BellyBestFriend
Odpowiedz
Forum > II trymestr > Obecność dziecka w brzuchu
Rozpocznij swój osobisty, inteligentny kalendarz ciąży BellyBestFriend!
Oceń ten wątek:
AUTOR
WIADOMOŚĆ

[konto usunięte]

Wysłany: 20 września 2017, 12:41
Cytuj | (0) | Zgłoś
Hejka mamuśki...ja może z dość durnym pytaniem...czy w 20tc czułyście obecność dziecka w brzuchu? Nie chodzi mi o ruchy. Od jakiegoś tygodnia zauważyłam, że musze uwazac jak np. Wstaje z krzesla..bo jak sie zerwe to tak jakbym miala kamien w brzuchu ktory ciagnie do dolu. Albo jak sie przekrecam w nocy na boku to tez czuje taki jakby kamien...

k878
Autorytet
1065

Wysłany: 20 września 2017, 12:47
Cytuj | (1) | Zgłoś
tak, to normalne, choć to raczej macica twardniejąca pod wpływem mięśni brzucha, trzeba uważać i pomału ostrożnie się skręcać i używać mięśni brzucha;
mi wczoraj przeszkadzało zmienianie biegów w samochodzie - zawsze dużo hamowałam silnikiem po mieście

Between lubi tę wiadomość

Córeczka 12.2017 <3
Córeczka 08.2019 <3

[konto usunięte]

Wysłany: 21 września 2017, 14:39
Cytuj | (0) | Zgłoś
Pewnie, że tak. Szczególnie przy leżeniu, przekręcaniu się, wstawaniu - dziecko układa się w jakieś pozycji i nagła jej zmiana powoduje dyskomfort. W nocy przekręcam się na dwa razy, żeby córka się zdążyła ułożyć ze mną ;)

Pomijam już fakt, że takie nagłe wstawanie kończy się u mnie też mocnym napięciem skóry i czasem mam wrażenie jakby mi pękały krwinki pod skórą podczas takiego nagłego rozciągnięcia skóry ;)

[konto usunięte]

Wysłany: 23 września 2017, 14:31
Cytuj | (0) | Zgłoś
Hm.. Zaczynam 15 tydzień i nie zauważam zmian. Czy też tak macie..

[konto usunięte]

Wysłany: 23 września 2017, 17:54
Cytuj | (0) | Zgłoś
Skarbek2312 wrote:
Hm.. Zaczynam 15 tydzień i nie zauważam zmian. Czy też tak macie..
Ja pierwsze muśnięcia poczyłam w 17 tygodniu. Jestem szczupła i podobno osoby chudsze szybciej mogą coś poczuć bo dzidzia jest tuż pod skórą ;) Do 20 tygodnia powinnaś poczuć też "coś" :)

Monic88
Autorytet
255

Wysłany: 23 września 2017, 22:20
Cytuj | (0) | Zgłoś
To nie tyle jest dziecko co macica, po 20 tygodniu mogą zaczynać się już jej skurcze przygotowujące do porodu, przy każdym ruchu naszym czy dzidzi macica może się obkurczać, inaczej "stawiać" i to jest właśnie odbierane jako twardnienie, ciągnięcie w dół itp. Staraj się nie wykonywać gwałtownych ruchów, ale jeśli te skurcze nie są regularne to nie ma się czym martwić raczej :-)

km5sp07weqrpj7bl.png

Morrigan
Znajoma
0

Wysłany: 24 września 2017, 10:19
Cytuj | (0) | Zgłoś
Mam tak od mniej więcej 18tc i też zmieniam pozycję "na raty". Problematyczne jest też wstawanie z pozycji półleżącej, więc proszę męża o pomocną dłoń żeby za bardzo brzucha nie napinać - jakoś się podświadomie tego obawiam :)

Dowiedz się więcej o swojej ciąży!

Sprawdź BellyBestFriend Premium

• kontrola przyrostu wagi
  • śledzenie rozwoju ciąży
  • dieta dla ciąży

Wypróbuj miesiąc za darmo, potem tylko 29 zł / mies.

UTWÓRZ KONTO

Twoje dane są u nas bezpieczne. Nigdy nie udostępnimy nikomu Twojego adresu e-mail ani bez Twojego pozwolenia nie będziemy wysyłać do Ciebie wiadomości. My również nie lubimy spamu!

Twój adres e-mail: 
OK Anuluj
Dziękujemy za dołączenie do BellyBestFriend!

Wysłaliśmy do Ciebie wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Aby aktywować konto przejdź do swojej poczty email , a następnie kliknij na link aktywacyjny, który do Ciebie wysłaliśmy.

Jeśli nie widzisz naszej wiadomości, zajrzyj proszę do folderu Spam.

OK (15)