę do lekarza więc dowiem się co i jak. Póki co trochę mi przeszło. Nie rwą codziennie ale sporadycznie. Pozdrawiam ![]() ![]() |
|
![]()
aaaa09 |
no ciekawe, dzięki
![]() |
|
![]()
Gusiak |
Martika i jak, dowiedziałas się czegoś od lekarza?
U mnie to rwanie nog pojawiło się w zasadzie kilka dni temu.. do wizyty u lekarza jeszcze 10 dni, a dolegliwość przyznam jest dość denerwująca... nawet na tyle, ze nie mogę przez to zasnąć... może już się czegoś dowiedziałas i wiesz jak pomóc ![]() |
|
![]() [konto usunięte] |
hej
![]() Ból podudzi tez może być spowodowany tym, że dziecko uciska na żyłę głowną dolną (o ile dobrze pamiętam z anatomii ![]() |
|
![]()
Gusiak |
Staram się odpoczywać na prawdę sporo na lewym boku, ale sytuacja pojawia się mimo wszystko...
Pogadam o tym na wizycie z ginem i może też spróbuję łykać ewentualnie jakiś magnez... może cos pomoże ![]() |
|
![]()
Martika87 |
Hej. Mi przeszło samo.
Mam czasami takie dni,że czasem nogi rwą ale to nie jest już taki ból jak przedtem. Chyba tak już musi być i trzeba to po prostu przetrwać ![]() Pozdrawiam ![]() ![]() |
|
![]() [konto usunięte] |
Tobie przeszło a mnie dziś dopadło... nic nie pomaga.. masaż łydek, magnez, leżenie na boku, leżenie z nogami do góry, chodzenie... zwariować można.
Boję się, żeby mi sie jakieś żylaki nie zrobiły.... |
|
![]()
Bąbelek |
Mnie za to dopadł od minimum tygodnia skurcz w pośladku, ostry ale krótki. Boli przez cały dzień, chodzenie to jakaś katorga. Podobno dziecko uciska na nerw kulszowy. Kurcze.. w ciąży zalecane jest spanie na lewym boku, a mnie boli lewy pośladek więc wskazane byłoby leżeć na prawym boku, no załamka
![]() Wiadomo magnez to podstawa, ale wyczytałam gdzieś że pomaga też wapno. Któraś z Was je pije na tego typu dolegliwości? |
|
![]()
Twins_88 |
Dziewczyny, na problemy ze skurczami spróbujcie potas. Po kilki dniach powinno pomóc
![]() Bąbelek lubi tę wiadomość |
|
![]()
Martika87 |
Mnie często boli lewe biodro jak za długo leżę na lewym boku. Najbardziej boli jak idę.
Zmieniam często pozycję do spania i często też śpię na prawym boku. Staram się żeby w większości leżeć na lewym ale też nie schizuje się na tym punkcie. Wapno na pewno nie zaszkodzi ![]() ![]() ![]() |
|
![]() [konto usunięte] |
Mnie też od czasu do czasu boli biodro.To chyba takie uroki ciąży
![]() ale coż zrobić, warto pocierpieć te kilka miesięcy ![]() |
|
![]()
Bąbelek |
magdalenkaihelenka wrote:
Mnie też od czasu do czasu boli biodro.To chyba takie uroki ciąży
![]() ale coż zrobić, warto pocierpieć te kilka miesięcy ![]() ![]() ![]() magdalenkaihelenka lubi tę wiadomość |
|
![]()
Twins_88 |
Martika87 wrote:
Wapno na pewno nie zaszkodzi ![]() ![]() To nie jest tak, że coś wygrywa. Potas to potas, a magnez to magnez - są tak samo ważne. Jak będziesz miała niedobór potasu, to zacznie Ci drgać powieka, pojawią się skurcze, a w najgorszym razie objaw jak przy zawale serca - ale to już przy zaawansowanej hipokaliemii. Przeszłam coś takiego, więc wiem co mówię. Jak się nie orientujesz, to nie pisz głupot |
|
![]() [konto usunięte] |
Twins_88 Skurcze i drganie powiek wystepuja nie tylko przy niedoborze potasu, tak samo jak stany lękowe, niepokój- częste przy zawale, szybkie bicie serca itp.
Najlepiej jeśli kogoś to męczy i nie wie co brać zrobić sobie badania. |
|
![]()
Twins_88 |
magdalenkaihelenka wrote:
Twins_88 Skurcze i drganie powiek wystepuja nie tylko przy niedoborze potasu, tak samo jak stany lękowe, niepokój- częste przy zawale, szybkie bicie serca itp.
Najlepiej jeśli kogoś to męczy i nie wie co brać zrobić sobie badania. Masakra, czy napisałam, że tylko przy braku potasu? Napisałam, że jest to jeden z powodów i nie można sugerować, że jeden pierwiastek jest lepszy od drugiego. Czytaj ze zrozumieniem. |
Wysłaliśmy do Ciebie wiadomość z linkiem aktywacyjnym.
Aby aktywować konto przejdź do swojej poczty email , a następnie kliknij na link aktywacyjny, który do Ciebie wysłaliśmy.
Jeśli nie widzisz naszej wiadomości, zajrzyj proszę do folderu Spam.