AUTOR | WIADOMOŚĆ
|
|
---|---|---|
|
||
![]()
jola83 |
Witam Was
Dziś zrobiłam sobie test ciążowy ![]() ![]() ![]() Pozdrawia bardzo świeża Mamuśka ![]() |
|
![]()
Ag... |
Nie pomogę Ci ale mam to samo tylko ze moj M jest programistą w szwajcarii i od maja zaczal kontrakt:) wlasnie jestem tu na zwiadach i zastanawiam sie czy rodzic w szwajcarii czy w PL.
A nie wolisz wziac L4 w PL i jechac do meza? a potem jeszcze skorzystac z macierzynskiego? ja wlasnie tak planuje zrobic. szkoda sie zwalniac w ciąży:) |
|
![]()
jola83 |
w sumie mogłabym tak zrobić ale nie wiem jak z L4? Czy mogę listownie przesyłać zwolnienie? Z tego co wiem, to trzeba L4 dostarczac raz na miesiąc, jakbym była pod opieką ginekologa w Niemczech to czy pracodawca w PL przyjmie mi takie zwolnienie?
|
|
![]()
jola83 |
a Czy w Szwajcarii będziesz miała możliwość pobierania jakiejś kasy na dziecko??
Ale fajnie , że ktoś jest w podobnej sytuacji jak ja ![]() |
|
![]()
Ag... |
Nie wiem jeszcze jak jest z tymi L4 dokladnie, ale zawsze mozesz byc pod opieką lekarza w niemczech a zalatwic jakiegos lekarza w PL co bedzie wsytawial zwolnienie;)
co do pobierania kasy na dziecko nie orientowalismy sie jeszcze, narazie M jest na kontrakcie PL/CH ( w sensie pracuje i zarabia tuaj ale ciagle jest polaczony z firmą w PL, podejrzewam ze jak sie przeniesie calkowicie o wtedy dostaje pelen socjal. ja narazie rozwazam rozne opcje. |
|
![]() [konto usunięte] |
jola 83 ja mieszkam w DE i na pewno tu będę rodzić
![]() Co do kasy na dziecko, to albo pieniądze z PL albo z DE, chyba, ze zaczniesz kombinować. W DE nalezy Ci się coś ok. 190 e miesiącznie do 18 roku zycia, lub jak dziecko się uczy i mieszka z Tobą to dłużej, i przez pierwsze 12 miesięcy 300 e (jak nie pracowałaś w niemczego wcześniej 12 miesięcy). Ja np. też z ciekawości czytałam o becikowym w PL, ale nam się nie chce tak bardzo kombinować z tym wszystkim bo to tylko 250e. Ogólnie moim zdaniem opieka tutaj jest lepsza niz w PL, oczywiście pod warunkiem, ze trafisz na konkretnego lekarza; ja pierwsze 3-4 razy byłam u lekarza polaka to była to jakas pomyłka; teraz też chodze do polaka i jest super ![]() Aha...jeszcze tu można się ztarać o dodatki do wyprawki (mebelki, wózek) lub na ciuchy ciażowe dla Ciebie, są instytucje które sie tym zajmują, ale wiem ze to czy coś dostaniesz jest uzależnione od dochodów; ale konkretów nie znam bo też jeszcze niczego sie nie dowiadywalismy, bo za wcześnie ![]() |
|
![]()
jola83 |
Hej,MonikaDM z jakiego miasta jestes ? Ja bede w Hamburgu od wrzesnia. Co do L4 to dzwonilam do naszego zusu i tam odpowiedzieli mi, że nie ma problemu z wysyłaniem L4 do Polski:-) Też nie chcę nic kombinować, przepracowałam uczciwie dla naszego państwa kilka dobych lat, płaciłam wszystkie podatki to i będąc na zwolnieniu oczekuję od kraju wsparcia finansowego:-)
![]() |
|
![]()
jola83 |
W ktorym miesiącu ciąży jesteś? U mnie już 8 tydzień, za kilka dni mam wizyte u ginekologa. Już nie mogę się doczekać
![]() ![]() ![]() |
|
![]()
jola83 |
Właśnie szykuję się do pracy
![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]()
jola83 |
Ale ze mnie gapa
![]() |
|
![]() [konto usunięte] |
Taaak...kurcze...ja to mam słabą pamięć do tego z kim pisałam a tym bardziej w jakim temacie, hihi. Przepraszam.
To może z tym L4 coś się jednak zmieniło...bo kiedys czytałam coś innego; to tylko dowodzi tego, ze lepiej się dowiedzieć na własną rękę niż ślepo wierzyć co ktoś pisze na forum (w tym wypadku ja ![]() ![]() Ja jutro zaczynam 11 tydzień, na kiedy masz termin porodu? Nie łapiesz się na styczeń? Ja póki co 15.01.2015 ![]() Aha...moze tak szybko napisałam o tym kombinowaniu...nie miałąm nic złego na myśli, tylko wiem, ze sa tu cudzie co kombinują jak koń pod górkę po to zeby 50 e więcej wyciągnąć...ja stwierdziłam, ze np. dla 250e becikowego, nie opłaca mi się jeździć na wizyty do PL, później składać wnioski i coś tam jeszcze, bo koszty by przewyższyły zysk. Aha, dowiedz się też dokładnie czy uznają Ci wizyty w DE przy wypłacie becikowego? Oczywiście popieram w 100% Twoje myślenie, że wypracowałaś tam coś, wpłacałaś składki i teraz co...zostawić tak bez niczego? Ja np. pracowałąm ale się zwolniłam, no i też stwierdziłam, ze jak mam raz w miesiącu jechać do PL podpisac się na liście po to zeby dostać 600 zł zasiłku to jest bez sensu i to zostawiłam. Aha...ile pracowałaś w PL? Bo jak ponad 12 miesięcy, i tu byś znalazła zatrudnienie nawet na 1 dzień, to już by Ci się należał niemiecki zasiłek dla bezrobotnych; ja niestety nie pracowałam przed przyjazdem pełnych 12 miesięcy a wcześniej byłam bezrobotna i tu nic nie znalazłam, a z resztą szybko poszłam na kurs językowy, więc ja się na to nie załapałam. I spokojnie nie takie Niemcy i przeprowadzka straszne, dacie radę i będzie ok ![]() ![]() |
|
![]()
jola83 |
hej. Dzięki za rady
![]() ![]() Jestem w 8 tygodniu, termin na 5 lutego ![]() ![]() Z moim zatrudnieniem w PL to też sprawa skomplikowana. 4 lata pracowałam w ośrodku dla niepełnosprawnych w Opolu, potem miałam 2 tygodnie przerwy i zaczęłam nową pracę w Krakowie od września 2013r: wygląda to tak: 02.2009 - 15.08.2013r w Opolu i 02.09.2013- do 30.06 2014r umowa w Krakowie. Następnie mam przerwę od pracy na wakacje ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() A możesz mi doradzić jakieś kursy lub szkoły językowe? niby znam podstawy niemieckiego ale pewnie zweryfikuje się to w Niemczech ![]() Pozdrawiam gorąco ![]() ![]() |
|
![]() [konto usunięte] |
Nie wiem co rozumiecie pod pojęciem, ze od razu bedziesz ubezpieczona, bo nie wiem jak załatwia to firma Twojego męża, byc moze on już podał do nich Twoje dane, bo u nas było tak, ze mąż zaczął pracę w DE (w tej samej firmie co w PL) od lutego 2013, i musiał mnie zgłosić do swojego ubezpieczenia, więc ja miałam tu ubezpieczenie później, bo ja dojechałam później (pracowałam, i obiecałam pracodawcy, ze zostanę do maja). Być moze Wam załatwią to od razu od września, i tak by było chyba najlepiej, oczywiście jak bedziesz miała 2-3 miesiące ubezpieczenie tu i tu to nic Ci za to nie zrobią, ja miałąm tak 2 miesiace (od marca mąż mnie zgłosił tu do ubezpieczenia), nikt nam głowy nie urwał za to, i dlatego pisze zebyś sie dowiedziałą, bo z kolei czytałąm ze dwóch ubezpieczeń nie wolno mieć, choćby ze wzglądu niby na zameldowanie, bo jeżeli pzrebywasz w innym miejscu dłuzej niż pół roku (chyba 185 dni) to powinnaś się wymeldować ze starego miejsca zamieszkania...a tak z drugiej strony - kto to sprawdzi, chyba ze bardzo zyczliwi sąsiedzi doniosą
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Nie wiem co jeszcze...jak mi sie przypomni to napisze albo pytaj. Jak masz termin na 05.02. to moze faktycznie zdążysz zachaczyć o styczeń ![]() ![]() ![]() |
|
![]()
jola83 |
Hej
Jestem po pierwszej wizycie u ginekologa. termin porodu wyznaczył na 02.02.2015r :)Serduszko bije mocno, nasza dzidzia ma 2 cm i mamy już pierwsze zdjęcie USG:) I'm so happy ![]() Od wczoraj jestem bezrobotna, na dłuuugich wakacjach...Mam teraz dużo czasu na wszystko, zamówiłam już sobie książki i płyty Zawitkowskiego - "must have" dla nas kobietki z forum ![]() No i powoli przygotowuję się do przeprowadzki do Hamburga. Jeszcze co prawda 2 miesiące ale już zaczynam się stresować, martwić.. gromadzić informacje np. o szpitalach, lekarzach i położnych w Hamburgu, uczę się niemieckiego pisząc 'fiszki' m.in na temat ciąży i porodu.. "gib mir ein Schmerzmittel!!!!" ![]() Monika dziękuję za wszelkie informacje. Pozdrawiam serdecznie |
|
![]() [konto usunięte] |
Hihi...Fiszki to pewnie bardzo dobry pomysł, tym bardziej że pisałaś chyba ze coś yam z niemieckiego kumasz
![]() Rozumiem, ze zdecydowałaś się jednak na wypowiedzenie?? nie dało się pogodzić tych zwolnień z DE z polskim ZUSem? czy wolałaś nie brać sobie dodatkowych spraw na głowę? Aha i nie stresuj sie przeprowadzką, będzie wszystko ok ![]() ![]() Powodzenia. |
|
![]()
jola83 |
nie jestem na wypowiedzeniu... po prostu skończyła mi się umowa w czerwcu i 2 miesiace jestem bez pracy, potem rozpoczynam od września pracę na tym samym stanowisku
![]() ![]() Pozdrawiam |
|
![]() |
Wysłaliśmy do Ciebie wiadomość z linkiem aktywacyjnym.
Aby aktywować konto przejdź do swojej poczty email , a następnie kliknij na link aktywacyjny, który do Ciebie wysłaliśmy.
Jeśli nie widzisz naszej wiadomości, zajrzyj proszę do folderu Spam.