BellyBestFriend
Odpowiedz
Forum > II trymestr > 4 miesiąc a wysokość szyjki macicy ...
Rozpocznij swój osobisty, inteligentny kalendarz ciąży BellyBestFriend!
Oceń ten wątek:
AUTOR
WIADOMOŚĆ

kroplagoryczy
Nowa
0

Wysłany: 19 stycznia 2014, 11:06
Cytuj | (0) | Zgłoś
Dziewczyny, od 2 dni zastanawiam się jak to jest z wysokością szyjki w II trymestrze ciąży.
Od samego początku ciąży brałam luteinę dopochwowo i nigdy nie miałam problemu ze znalezieniem szyjki. Zawsze przy aplikacji tabletek wyczuwałam ją. Jednak od około 2 dni nie wyczuwam jej. Nie wiem czy to powód do zmartwień czy nie. We wtorek byłam u gina i mówił, że z szyjką wszystko ok, ale wtedy jeszcze ją lokalizowałam.
To moja druga ciąża, bo pierwszą poroniłam w 7 tygodniu. Nie wiem jak powinno być z tą szyjką. Czy wy swoje wyczuwacie? Nie chce być panikarą i lecieć zaraz do gina. Nic poza tym chyba się nie dzieje, czuje czasem dół brzucha, ale chyba bardziej jako wynik rozciągającej się macicy niż niepokojący objaw.
Może któraś z was będzie umiała mi pomóc :)

Martynika
Autorytet
5670

Wysłany: 19 stycznia 2014, 11:10
Cytuj | (1) | Zgłoś
W ciąży nie wolno samemu badać szyjki macicy! Wprowadzaj sobie tę luteinę, a szyjkę zostaw w spokoju :). Jeżeli lekarz mówi, że z szyjką wszystko w porządku, to mu zaufaj.

Limerikowo lubi tę wiadomość

kroplagoryczy
Nowa
0

Wysłany: 19 stycznia 2014, 11:22
Cytuj | (0) | Zgłoś
Martynika nie prowadzę badania szyjki, po prostu podczas wprowadzania luteiny zawsze ja wyczuwałam. A teraz jej nie ma.

Martynika
Autorytet
5670

Wysłany: 19 stycznia 2014, 11:44
Cytuj | (2) | Zgłoś
Nie prowadzisz badania, ale wymacujesz ją, szukasz, zupełnie niepotrzebnie, to jest niewskazane w ciąży. Szyjka może zmieniać swoje położenie i to nie musi oznaczać nic złego, jeżeli chcesz się upewnić, idź do lekarza.

Ja jak mam sobie wprowadzić jakiś lek do pochwy, nigdy nawet nie myślę o szyjce, nie staram się jej wyczuć, to już rola lekarza. Skończyłam obserwację szyjki w dniu, w którym wyszedł mi pozytywny test ciążowy, na własną rękę (dosłownie) w ogóle nie zawracam sobie nią głowy.

Limerikowo, monaaa lubią tę wiadomość

kroplagoryczy
Nowa
0

Wysłany: 19 stycznia 2014, 14:08
Cytuj | (0) | Zgłoś
Ja też się nie staram jej wyczuć. Ale jak od początku ciąży 2 razy dziennie wprowadzam luteinę, to mimo wszystko zauważyłam zmianę jej położenia.

Martynika
Autorytet
5670

Wysłany: 19 stycznia 2014, 14:21
Cytuj | (3) | Zgłoś
Chodzi mi po prostu o to, że raczej dziewczyny nie odpowiedzą Ci jak ich szyjki zachowują się w ciąży i czy je wyczuwają, czy nie, bo prowadzenie obserwacji szyjki na własną rękę w ciąży jest niewskazane. Sama, jeżeli przechodzę jakieś lecznie, staram się wprowadzić lek głęboko, ale od szyjki trzymam się z daleka.

Jeżeli chcesz mieć pewność, czy wszystko jest ok - przejdź się do lekarza.

lolka83, Anielka27, Limerikowo lubią tę wiadomość

Limerikowo
Autorytet
4381

Wysłany: 19 stycznia 2014, 22:27
Cytuj | (1) | Zgłoś
fakt ja tam sama bym paluchow oprocz leku to nie pchala glebiej, jeszcze infekcja narobi klopotow jak trza, za paznokciami naszymi moze byc wszystko..
ja teraz w 22 tyg mialam mierzona dl szyjki przez gina i jest 4.2 czyli ok, 6tyg temu bylo 3,5 cm
f2w39n73qolnajph.png

Anielka27 lubi tę wiadomość

fizjo
Autorytet
476

Wysłany: 20 stycznia 2014, 20:21
Cytuj | (0) | Zgłoś
ja mam teraz 3,3 dł szyjki

Lanusia93
Autorytet
2748

Wysłany: 12 lutego 2014, 10:18
Cytuj | (0) | Zgłoś
Ja mam b. wysoko, a długość- 44 mm.

Aniołek (*) 12.03.2013

Lilianna ur. 09.08.2014 <3 3700 g, 56 cm

Pola ur. 24.04.2016 <3 3650 g, 55 cm

Limerikowo
Autorytet
4381

Wysłany: 24 lutego 2014, 12:11
Cytuj | (0) | Zgłoś
27tydz (7mc) kanal szyjki elegancko zamkniety dl 4cm wiec super, oby tak dalej
szyjka uwidoczniona z glowka Malej ;--))))
243izrp.jpg

Mlenka
Autorytet
139

Wysłany: 24 lutego 2014, 12:51
Cytuj | (0) | Zgłoś
Dziewczyny, czyli to normalne, że np. w 10tyg. miałam szyjkę 48mm a teraz w 14 mam 38mm? Czy to jest powód do niepokoju, że się skróciła?

Dowiedz się więcej o swojej ciąży!

Sprawdź BellyBestFriend Premium

• kontrola przyrostu wagi
  • śledzenie rozwoju ciąży
  • dieta dla ciąży

Wypróbuj miesiąc za darmo, potem tylko 29 zł / mies.

UTWÓRZ KONTO

Twoje dane są u nas bezpieczne. Nigdy nie udostępnimy nikomu Twojego adresu e-mail ani bez Twojego pozwolenia nie będziemy wysyłać do Ciebie wiadomości. My również nie lubimy spamu!

Twój adres e-mail: 
OK Anuluj
Dziękujemy za dołączenie do BellyBestFriend!

Wysłaliśmy do Ciebie wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Aby aktywować konto przejdź do swojej poczty email , a następnie kliknij na link aktywacyjny, który do Ciebie wysłaliśmy.

Jeśli nie widzisz naszej wiadomości, zajrzyj proszę do folderu Spam.

OK (15)