BellyBestFriend
Odpowiedz
Forum > I trymestr > TSH W ciąży
Rozpocznij swój osobisty, inteligentny kalendarz ciąży BellyBestFriend!
Oceń ten wątek:
AUTOR
WIADOMOŚĆ

Malinka2308
Nowa
Postów: 3
0

Wysłany: 26 marca, 18:52
Cytuj | (0) | Zgłoś
Witajcie,

Jestem w 6.tygodniu ciąży. Odebrałam dzisiaj wyniki TSH- mój wynik to 3.94. Czytałam że norma dla kobiet w ciąży to 2.3. Trochę się zmartwiłam tym. Możecie powiedzieć co teraz będzie? Może ktoś miał podobnie?
Wizytę mam dopiero 2 kwietnia ale strasznie się martwię...


Sylwiu
Autorytet
Postów: 332
191

Wysłany: 28 marca, 10:46
Cytuj | (0) | Zgłoś
Najlepiej idz do endokrynologa, ktory przepisze Ci leki na zbicie tsh


ListopadowaMama
Autorytet
Postów: 352
269

Wysłany: 28 marca, 12:17
Cytuj | (0) | Zgłoś
Czym prędzej pędź, szukaj endokrynologa, najszybciej prywatnie. Poszukaj takiego, który przyjmuje ciężarne. Musisz zadziałać i zbić jak najszybciej to tsh, bo dla wczesnej ciąży taki poziom jest bardzo niebezpieczny. Wiem jak to jest na swoim przykładzie, bo pierwszą ciążę straciłam w 7 tygodniu najprawdopodobniej przez tarczycę. Teraz jestem w drugiej ciąży (jutro 10tc :) ) i pod ścisłą kontrolą endokrynologa i wszystko jest w porządku. TSH trzymamy w granicy 1, jak podobno do 12 tygodnia jest najbezpieczniej

201910251756.png

symbolica
Autorytet
Postów: 947
441

Wysłany: 1 maja, 22:32
Cytuj | (0) | Zgłoś
Ja miałam podobny wynik (3,86) i od razu do endokrynologa mnie skierowano. Musialam brać letrox 50, potem tylko kontrolować poziom i nawet zmniejszyć dawkę bo za mocno spadło tsh - utrzymywać do 2,5.. najlepiej prywatnie na pierwszą wizytę jeśli na już.. albo na cito do tygodnia czasu mają obowiązek Cię przyjąć na NFZ.

Wiadomość wyedytowana przez autora 1 maja, 22:33

da8300b52b.png

Gagaga
Autorytet
Postów: 594
747

Wysłany: 26 maja, 07:12
Cytuj | (0) | Zgłoś
Cześć Dziewczyny, wczoraj dowiedziałam się, że jestem w ciąży 4 t u do tego że mam Hashimoto, TSH 3,8. Wizytę mam we wtorek u endo. Mój ginekolog mówi żeby czekać te 2 dni, że to niewiele zmieni. Czy szukać jutro kogokolwiek? Myślicie że ma rację? Będę Wam wdzięczna za sygnał.

km5stv73hwygpasm.png

Madziula100
Koleżanka
Postów: 48
9

Wysłany: 28 maja, 13:27
Cytuj | (0) | Zgłoś
Ja też mam TSH na poziomie 3.8. Ginekolog na wizycie nastraszył mnie i kazał nie czekać ani chwili tylko od razu zwiększyć dawkę leku (bo ja przed zajściem w ciążę miałam niedoczynność i Hashimoto, więc na lekach już byłam tylko za słaba dawka). Wizytę u endokrynologa mam dopiero 3 czerwca. Zastosowałam się do zaleceń ginekologa i od razu tego samego dnia zwiększyłam dawkę. Mam nadzieję, że choć trochę udało się już zbić to TSH.. Ginekolog twierdzi, że w ciąży nie boimy się zbyt niskiego TSH, tylko zbyt wysokiego, dlatego zbijać zbijać jak najszybciej. A jak samopoczucie Gagaga?

Czekam na Drugie Szczęście :)

Gagaga
Autorytet
Postów: 594
747

Wysłany: 28 maja, 16:07
Cytuj | (0) | Zgłoś
Madziula100 wrote:
Ja też mam TSH na poziomie 3.8. Ginekolog na wizycie nastraszył mnie i kazał nie czekać ani chwili tylko od razu zwiększyć dawkę leku (bo ja przed zajściem w ciążę miałam niedoczynność i Hashimoto, więc na lekach już byłam tylko za słaba dawka). Wizytę u endokrynologa mam dopiero 3 czerwca. Zastosowałam się do zaleceń ginekologa i od razu tego samego dnia zwiększyłam dawkę. Mam nadzieję, że choć trochę udało się już zbić to TSH.. Ginekolog twierdzi, że w ciąży nie boimy się zbyt niskiego TSH, tylko zbyt wysokiego, dlatego zbijać zbijać jak najszybciej. A jak samopoczucie Gagaga?

Cześć, ja dziś lepiej. Byłam u endo i powiedział że ważne jest FT4. Tsh za wysokie ale mam lek. Powiedział-to wczesna ciąża, ale jeśli się coś wydarzy to nie przez tarczyce.
Także sprawdź może FT4 no i oczywscie bierz leki. Ja mam Letrox 50 i kontrolę 3 lipca.

km5stv73hwygpasm.png

Madziula100
Koleżanka
Postów: 48
9

Wysłany: 29 maja, 14:44
Cytuj | (0) | Zgłoś
FT4 mam chyba ok 1,49 (norma 0,93-1,71), ale zobaczę co powie lekarz. A wiesz może jakie powinno być FT4? Lepiej żeby było bliżej dolnej czy górnej granicy normy?

Czekam na Drugie Szczęście :)

Gagaga
Autorytet
Postów: 594
747

Wysłany: 29 maja, 15:26
Cytuj | (0) | Zgłoś
Madziula100 wrote:
FT4 mam chyba ok 1,49 (norma 0,93-1,71), ale zobaczę co powie lekarz. A wiesz może jakie powinno być FT4? Lepiej żeby było bliżej dolnej czy górnej granicy normy?

Podobno lepiej górnej granicy. Więc jak bierzesz leki i endo Ci to skontroluje, to na pewno będzie dobrze :)

km5stv73hwygpasm.png


Dowiedz się więcej o swojej ciąży!

Sprawdź BellyBestFriend Premium

  • kontrola przyrostu wagi
  • śledzenie rozwoju ciąży
  • dieta dla ciąży

Wypróbuj miesiąc za darmo, potem tylko 29 zł / mies.

UTWÓRZ KONTO

Twoje dane są u nas bezpieczne. Nigdy nie udostępnimy nikomu Twojego adresu e-mail ani bez Twojego pozwolenia nie będziemy wysyłać do Ciebie wiadomości. My również nie lubimy spamu!

Twój adres e-mail: 
OK Anuluj
Dziękujemy za dołączenie do BellyBestFriend!

Wysłaliśmy do Ciebie wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Aby aktywować konto przejdź do swojej poczty email , a następnie kliknij na link aktywacyjny, który do Ciebie wysłaliśmy.

Jeśli nie widzisz naszej wiadomości, zajrzyj proszę do folderu Spam.

OK (15)